Ultimul luptator Sikh, maestru luptator-sfant

0

Nidar Singh Nihang si-a dedicat viata misterioaselor arte martiale Sikh ale Shastar Vidiya. Fiind la randul sa pregatit de un guru indian de 80 de ani, el cauta acum un discipol care sa tina vechea arta in viata. Insa insista ca acea persoana care vrea sa ii calce pe urme sa vina la el el acasa, in Wolverhampton.

article-2059058-0EB6F4AA00000578-765_634x1315

Echilibrat: Nidar Singh Nihang este ultimul maestru in viata al Shastar Vidiya, o arta martiala Sikh.

Fostul muncitor in fabrica de 45 de ani isi cauta un succesor care sa ii mosteneasca atat cunoasterea sa unica cat si uimitoarele sale arme si armuri.

El a declarat: „Shastar Vidiya este o parte din istoria si cultura mea si fara ea ne vom pierde caracterul. A schimbat istoria si a dat multi razboinici mareti – daca aceasta s-ar stinge ar fi o mare pierdere. Orice fac in timpul zilei, Shastar Vidiya este in mintea mea intotdeauna”.

article-2059058-0EBAAE2100000578-621_296x254

Religia Sikh este a cincea religie organizata din lume, dupa marime, cu aproximativ 26 de milioane de sustinatori, majoritatea fiind situati in regiunea Punjab a sub-continentului indian. Este cu mult mai tanara decat toate religiile majore, incepand cu invataturile Guru-lui Nanak la sfarsitul secolului 15. Una dintre caracteristicile cele mai faimoase ale acestei religiei Sikh este kirpan-ul, un pumnal curbat ce trebuie sa fie purtat (insa rareori folosit) de catre toti cei care adera la aceasta religie. Importanta acestei arme se integreaza perfect in idealul Sikh al Sant-Sipahi sau al „Sfintilor luptatori”. Tuturor barbatilor Sikh li se da numele de Singh, insemnand „leu”. Artele martiale Sikh au inceput la sfarsitul imperiului Sikh, in secolul 17, atunci cand noua religie era atacata de vecinii sai hindusi si musulmani. Barbatii Sikh si-au castigat repede reputatia de a fi niste luptatori „nebuni”, mai ales cei din secta Akali Nihang – Nihang fiind un nume pe care il poarta multi veneranti Sikh, ceea ce inseamna „crocodil”. Atunci cand Impeiul Sikh a fost suprimat de catre colonizatorii britanici, dupa razboiul Anglo-Sikh, la mijlocul secolului 19, nu numai ca Shastar Vidiya a fost interzisa, dar si turbanele albastre ce erau semnul marcant al Akali Nihang-ilor.

„Sunt ultimul maestru in viata – este misiunea mea de a gasi un succesor pentru a duce mai departe acesta mareata arta martiala. Daca eu mor, odata cu mine, moare si ea”.

Nidar are o rutina zilnica extrem de stricta, trezindu-se dimineata devreme pentru a recita mantre stravechi, urmate de sapte ore de scrieri si studiu. Dupa o siesta tarzie, ascultand muzica clasica indiana, expertul in sabii purcede la sase ore de antrenamente de yoga martiala si Shastar Vidiya, inainte de meditatie si apoi se culca la 2 noaptea.

Baza Shastar Vidiya – adica stiinta armelor – este o miscare in cinci pasi: avansarea catre inamic, lovirea in flancuri, pararea loviturilor, luarea unei pozitii amenintatoare si lovitura. Ea a fost dezvoltata in secolul 17 de catre adepti Sikh atunci cand propria religie a fost atacata, insa a fost fortata sa intre in obscuritate atunci cand britanicii au interzis religia Sikh dupa primul razboi dintre cele doua parti beligerante. In 1984, Nidar l-a intalnit pe Mohinder Singh, ultimul maestru in viata, in acel moment, al Shastar Vidiya, in timp ce lucra la ferma matusii sale in satul izolat Shadipur, din Punjabul indian.

El a spus: „Maestrul era din satul invecinat – mi-a vazut fizicul si m-a intrebat daca vreau sa invat Shastar Vidiya. M-a pus sa-l atac cu un bat, insa inainte sa imi dau seama ce se intampla eram la podea. Am crezut ca a avut noroc, insa am tot incercat si de fiecare data m-a trantit la podea ca pe o papusa de carpa. Am fost extrem de uimit pentru ca eu aveam 17 ani iar el 80 si ceva. Am petrecut 11 ani mulgand bizonii dimineata, petrecandu-mi restul zilei in antrenamente cu maestrul meu si invatand filosofia. M-am intors apoi in Wolverhampton in anul 1995 pentru a ma casatori cu actuala mea sotie Satinderjat. Cand maestrul meu Mohinder a murit anul trecut, am devenit ultimul luptator Sikh, iar acum sunt in cautarea unui succesor. Il voi antrena aici, in casa mea din Midlands, asa ca vor trebui sa calatoreasca pana aici.


article-2059058-0EB6F43100000578-465_634x433
Tatal celor patru maestrii luptatori sta asezat in fotoliu aratandu-si periculoasele arme langa televizorul sau, in casa din Wolverhampton. 

Nidar a renuntat la slujba sa de muncitor intr-o fabrica de mancare, in anul 2002, pentru a deveni scriitor si invatator de Shastar Vidiya. El este acum cel de-al noualea gurdev (invatator) al scolii infiintate in 1661, numita ‘Baba Darbara Singh Shastar Vidoya Akhara.

article-2059058-0EB6F43900000578-849_306x385
Bine inarmat: colectia de arme a lui Nidar este plina de antichitati care au fost folosite in lupte reale.
Tine conferinte in toata lumea si isi invata discipolii cum sa foloseasca sabiile, pumnalele si sulitele, majoritatea dintre acestea fiind folosite intr-o serie de batalii istorice. Nidar spune: „Nouazeci si cinci la suta dintre armele noastre sunt antichitati, datand chiar si din secolul 16 – toate au fost date mai departe din familie in familie. Studentii care invata artele martiale ating statutul de maestru dupa multe antrenamente, poate chiar dupa cateva decade si atunci sunt declarati ca fiind pregatiti de catre maestrii in viata.”
El spune: „Grupul care astazi pratica aceste arte martiale a fost pregatit de catre mine – fara invataturile mele, ei nu ar fi putut sa le practice iar Shastar Vidiya ar fi fost pe cale de disparitie. Cu toate ca poate dura o viata de om sa o inveti, iar pentru a deveni maestru trebuie sa i te dedici in totalitate – cel putin 70 de ore de antrenament pe saptamana timp de aproape 30 de ani – satisfactiile sunt nemasurate. Discipolii mei au potential insa sunt doar pe prima treapta a scarii. Este normal pentru ca se antreneaza doar de 7 sau 8 ani maxim si doar pentru 10-15 ore pe saptamana.”

article-2059058-0629F66D0000044D-160_634x422
Devotati: barbati Sikh isi poarta cartea sacra, undeva in stanga departe, intr-o ceremonie de la Golden Temple din India.
article-2059058-0EB6EB4D00000578-382_634x1248
sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Arheologii au descoperit un talisman dintr-un meteorit, vechi de 9.000 de ani pe care il venerau oamenii primitivi

Un fragment de meteorit datat cu 9.000 de ani in urma a fost descoperit intr-o coliba samanica de catre arheologi,...

Închide