Manuscrisul Voynich in cele din urma decriptat

0

Acest vechi manuscris controversat nu este un fals, spune un profesor faimos, care este convins ca a descifrat misterul Manuscrisului Voynich. Au fost facute multe incercari de a traduce codul misterios al acestui manuscris vechi de 600 de ani, insa pana acum nimeni nu a avut succes. Acum, un profesor crede ca ca a reusit ceea ce nimeni nu a mai reusit pana acum – sa rezolve misterul Manuscrisului Voynich. 

Natura si originea manuscrisului au ramas mult timp un mister si de-a lungul timpului, acesta a creat multe controverse si discutii legate de el. Textul antic medieval este un document criptat scris de catre un autor necunoscut. Acasta este o   pe care nimeni nu a putut-o citi pana acum.

Manuscrisul faimos este plin de ilustratii ale unor plante exotice, stele si figuri umane misterioase dar si de foarte multe pagini scrise intr-un limbaj necunoscut.

Multi criptografi cu experienta au studiat documentul. Incercarile lor de a sparge codul acestuia au esuat insa. Pana acum, nimeni nu a reusit sa il sparga. Important de mentionat este faptul ca la sfarsitul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, armata americana a petrecut ceva timp descifrand texte stravechi. Ei au reusit sa descifreze toate textele, mai putin manuscrisul Voynich.

Exista cu adevarat un mesaj continu in manuscrisul Voynich? Suntem incapabili sa descifram acest cod misterios? Este aceasta carte o farsa deliberata? Este ea o versiune codificata a unui limbaj cunoscut sau o limba complet inventata? Acestea sunt unele dintre intrebarile la care cerecetatorii care au analizat manuscrisul s-au intrebat atunci cand au studiat ciudatul manuscris. Cei care au crezut in veridicitatea manuscrisului au sugerat ca textul este mult prea compex ca sa fie o simpla farsa. Scepticii, pe de alta parte, au declarat ca imposibilitatea descifrarii codului acestui manuscris indica faptul ca ar putea sa nu existe un cod prin care acesta sa fie descifrat si niciun mesaj ascuns.

Acum, Stephen Bax, profesor premiat de lingvistica aplicata de la University of Bedfordshire sustine ca ar fi reusit sa sparga codul manuscrisului Voynich. Folosindu-se de cunostintele sale vaste in materie de manuscrise medievale si apropierea de limbile semitice precum araba, profesor Bax a inceput incet, incet sa rezolve misterul acestui text enigmatic plin de simboluri ciudate si naucitoare.

„Am mers pe ideea identificarii numelor corecte din text, folosind abordarea prin care s-au descifrat hieroglifele egiptene si alte scrieri misterioase si apoi sa folosesc aceste nume pentru a descifra restul”, explica profesor Bax. 

„Manuscrisul are foarte multe ilustratii cu stele si planete. Am reusit sa identific unele dintre ele, inclusiv numele lor, studiind cateva manuscrise despre plante scrise in araba sau in alte limbi si apoi am inceput decodarea, avand cateva rezultate extraordinare”.

Printre numele pe care le-a identificat se afla termenul Taur, impreuna cu cele sapte stele care par a fi Constelatia Pleiadelor, de asemenea cuvantul KANTAIRON aflat langa poza plantei numite Centaureea, o planta medicinala medievala, iar aceasta descoperire s-a repetat pentru un numar insemnat de alte plante.

Cu toate ca procesul decodarii profesorului Bax este doar partial incheiat, acesta a generat mult entuziasm in lumea spargatorilor de coduri pentru ca ar putea aduce indicii pretioase pentru o eventuala descifrare completa.

„Scopul raportarii stadiului in care am ajuns cu descoperirile este sa ii incurajez alti lingvisti sa lucreze impreuna cu mine pentru descifrarea intregului text folosind aceasta abordare, cu toate ca inca nu este usor. In acest fel vom intelege in cele din urma ce doreau autorii acestui manuscris sa ne transmita”, a adaugat el.

„Insa ceea ce este deja clar este faptul ca manuscrisul nu este o farsa, asa cum au incercat unii sa sugereze si ca acesta este un tratat despre natura, probabil intr-o limba din Orientul Mijlociu sau intr-o limba asiatica”.

Nimeni nu a mai ajuns atat de aproape de a descifra adevaratul mesaj al manuscrisului Voynich. Oare a reusit profesorul Bax acest lucru?

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Noi informatii despre primele dinastii egiptene

Pana acum nu au existat dovezi verificabile in legatura cu datele cronologice pentru primele opt dinastii egiptene. Acum, o echipa...

Închide