Mai mult de un milion de stele se formeaza intr-un nor de gaz misterios dintr-o galaxie apropiata

0

Mai mult de un milion de stele se formeaza intr-un nor fierbinte de gaze, intr-o galaxie minuscula din apropierea galaxiei noastre, descoperire recenta facuta de un grup de astronomi.

150318145505-large

Fundalul albastru este o imagine surprinsa de catre telescopul Hubble cu Galaxia 5253; punctele albe sunt clustere tinere de stele. Suprapus este gazul (de la rosu transparent la galben) surprins de catre Submillimeter Array. Partea cea mai stralucitoare din imagine este Norul D. Imagine: Jean Turner

Clusterul (aglomeratia) de stele este ingropat intr-o supernebuloasa dintr-o galaxie pitica, cunoscuta ca NGC 5253, in constelatia Centaurului. Clusterul are o luminozitate de un milion de ori mai mare decat cea a soarelui nostru, insa este invizibil in lumina normala, fiind ascuns de catre propriile gaze fierbinti.

„Suntem praf de stele si acest cluster este o fabrica de stele si funingine”, declara Jean Turner, profesor de fizica si astronomie la UCLA College si conducatoare a studiului, publicat in 19 martie in revista Nature. „Vedem praful pe care l-au creat stelele. In mod normal atunci cand privim la un cluster de stele, acestea au imprastiat de mult gazele si praful, insa in cazul acestuia, vedem praful. Am cautat acest nor de gaze ce formeaza supernebuloasa si clusterul ei de stele de multi ani”, a declarat aceasta. „Acum l-am descoperit.”

Cantitatea de praf ce inconjoara stelele este extraordinara – de aproximativ 15.000 de ori masa soarelui nostru, continand elemente precum carbonul si oxigenul.

„Am fost uimiti”, a spus Turner. „Clusterul are aproximativ 3.000.000 de ani, ceea ce in termeni de astronomie inseamna extrem de putin. Se poate ca acesta sa traiasca mai mult de un miliard de ani”, a declarat ea.

Calea Lactee nu a format un cluster gigantic de stele pentru mai multe milioane de ani, a declarat Turner. Inca mai naste stele noi, insa nu atat de multe. Unii astronomi au crezut ca asemenea clustere uriase nu se puteau forma decat la inceputul formarii Universului. Calea Lactee are nori de gaze, insa acestia nu se pot compara cu Norul D din galaxia mai sus mentionata – observati zona stralucitoare din fotografie – care contine gigantice clustere de stele impresurate de nori grosi de gaz si praf. Cat de mult din acest gaz se transforma in stele variaza in diverse parti ale Universului. In Calea Lactee, rata de nori de gaz este mai mica de 5%. In Norul D, rata este cu cel putin 10% mai mare, poate chiar mai mult decat atat.

Turner si colegii ei si-au facut cercetarile cu ajutorul Submilimeter Array, un proiect in cooperare dintre Smithsonian Astrophysical Observatory si the Academia Sinica Institute of Astronomy and Astrophysics, aflata pe Mauna Kea, Hawayi.

NGC 5253 contine sute de clustere mari de stele, inclusiv unele care sunt extrem de tinere, raporteaza astronomii. Cel mai spectaculos poate fi gasit in Norul D.

„Am prins acest cluster intr-un moment extrem de special”, a declarat Turner. „In cazul unui cluster atat de mare, ne asteptam ca mai multe sute de stele sa fi devenit deja supernove si sa fi explodat pana acum. Insa nu am gasit nicio dovada a vreunei supernove.”

Clusterul contine mai mult de 7.000 de stele masive „O” – cele mai luminoase stele cunoscute, fiecare de un milion de ori mai stralucitoare decat soarele nostru. NGC 5253 are de aproximativ noua ori mai multa materie neagra decat materie vizibila – un procent mult mai mare decat in centrul Caii Lactee.

„In anii urmatori, norul ar putea fi distrus de catre stelele care devin supernove”, a declarat Turner, „ceea ce va arunca tot gazul si elementele create de catre stele in spatiul intrastelar.”

Coautori ai studiului au fost si S. Michelle Consiglio, absolvent al UCLA, fost student al lui Turner; David Meier, fost student la UCLA ce lucreaza acum la the New Mexico Institute of Mining and Technology; Sara Beck, profesor de astronomie la University of Tel Aviv School of Physics and Astronomy din Israel; Paul Ho de la Academia Sinica Astronomy and Astrophysics din Taiwan si Jun-Hui Zhao de la the Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cinci lucruri pe care oamenii fericiti le fac dimineata

Tocmai v-ati trezit dimineata si sunteti gata sa va dati jos din pat si sa va incepeti ziua. Asteptati! Haideti...

Închide