Swedenborg: nenumărate talente, un intelect uimitor și trezirea sa

0

Emanuel Swedenborg (1688 – 1772) a fost un intelectual aparte. El a fost renumit pentru realizările sale atât în domeniul artelor dar și al științelor. În plus, el avea ciudata abilitate de atât în această lume cât și în cealaltă. Swedenborg era într-adevăr o persoană ciudată. El s-a născut la Stockholm, Suedia, pe 29 ianuarie 1688.

swedenborghouse1

Sediul central al Societății Swedenborg din Society headquarters in Bloomsbury, Londra, conține o mare parte din lucrările lui Swedenborg și găzduiește în mod regulat întâlniri în care se discută despre teoriile acestuia despre această lume și cealaltă.

Tatăl său a fost profesor de teologie și a devenit mai târziu Episocul luteran din Skara, Suedia. Tânărul Emanuel a terminat universitatea la Upsala în 1710, iar apoi a călătorit în Anglia, Olanda, Franța și Germania. El a fost un cercetător iscusit în anatomie, matematică, chimie și fizică.

A fost de asemenea psiholog și psihanalist, teolog, un lingvist fluent în nouă limbi străine și un artist complet în șapte arte. Swdenborg era și un metalurg priceput, care a inventat noi moduri de utilizare a metalului în inginerie, în minerit și un autor creativ al unor lucrări traduse în mai bine de 30 de limbi. El avea timp și pentru grădinărit, muzică și poezie.

Cariera sa de cercetător, totuși, s-a încheiat brusc în 1745 când a primit o ”chemare” vocațională de a deveni teolog; chiar cu mult timp înainte, el avea deja un interes deosebit pentru problemele religioase și a avut și niște experiențe mistice. Nu s-a considerat niciodată excentric însă a fost întotdeauna conștient de existența propriului înger păzitor.

În 1736, Swedenborg a avut prima experiență psihico-spirituală, care, după cum declara chiar el, ”i-a curățat creierul”. La scurt timp după acest eveniment, a început să își înregistreze visele, în care apăreau multe simboluri importante; lumina reprezenta inteligența, haine zdrențăroase, soldați mărșăluind la fereastra sa și gânduri grosolane. Din jurnalul său nepublicat de vise, se cunoaște faptul că Swdenborg se zbătea între independența sa legată de metodele științifice și interesul din ce în ce mai crescut pentru spiritualitate. De aceea, prima criză spirituală a sa a avut loc în 1744 când a început să primească revelații cum că a fost ales de Dumnezeu să scrie ”Doctrina Raiului” pentru a reforma creștinismul.

Potrivit ”Doctrinei Raiului”, Domnul i-a deschis ochii spirituali lui Swedenborg, în așa fel încât din acel moment el putea să viziteze oricând Raiul și Iadul și să vorbească cu îngeri, demoni și alte spirite; iar Judecata de Apoi deja avusese loc în 1757.

swedenborgcrypt1

Placa memorială pe locația fostei case a lui Emanuel Swedenborg’ de pe Hornsgatan on Södermalm, Stockholm.

Începând cu anul 1744, Swedenborg a creat mai multe opere teologice, dintre care cea mai importantă este ”Religia creștină”.

Acest mare om de știință, învățat, cu multe realizări științifice, declara că poate trăi simultan atât în lumea noastră dar și în lumea spiritelor. El era conștient de spirite și avea conștiința de a fi înconjurat de acestea tot timpul. În timp, Swedenborg a intrat în contact cu acestea și putea vorbi cu ele dacă dorea.

Swedenborg a fost un medium unic pentru că nu spiritele erau cele care intrau în această lume, ci el intra în lumea lor! Acest om neobișnuit și-a dezvoltat un număr de abilități psihice, precum profeția și precogniția. El era așa numitul medium ”voce directă”, primind direct dictări din partea spiritelor.

Mai multe dintre profețiile sale s-au împlinit la minut. Unul dintre episoadele sale ciudate s-a întâmplat atunci când el i-a spus unui bărbat cunoscut sub numele de Dr. Rosen – care nega să dețină o anumită carte – locația exactă de pe raftul atelierului lui Rosen, unde Swedenborg nu fusese niciodată. Există multe povești legate de puterile extraordinare ale acestui om.

Swedenborg credea că raiul și iadul ne înconjoară. El credea că moartea este pur și simplu procesul prin care sufletul nostru își schimbă starea. Spiritul ce ajunge pe lumea cealaltă este întâmpinat de îngeri și spirite bune, otuși, datorită unei gravitații spirituale, acesta este atras către similarități interioare cu cei cu care dorește să fie, urmându-și ambițiile și plăcerile, creând o viață similară carierei sale din corp.

El declara că Dumnezeu nu pedepsește pe nimeni; dar răutățile pot fi arse și damnații torturați, însă doar în sensul în care acestora nu li se permite să facă răul pe care doresc să îl facă.

Cosmologia spirituală a lui Swedenborg este construită din trei raiuri și trei iaduri; fiecare locuitor al acestor tărâmuri, inclusiv îngerii și demonii au fost cândva ființe umane pentru că Umanitatea locuiește pe nenumărate planete dincolo de cea pe care ne aflăm. Swedenborg nu credea în reîncarnare.

Contemporanii care l-au întâlnit și în cunoșteau, spuneau despre el că este cinstit, sensibil, sănătos, blând, foarte eficient în munca pe care o făcea, însă cumva rezervat. Mulți contemporani l-au accetat pe acest om extraordinar și fenomenele legate de el ca fiind reale.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Invata cum sa meditezi Deepak Chopra

Deepak Chopra este un personaj inedit în lumea spirituală, pentru că este unul dintre cei care au împletit cu succes...

Închide