Simon Kimbangu – un Avatar al Africii – partea 1

1

In Africa in 1918, Iisus Cristos, i-a aparut unui om pe nume Simon Kimbangu. In acest an, gripa pandemica devenea o problema mondiala. A locuit in satul Nkamba din satul Kongo Belgian, la circa 350 km de Kinshasa. Iisus i-a inmanat lui Simon Kimbangu o misiune speciala, aceea de a ii salva pe cei oprimati si intreaga natiune din capcana inamicilor. El trebuia sa pregateasca umanitatea pentru venirea Imparatiei Universale a lui Dumnezeu pe Pamant, astfel incat pacea eterna sa fie lege a Trinitatii Sacre. In aceasta perioada, Simon Kimbangu era un catehist devotat si invatator la British Baptist Missionary Society. La inceput a refuzat misiunea Domnului si a plecat sa munceasca la Leopoldville (Kinshasa) pentru o companie petroliera. El s-a justificat prin faptul ca nu are educatia necesara si ca Dumnezeu ar trebui sa aleaga pe cineva care detine un anumit grad de inteligenta.

Simon Kimbangu a fost copilul lui Kuyela si Luezi si a fost nascut intr-o zi de luni, pe 12 septembrie 1887 in Nkamba. Parintii lui Simon Kimbangu au murit si acesta a fost crescut de matusa sa, Kinzembo.

Kinzembo a fost prima femeie africana de culoare convertita la Crestinism si botezata. Un misionar baptist, pe nume G. R. Cameron a fost atacat de un grup de sateni si si-a gasit refugiu in casa lui Kinzembo. Pentru acest lucru, Cameron a binecuvantat-o pe Kinzembo si pe fiul sau adoptat, Simon Kimbangu. La 2 July 1929 Kinzembo a murit iar unchiul lui Kimbangu s-a insurat cu Miulu Marie Kiawanga. Acestia au avut o fiica (Nkitudia Nelhi). Unchiul sau a murit in urma unei boli, insa i-a cerut lui Kimbangu sa se casatoreasca cu sotia lui si sa aiba grija de fata lor.

Inca din primii ani ai copilariei sale se spune ca Kimbangu facea miracole precum transformarea unei pene intr-o pasare sau transformarea unei nuci de cocos putrezite intr-una buna. Se spune ca era un copil extraordinar, avand o intelepciune nemaivazuta si foarte multa cunoastere. Nu a mers la nici o scoala coloniala ci a mers doar la biserica unde a devenit un catehist anglican inainte de a fi botezat in 1915 de catre British Baptist Missionary Society.

Muilu Marie Kiawanga l-a auzit de multe ori vorbind cu cineva ale caror voci nu le recunoastea. Intr-o zi s-a hotarat sa il intrebe cu cine vorbeste. Kimbangu i-a raspuns spunandu-i: „Vorbesc cu Iisus Cristos, imi da instructiuni in legatura cu ceea ce am de facut aici pe Pamant. Munca Sfantului Duh”.

Pe 6 aprilie 1921, la Nkamba, in regiunea de sud-est a Congoului, Simon Kimbangu a pornit fara sa vrea o miscare de trezire spirituala ceruta de catre Iisus Cristos. A vindecat multe suferinte ale oamenilor si a predicat cuvantul lui Dumnezeu, profetind sfarsitul colonialismului si al opresiunii asupra poporului african. Aceasta miscare a strans atat de multi adepti incat guvernul belgian a inceput sa isi faca probleme. S-au speriat si au organizat arestarea lui. S-a facut o mobilizare armata in capitala, datorita fricii fata de o eventuala miscare de revolta din partea organizatiei pornita de Kimbangu. Kimbangu a insistat asupra faptului ca a fost trimis de catre Iisus Cristos pentru a face lucrarea Sfantului Duh pe Pamant. La momentul cand Kimbangu si-a inceput lucrarea in Nkamba, existau zvonuri ale intoarcerii unui Mvuluzi (Apostol, Mesia) in randul populatiei Congoleze. Multi si-au parasit locurile de munca si si-au adus persoanele iubite la Kimbangu pentru vindecare. Ei si-au dat seama ca era foarte intelept si inteligent. El i-a invatat despre apropierea lui Dumnezeu de poporul african. Acesta a respins practica vrajitoriei, a poligamiei si folosirea simbolurilor traditionale africane. A mers din sat in sat indeplinind misiunea Lui, in timp ce fugea de fortele guvernului colonial. A numit 12 apostoli pentru a il asista iar acestia au continuat sa lucreze impreuna cu Kimbangu si au vindecat oameni in numele Lui. Unii dintre ei au fost arestati si bagati in puscarie pentru convingerile lor. Mikala Mandombe a trait cel mai mult, murind in data de 18 mai 2001. Ea a mers in inchisoare ca suport pentru a il sustine pe Simon Kimbangu la varsta de 12 ani.

Peste tot pe unde mergea, oamenii il urmau. Acestia isi lasau muncile de pe plantatii pentru el, paraseau spitalele in cautarea vindecarii divine. Oamenii au acceptat invataturile sale fara nici o impotrivire, cu toate ca preotii ii invatasera aceleasi reguli de multi ani, fara a avea vreun impact asupra nativilor. Aecst lucru a deranjat si a infuriat Biserica Catolica.

Kimbangu le-a spus adeptilor sai ca inca nu a venit timpul pentru arestarea sa. Mai avea de facut destul de multe lucruri pentru a isi salva poporul. Scapand unei incercari de asasinat, Kimbangu a mers in alte tari precum Congo Brazzaville, nordul Angolei sau Zair, unde a avut de asemenea foarte multi adepti. Au fost surprinsi sa vada demonstratia puterilor sale prin miracolele pe care le facea. Oameni de toate varstele au crezut ca prin Kimbangu, un nativ african ce a avut contact direct cu Dumnezeu (Nzambi) ei vor avea acces la aceleasi canale care le-a oferit populatiei albe bogatia materiala.

Dupa aproape 6 luni, Kimbangu s-a predat. El le-a spus sa nu opuna rezistenta fortelor de ordine dar sa continue sa faca lucrarea Domnului Iisus Cristos. Le-a promis ca lucrarea Lui nu se va opri niciodata pentru ca era a Sfantului Duh. Simon Kimbangu a declarat ca a fost trimis de catre Iisus Cristos pentru a indeplini misiunea facuta acum foarte multi ani de a trimite un ajutor. A promis sa nu isi abandoneze niciodata adeptii.

Kimbangu a prezis ca se va naste din nou in 1918 (Kimbangistii asociaza aceasta profetie cu nasterea celui mai mic dintre copiii saiDiangienda Kuntima Joseph) si ca intr-o buna zi, populatia de culoare va fi precum cea alba. In ultimele momente, inainte de a fi arestat, si-a indemnat discipolii sa nu dispere ci sa continue sa se roage si sa continue sa faca lucrarea lui Dumnezeu. A avertizat impotriva rezistentei la fortele armate pentru ca, pentru el, eliberarea era una de factura spirituala. Kimbangu isi cunoastea persoana care l-a tradat. Aceasta era aceeasi care i-a botezat pe el si pe sotia sa Muilu Marie Kiawanga ca anglicani catehisti la 4 iulie 1915.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Si viata continua

Chico Xavier. Daca acest nume nu va spune nimic, cred ca este timpul sa il cautati sau sa vizionati macar...

Închide