Mantaua Pamantului ar putea fi total diferita de ceea ce se credea pana acum

0

Cercetari recente au dezvaluit faptul ca este foarte posibil ca ceea ce se credea in legatura cu mantaua Pamantului sa fie in mare masura fals. Mantaua inferioara inseamna 55% din volumul planetar si se extinde de la adancimea de 670 pana la 2.700 de km in adancime, fiind delimitata la partea superioara de asa zisa zona de tranzitie si la partea inferioara de catre limita miez-manta. Presiunea in mantaua inferioara incepe la 237.000 atmosfere (24 gigapascali) ajungand la 1.300.000 atmosfere (136 gigapascali) la limita dintre manta si miez.

Teoria anterioara spunea ca majoritatea mantalei inferioare este compusa dintr-un singur mineral silicat feromagnetic, cunoscut sub numele de perovskit (Mg,Fe)SiO3c) si ca este definita de catre chimia si structura acestui material. Se credea ca acest mineral nu isi schimba structura de-a lungul zonelor de presiune si temperatura extraordinar de mari din manta. Experimente recente care au simulat conditiile din mantaua inferioara, folosind structuri celulare ale diamantului incalzite cu laserul, la presiuni intre 938.000 si 997.000 presiunea atmosferica si teperaturi intre 1.927 si 2.126 grade Celsius, demonstreaza ca partea feroasa din perovskita este, de fapt, instabila in mantaua inferioara.

Mai intai echipa a descoperit ca mineralul se disociaza in doua faze, una a unui silicat de magneziu fara fier, care este reprezentat de simbolul Fe din formula chimica si un nou mineral, care este bogat in fier si are o structura hexagonala, numita faza-H. Experimentele confirma ca acest fier bogat in faza-H este mult mai stabil decat perovskita ce contine fier, spe surprinderea tuturor. Aceasta inseamna ca este foarte posibil sa il gasim sub aceasta forma in mantaua inferioara si chiar sa fie predominant. Acest fapt ar schimba intelegerea noastra in legatura cu profunzimile Pamantului.

„Nu intelegem complet chimia fazei-H” spune seful echipei de cercetare Li Zhang, de la Carnegie. „Insa descoperirile noastre indica faptul ca toate modelele geodinamice trebuie sa fie regandite, luand in considerare faza-H. Si este la fel de posibil sa existe si alte faze neidentificate inca, ce asteapta sa fie scoase la lumina”.


Sursa articolului:

Articolul de mai sus se bazeaza e materiale oferite de catre . 


sursa: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/05/140522141432.htm

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Teoria atomica a fost inventata acum 2.600 de ani de catre Acharya Kanad

Cautarea noastra a vechii cunoasteri ne conduce de aceasta data in India, unde intanim un individ extrem de inteligent, un...

Închide