Shri Lahiri Mahasaya – Iubirea incarnata

0

In data de 30 septembrie 1828, in data celei de-a saptea zi cu luna stralucitoare a dasahara, in timp ce satenii din Ghurani din tara Nadia din vestul Bengalului, erau cufundati extatic in veneratia Mamei Divine Durga, Shiva i-a binecuvantat pe Gourmohan si Muktakeshi cu un copil divin. In scripturile vechi si in literatura vedica, Rajarshi Janaka a fost legendar pentru extraordinara abilitate de a ramane spiritual pur si in acelasi timp sa traiasca viata maiestuoasa a unui rege, insa Shyamacharan Lahiri a mers un pas si mai departe, traind ca suflet eliberat in timp ce are si o viata normala in societatea moderna.

Shyamacharan Lahiri a fost insarcinat de catre Babaji Maharaj sa elibereze atat sfintii cat si oamenii ordinari prin tehnicile simple si usoare ale Kriya Yoga. Sub indrumarea plina de iscusinta a tatului sau erudit, a pioasei sale mame si supravegheat de ochiul mereu atent a lui Babaji Maharaj, el s-a maturizat intr-o fiinta Divina Realizata, asezata in sthitaprajna si intelepciune. Interpretarea sa a scripturilor indiene si occidentale s-a bazat pe propria realizare a esentei acestora, mai degraba decat pe analiza intelectuala.

Lahiri Mahasaya a legat nodul nuptial cu Kashimoni, fata lui Mahamahopadhyaya Pundit Devanarayan, un cunoscut invatat din Kashi. Casatoria lor a fost un splendid joc divin al Atotputernicului – marea uniune a lui Shiva cu zeita Durga. Lahiri Mahasaya a sfidat toate necazurile lumesti cu simt interior de detasare si stapanire de sine. Atunci cand Kashimoni a incercat sa ii aduca la cunostinta ceva de genul acesta, de obicei raspunsul lui era „Cu siguranta Domnul Vishwanath, cel care sustine Univesrul, poate sustine si o mica familie”. A ramas mereu netulburat in timpul unei crize financiare acute, indurand-o in timp ce muncea in departamentul de  lucrari publice a inginerei militare. Detasarea de la bogatie si proprietate a fost marca proprie a vietii lui remarcabile.

Calatoria spirituala a lui Lahiri Mahasaya a atins apogeul in momentul in care a fost repartizat in Himalaya. Acolo, la Ranikhet, si-a intalnit nemuritorul guru Babaji Maharaj. Materializand un minunat palat auriu incrustat cu nenumarate pietre pretioase si cristale de toate felurile, Babaji Maharaj l-a initiat pe Lahiri Mahasaya in toate tehnicile secrete ale Kriya Yoga. Lahiri Mahasaya a fost extrem de recunoscator sa atinga un asmenea nivel de constiinta de neconceput. Instruit de catre Babaji Maharaj, s-a intors acasa pentru a-si indeplini sarcinile casnice si lumesti. A devenit un yoghin perfect realizat, capabil sa arate calea eliberarii oricarui om obisnuit, brahmacharis sau yoghin. Vestea trezirii sale spirituale s-a imprastiat, ceea ce a atras cautatori si ucenici din toate paturile sociale catre el.

Jocul divin al miracolelor lui Siddhi yogi Lahiri Mahasaya nu a incetat niciodata. Desi avea corp fizic, el era si fara forma in acelasi timp. Materializandu-se in mai multe locuri deodata, el si-a indeplinit misiunea. Avand o inima uriasa si o generozitate nelimitata, a salvat viata multor discipoli si a atras adevaratii cautatori catre el in acelasi timp, precum o floare dulce si parfumata atrage albinele. Intelepciunea sa si echilibrul perfect erau evidente, ca de exemplu cand el, neperturbat, a continuat un discurs despre Bhagavad Gita, in timp ce membrii familiei sale plangeau moartea fetei sale.

Mahasamadhi-ul (moarte constienta) lui Lahiri Mahasaya a avut loc pe 26 septembrie 1895, in ziua de venerare mahastami a Mamei Durga. Pe masura ce intra in locuinta eterna a lui Dumnezeu, a spus: „Aceia care practica aceasta nemuritoare Kriya Yoga nu vor pieri niciodata si nu vor deveni orfani. Primind aceasta tehnica mareata si nemuritoare de Kriya Yoga de la Babaji Maharaj, eu am reinviat-o in aceasta lume. In viitor, se va imprastia in fiecare casa si fiecare om va pasi treptat pe calea eliberarii ultime. Calea salvarii va ramane mereu deschisa umanitatii. A sosit vremea pentru plecarea mea. Chiar si daca acest corp brut se distruge, guru care exista in infnit va fi mereu cu voi”. Jurnalele, interpretariel, discursurile si viata exemplara a lui Lahiri Mahasaya raman dovada starii sale de intelepciune insondabil de profunda si elevare spirituala.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
BUCURIE

Azi vreau sa uitati ce varsta aveti, ce sex aveti, ce religie aveti, ce averi aveti sau ce credeti... Vreau...

Închide