Sant Thakar Singh – „Calea adevarului”

0

Sant Thakar Singh (26 martie 1929 – 6 martie 2005) a fost un invatator spiritual in lineajul Sant Mat. Initiat de catre Sant Kirpal Singh in 1965, el a inceput sa activeze ca Satguru in 1976, dupa moartea succesorului sau. Thakar Singh a distribuit ceea ce Kirpal Singh numea „o forma practica de spiritualitate care nu este legata de nicio religie, secta sau model de gandire”.

Cu toate ca s-a nascut in cadrul Sikhism-ului, si a purtat toata viata sa roba traditionala Sikh, el si-a abandonat practica spirituala imediat dupa initiere si in momentul in care a devenit un practicant devotat al Surat Shabd Yoga si Naam. Continuand accentul pe care Kirpal Singh l-a pus pe unitatea tuturor religiilor, Thakar Singh vorbea deseori despre Biblie atunci cand se adresa vesticilor, despre Adi Granth si Ramayana in India si despre Coran cand le vorbea musulmanilor. A tinut mii de conferinte in cei 30 de ani ca Maestru, mesajul sau fiind acela de a transcende lumea materiala si devotiunea catre Dumnezeu, „permanenta neschimbatoare din spatele tuturor lucrurilor”.

Perioada ca discipol

Rutina zilnica a lui Thakar,cat timp a fost discipol a fost descrisa intr-o conferinta tinuta la Bhandara, in data de 21 august 2003:

Eram deja obisnuit sa ma trezesc in jur de ora 2 sau 3 noaptea si sa fac o baie. Dupa asta, in jurul orei 4, faceam niste servicii si ritualuri in templul sfant al Sikhismului. Obisnuiam sa merg acolo, gasind o muzica celesta care acompania Sfanta Scriptura Adi Granth, de la 4 la 7. Dupa aceea, mergeam acasa si mancam micul dejun. Apoi mergeam la serviciul de inginer civil, angajat de Guvern si imi petreceam ziua acolo. Veneam inapoi acasa, seara imi luam cina si apoi cativa oameni veneau la mine in jur de 5 sau 7, oameni care incepeau sa cante o muzica celesta. Eu ii invatam sa o cante si le explicam si despre Adi Granth, despre ce inseamna cu adevarat. Aceasta munca dura circa 2 ore si apoi mergeam la culcare sau mai faceam niste treburi pe care le aveam de facut acolo. Aceasta era rutina mea zilnica, in general…

Din ziua initierii, putine s-au schimbat. Ma trezeam la aceeasi ora si mergeam la templu, unde stateam timp de 15 sau 20 de minute. Dupa aceasta ma intorceam acasa si meditam pentru 3-4 ore. Maestrul meu mi-a spus ca ar trebui sa meditez cel putin 2 ore si jumatate zilnic, insa era vorba doar despre o limita inferioara. Simteam sa meditez minim 3 ore. Ceea ce Maestrul mi-a spus, era obligatoriu, insa sunt sigur ca el ar fi fost bucuros sa fac mai mult decat ar fi cerut. Apoi, am inceput sa gasesc unele lucruri in interiorul meu si dupa circa 4 sau 6 luni, am avut si confirmarea completa a faptului ca „ceea ce am gasit este acolo si este permanent. Nu este in niciun fel o iluzie sau o deziluzie a nivelurilor inalte de mesmerism sau de hipnoza. Este ceva mult mai profund, mult peste asta.”

Munca de devotiune

Thakar a inceput sa activeze ca prezicator si sa tina satsanguri in casa sa si in alte locuri. Aceasta a fost o continuare logica a claselor sale de muzica devotionala si de studiu in legatura cu Adi Granth, pe care deja le sustinea de multi ani; singura diferenta a fost ca in loc de a predica impotriva materiei fizice, el a explicat Guru Granth Sahib in lumina propriei experiente interioare.

In fiecare duminica, Thakar calatorea dintr-un oras intr-altul oferind satsanguri. Cateodata mergea si in 4 orase intr-o singura zi. De asemenea, si-a marit timpul de meditatie zilnica la 4, la 5 si apoi la 6 ore. In 1970, Sant Kirpal Singh a trimis o invitatie tuturor initiatilor sai de a veni pentru a primi o instructie speciala despre modul in care sa sustina satsanguri. Thankar a luat o pauza de la munca sa, timp de 4 luni si si-a inceput retreaturile intensive de meditatie in prezenta a cate 4 aspiranti. Retreatul consta in 12-14 ore de meditatie zilnic, ca regim principal.

Thakar si-a reluat munca si practicile dupa 4 luni. Atunci cand Sant Kirpal Singh a murit in 1974, Thakar a luat o pauza lunga si a intrat intr-o meditatie intensiva timp de 16 ore pe zi, pentru o perioada indelungata. Dupa aceasta, el nu si-a reluat munca ci si-a extins perioada de absenta pana cand a declarat ca se retrage la varsta de 47 de ani.

Guru

Sant Kirpal Singh nu a numit un succesor si dupa moartea sa, in 1974, un numar de mai multi succesori posibili au fost dezvaluiti, printre care si Sant Darshan Singh (fiul fizic al lui Sant Kirpal Singh), Sant Ajaib Singh, Soami Divyanand, si altii. Sant Thakar Singh si-a inceput munca de Guru la Sawan Asham din Delhi, la 7 februarie 1976, dupa 4 luni plecand in Germania si apoi, mai tarziu, in acelasi an, in Mexic. In 1979, a vizitat SUA pentru prima data. Primul reprezentant american numit a fost Bernadine Chard.

Misiunea lui Sant Thakar Singh a devenit din ce in ce mai extinsa, de-a lungul timpului, devenind responsabil si pentru mai multe inovatii si recorduri. A fost primul Maestru Sant Mat care a vizitat Africa, facand un tur de 5 luni pe continent si vezitand 12 tari din octombrie pana in febuarie 1989. De asemenea, a vizitat orientul extrem, mergand in Coreea de Sud, in insulele Filipine, Hong Kong, Tailanda si Taiwan. A vizitat de asemenea Noua Zeelanda si a mers pe toate continentele in afara Antarctica. SI-a mutat sediul la Nawan Nagar, langa Himalaia. A initiat mai bine de 2 milioane de suflete.

Sant Thakar Singh a murit la 6 martie 2005 in Nawan Nagar din India, la varsta de 76 de ani.

Succesor

Sant Thakar Singh si-a numit ca succesor pe Sant Baljit Singh, intr-un mod neobisnuit, inca din timpul vietii.

sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Thakar_Singh

 Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Sunetul primaverii

Ai observat cum creste primavara in sufletul tau cand natura isi strange iar fortele pentru a naste "cantecul" renasterii. Ai...

Închide