Sfantul Francisc din Assisi

0

 

Francisc din Assisi

cimab Multi oameni au auzit despre Francisc ca fiind un ascet care a iubit animalele. Povestea completa insa este mult mai interesanta.

S-a nascut sub numele de John Bernardone, fiul unui negustor de succes Peter Bernardone. Peter isi castiga traiul calatorind catre si dinspre Franta si din importul de tesaturi fine.  Surse ale vremii ne povestesc despre faptul ca Peter si-a poreclit fiul „Francis” (adica Francezul). Sau poate ca John si-a primit numele pentru ca de cand era tanar ii placea sa cante la un instrument frantuzesc – o forma arhaica de chitara, ce era obiectul dispretului clerului.

Citim despre faptul ca in in tineretea sa, Francisc obisnuia sa organizeze petreceri pentru copiii clasei de sus. Daca a avut vreo legatura amoroasa nu vom afla niciodata.  O liturghie antica in onoarea sa spunea ca a „depasit toti tinerii in privinta  dezmatului.” Cativa ani mai tarziu, aceasta s-a schimbat in forma prin care era „legat de bunavointa lui Dumnezeu.”

Doua orase invecinate s-au implicat intr-un razboi astfel incat Francisc a intrat in inchisoare pentru un an. Acesta a fost inceputul interesului sau pentru religie. Exista povesti despre experiente mistice, privegheri si in cele din urma o viziune cu un crucifix intr-o capela abandonata: „Francisc, reconstruieste-mi biserica.”  Tanarul Francisc a luat povata literalmente si a inceput sa faca reparatii la capelele ce erau in paragina, scoase din uz si sa stranga bani pentru infaptuirea unor lucrari ciudate sau sa ceara donatii.

Ceea ce s-a intamplat intre Francis si tatal sau poate ca nu vom afla niciodata, insa Francisc admite ca a furat niste tesaturi si le-a vandut pentru a strange fonduri pentru constructii. In timpul audierilor, Francisc i-a spus tatalui lui ca poate sa ia inapoi tot ce i-a dat. Asa ca s-a dezbracat si s-a autodeclarat un ascet religios. Episcopul care media audierile i-a oferit ceva de imbracat si Francis a plecat sa traiasca singur. Tatal lui nu a acceptat niciodata reconcilierea cu toate ca mama lui nu a intrerupt nicodata legatura cu el.

A muncit ca ajutor la bucatarie pentru un timp in cadrul ordinului Benedictinilor, insa a sfarsit prin a se angaja zilier. De ziua Sfantului Matei, Francisc a auzit lectiile evanghelice despre a fi calugar cersetor in numele Vestii Bune despre Cristos. A imbratisat imediat aceasta idee si a inceput sa predice despre modul in care trebuia realmente sa „reconstruiasca biserica.” Cu toate ca predica, s-a sustinut prin munca, si nu lua niciun ban pentru invatamintele sale. Nu a devenit niciodata preot, cu toate ca in cele din urma a fost numit diacon.

francis_in_rome_sFrancisc si-a gasit cativa prieteni care gandeau la fel si ei au obtinut recunoastere din partea Popei de la Roma sa infiinteze un ordin, in afara jurisdictiei autoritatilor locale. Francisc probabil ca s-a bucurat pentru acest lucru pentru ca ii permitea sa mentina miscarea in afara politicii locale. Roma era bucuroasa sa aiba alaturi acesti oameni  ce erau dedicati sa traiasca in conformitate cu Evangheliile si cu predica Bibliei, vazandu-i ca pe niste asociati speciali.

Ne-am putea gandi ca priceputii conducatori ai Romei, prevazand Reforma Protestanta, au promovat in mod intentionat un cripto-Protestant precum Francisc care deja dovedise loialitate institutillor bisericii. Francisc a vorbit foarte mult despre respectul sa pentru cei hirotoniti, despre fidelitatea sa catre biserica medievala si asa mai departe. Actiunile sale demonstreazxa ca era selectiv. A pus singur bazele ordinului „Saracei Clara” si a numit personal membrii – o functie care era pregoratrivul episcopului. A citit si a citat Biblia si a predicat cu curaj din ea. A subliniat ideea pocaintei, relatia personala cu Iisus ca Dumnezeu si a adus slava binecuvantarilor prin care sacrificiul lui Cristos ne-a adus salvarea.  De altfel exista povesti extraordinare despre Francisc si Clara, care se iubeau platonic, ea provenind tot dintr-o familie instarita din Assisi. Se spune ca la intrarea intr-o camera, cand cei doi erau impreuna, toate florile infloreau si plantele redeveneau verzi si frumoase daca erau uscate.

Toata lumea stie despre povestile despre pasarile ce pareau sa il asculte pe Francisc vorbind despre Creatorul lor si despre cum ar trebui sa fie recunoscatoare si fericite. Exista o colectie impresionanta de anecdote despre acest prezicator curios ce vorbea cu pasarile. La un moment dat Francisc a cumparat un miel ce urma sa mearga la macelar si l-a crescut ca pe un animal de companie.  Oamenii cred aceleasi lucruri in topate timpurile, iar texte antice vorbesc despre faptul ca a fost intrebat de catre episcop despre acest lucru. De asemenea se aminteste in texte despre intamplarea in care Francisc si-a depasit tentatia senzualitatii dezbracandu-se si facand opt oameni de zapada.  Primul element reprezinta ceea ce ii placea cel mai mult sa faca – sa predice, sa se roage si sa traiasca simplu. Al doilea element reprezinta sotia de care ar fi avut nevoie daca nu era sa fie multumit, si in acelasi timp o reamintire faptul ca viata lui ar deveni mult mai complicata in acest mod.

francis_and_sultan_sIntr-un deceniu, Francisc a avut atat de multi imitatori incat s-a nascut o miscare ampla pe care Francisc s-a dovedit incapabil sa o administreze si din aceasta cauza au aparut discutii despre cat de ascetica ar trebui sa fie miscarea. Cautand o noua directie, Francisc s-a suit pe un vapor si a mers in Africa de Nord pentru a incerca sa opreasca cruciadele. A traversat in teritoriile musulmane si a fost arestat pentru ca au crezut ca e un spion. Bineinteles ca musulmanii stiau cine e si l-au gasit fascinant. Sultanul in special s-a declarat amuzat de faptul ca a intalnit un crestin care la randul ei o persoana plina de pace si bunavointa.  Francis s-a oferit pentru a fi ars pe rug ca un test de „cine stie castiga” – daca ar fi trait ar fi demonstrat meritele religiei crestine si daca ar fi murit ar fi fost din cauza pacatelor lui. In schimb sultanul l-a condus intr-un tur al siturilor istorice din Tara Sfanta, care erau interzise crestinilor. Pana in ziua de azi multe dintre aceste situri sunt ingrijite de Franciscani. Singurul dar pe care Francisc l-a acceptat de la prietenii musulmani a fost un corn de rugaciune, prin care a asuflet de atunci inainte chiar la inceputul fiecarei predici. In timp ce a atras atentia ca multe zone erau tinte pentru evanghelizare, niciun Franciscan nu avea nicun motiv sa sa il vorbeasca de rau pe Mohamed sau Koran.

stig_sDupa ce s-a intors acasa a ramas in viata publica. A negociat un tratat de pace important si a compus „Cantecul Fratelui Soare”, rugandu-i pe cei care il urmau sa il cante la inca controversata chitara. Dupa ce s-a retras, a a vut viziunea unui serafim crucificat (o imposibilitate teologica, dupa cum stia foarte bine) ce arunca sageti de lumina ce i-au lasat corpul marcat cu rani identice cu ale lui Cristos. A incercat sa le ascunda fata de asociatii sai, insa acestia au putut observa lesne urme ale acetor rani si ale durerilor asociate lor. A fost primul crestin cunoscut, cu exceptia lui Paul probabil, care a purtat semnul „stigmatei.”

Francisc a murit la cativa ani dupa ce s-a intors din Orientul Mijlociu. Simptomele sale sugereaza Schistosomiasis, in urma vizitei in Egipt. A suferit de probleme la un ochi, probabil Trachoma, care era de asmenea pandemica in Egipt. Acolo unde a fost inmormantat s-a construit o capela insa corpul lui a fost ascuns de cautatorii de morminte atat de bine incat nu a fost gasit pana in anul 1800. Why remember Francis? He was a powerful, authentic Bible preacher in an era when this was rare. His message of love and gratitude goes beyond all Christian sectarianism, so that his „Song of Brother Sun” was chosen at one major interfaith gathering as the single song that everyone present — Christian and non-Christian — could sing together.

Francisc a fost special si din alte motive, pentru ca trait in era in care feudalismul a fost inlocuit de capitalism. El a spus un „NU” hotarat preocuparilor de imbogatire dar fara scopuri politice sau indemnand oamenii sa faca lucruri iresponsabile.  In ziua de azi cand vedem poza lui Francisc intr-o baie publica sa ne aducem aminte de bunatatea naturii si creatiei si cat de mai buna ar fi viata noastra daca am renunta la concentrarea noastra asupra imbogatirii si statutului si sa cautam Imparatia Lui Dumnezeu mai intai.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Credintele Hermetismului – partea 2

Totul este divin De vreme ce Divinul este in toate lucrurile, totul este Divin. Prin contemplatia si intelegerea Universului, inclusiv...

Închide