Morihei Ueshiba – Calea Pacii – partea 2

0

  • Fondatorul Aikido, Morihei Ueshiba, s-a nascut la 14 decembrie 1883, intr-o familie de fermieri din zona Wakayama Prefecture, acum cunoscuta sub numele de Tanabe. Dintre cei cinci copii, el a fost singurul baiat. De la tatal sau Yoroku, a mostenit determinarea samuraiului si interesul in afacerile publice, iar de la mama lui un interes puternic pentru religie, poezie si arta. In copilarie, Morihei a fost un copil slab si bolnavicios, ceea ce l-a determinat sa stea in casa si sa citeasca mai degraba decat sa se joace afara. Pentru a contrabalansa reveriile fiului sau, Yoroku i-a povestit lui Morihei despre viata stra-bunicului lui ”Kichiemon,” cunoscut ca fiind unul dintre cei mai puternici samurai din vremea lui, incurajandu-l sa practice Sumo si inotul. Morihei a devenit din ce in ce mai zdravan si atunci a realizat necesitatea de a fi puternic, dupa o intamplare in care tatal lui a fost atacat de o banda de batausi, platita de catre unul dintre rivalii sai politici. continuare: http://noulpamant.ro/articole/maestri-spirituali/morihei-ueshiba-calea-pacii-partea-1/ 

In 1942 si-a dorit sa se intoarca la ferma. Deseori a declarat ca „Budo si munca la ferma sunt unu si acelasi lucru”. Razboiul i-a golit Kobukan-ul si el era obosit de viata la oras. Lasand acest loc in mainile fiului sau Kisshomaru, el s-a mutat in Ibaraki Prefecture, in satul Iwama. Aici, el a construit un dojo in aer liber, care a devenit acum, faimosul Altar Aikido. Iwama este considerat de catre multi locul de nastere al Aikido-ului modern, „Calea Armoniei”. Inainte de aceasta miscare, sistemul sau era cunoscut sub numele de Aikijutsu, apoi Aiki-Budo, mai degraba o arta martiala decat o cale spirituala. Din 1942 (atunci cand a fost prima data folosit numele de Aikido) pana in 1952, Ueshiba si-a perfectionat tehnicile si si-a finisat filosofia religioasa a Aikido.

Dupa razboi, Aikido a crescut fulminant la Kobukan (cunoscut acum sub numele de Hombu Dojo), sub conducerea lui Kisshomaru Ueshiba. Morihei Ueshiba devenise deja faimosul „O Sensei” sau „The Grand Teacher (Marele Invatator)”, Mestrul Aikido-ului. A primit, de asemenea, multe decoratii din partea guvernului japonez. Pana la sfarsitul vietii lui, O Sensei si-a rafinat si imbunatatit aceasta „Cale”, fara a-si pierde vreodata dedicatia pentru antrenamentele grele.

In primavara lui 1969, O Sensei s-a imbolnavit si i-a spus fiului sau Kisshomaru ca „Dumnezeu ma cheama…” S-a intors la casa lui, pentru a i se indeplini dorinta de a fi aproape de dojo-ul sau. Pe 15 aprilie, starea lui s-a inrautatit. La ultimele intrebari ale elevilor sai, el a dat ultimele instructiuni: „Aikido este pentru intreaga lume. Nu va antrenati pentru niste motive egoiste, ci pentru oamenii de pretutindeni”. Dimineata devreme, pe 26 aprilie 1969, O Sensei, in varsta de 86 de ani i-a luat mana fiului sau, a zambit si i-a spus: „Ai tu grija de lucruri” si a murit. Doua luni mai tarziu, sotia sa, Hatsu, l-a urmat. Cenusa lui O Sensei a fost inmormantata in Templul Familiei din Tanabe. In fiecare an se face pe 29 aprilie o ceremonie in memoria lui, la Aiki Shrine din Iwama.

Continuand evolutia „artelor” martiale catre „cai” martiale – de la Bugei la Budo – Ueshiba Sensei s-a dedicat complet reinnoirii tehnicilor pe care le-a invatat de la altii, sintetizandu-le intr-o forma de invatatura care predica mai degraba armonia decat violenta. In acest fel, a fost posibil sa integreze propriile credinte spirituale si eficienta lui tehnica extraordinara in aceasta Arta.

Morihei a inteles ca daca va continua sa lupte – cu ceilalti, cu sine si cu mediul – acest fapt va aduce numai dezastre si haos. „Lumea va continua sa se schimbe dramatic, insa lupta si razboiul ne pot distruge complet. Ceea ce avem nevoie  sunt niste tehnici ale armoniei, nu cele ale luptei. Arta Pacii este necesara, nu Arta Razboiului”. Morihei a predat Aikido ca o disciplina creativa pentru minte-corp, ca o practica pentru abordarea agresiunilor si ca pe un mod de viata ce incurajeaza curajul, intelepciunea, iubirea si prietenia. Ueshiba a declarat ca adevarta cale Budo (calea razboinicului) era cea a reconcilierii in pace. S-a dedicat complet proiectarii unei arte ce poate sa ne invete tehnica dibaciei si a puterii, in acelasi timp fiind strict credincios auto-disciplinei necesare pentru cresterea personala.

Una dintre caracteristicle unice ale artei lui O Sensei a fost folosirea si dezvoltarea Ki-ului (puterii interioare), multe dintre fotografiile cu el il arata, din aceasta cauza, demonstrand suberba lui intelegere a folosirii puterii interioare.
Morihei Ueshiba a fost unul dintre cei mai mari artisti ai artelor martiale. Chiar si la varsta de peste 80 de ani, putea dezarma orice oponent, putea sa dezarmeze orice numar de atacatori si sa puna la pamant un openent cu un singur deget. Cu toate ca era invincibil ca luptator, el era mai presus de toate un om al pacii si detesta lupta, razboiul si orice tip de violenta. Calea lui era Aikido, ce poate fi traduc ca „Arta Pacii”. Morihei Ueshiba este cunoscut de catre practicantii Aikido ca O Sensei, „Marele Invatator”.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Morihei Ueshiba – Calea Pacii – partea 1

Fondatorul Aikido, Morihei Ueshiba, s-a nascut la 14 decembrie 1883, intr-o familie de fermieri din zona Wakayama Prefecture, acum cunoscuta sub numele...

Închide