Morihei Ueshiba – Calea Pacii – partea 1

3

Fondatorul Aikido, Morihei Ueshiba, s-a nascut la 14 decembrie 1883, intr-o familie de fermieri din zona Wakayama Prefecture, acum cunoscuta sub numele de Tanabe. Dintre cei cinci copii, el a fost singurul baiat. De la tatal sau Yoroku, a mostenit determinarea samuraiului si interesul in afacerile publice, iar de la mama lui un interes puternic pentru religie, poezie si arta. In copilarie, Morihei a fost un copil slab si bolnavicios, ceea ce l-a determinat sa stea in casa si sa citeasca mai degraba decat sa se joace afara. Pentru a contrabalansa reveriile fiului sau, Yoroku i-a povestit lui Morihei despre viata stra-bunicului lui „Kichiemon,” cunoscut ca fiind unul dintre cei mai puternici samurai din vremea lui, incurajandu-l sa practice Sumo si inotul. Morihei a devenit din ce in ce mai zdravan si atunci a realizat necesitatea de a fi puternic, dupa o intamplare in care tatal lui a fost atacat de o banda de batausi, platita de catre unul dintre rivalii sai politici. 

Scoala parea sa il plictiseasca pe Morihei, deorece energia sa mentala avea nevoie de o descatusare mult mai practica. In 1898, Ueshiba si-a parasit casa parinteasca si a mers mai departe la Osaka si mai apoi la Tokyo pentru a incepe o mica afacere. Cat timp a stat in Tokyo, a cautat sa se instruiasca in artele martiale. A practicat zeci dintre ele, insa in cele din urma s-a hotarat sa se specializeze in trei dintre ele: lupta cu sabia cunoscuta sub numele de Yagyu Shinkage Ryu, lupta cu batul cunoscuta sub numele de Hozoin Ryu, si Tenjin Shinyo jujutsu.

In timpul perioadei razboiului ruso-japonez, a decis sa se inroleze. Avand undeva sub 1.50 m inaltime, nu a indeplinit necesarul minim pentru a putea fi primit. A fost atat de suparat, a fugit imediat in padure si a inceput sa se balanseze frenetic de crengile copacilor, intr-o incercare de a se lungi. La urmatoarea incercare de inrolare a reusit sa fie admis si a devenit infanterist in 1903. Razboiul ruso-japonez (1904) i-a oferit lui Ueshiba o situatie reala in care sa se dezvolte conform principiilor invatate in artele martiale. Soldatul Ueshiba si-a petrecut majoritatea anului in climatul dur din nordul Manciuriei si, spre sfarsitul razboiului, sanatatea sa se deteriorase simtitor. Cu vointa caracteristica, el si-a recapatat vitalitatea muncind in aer liber.

Morihei s-a intors dupa razboi la ferma. Devenind rezistent in timpul campaniei militare, el si-a dorit sa isi continue antrenamentul fizic. Tatal lui a construit un dojo la ferma si l-a invitat pe cunoscutul instructor de Jujutsu, Takaki Kioichi ca sa il invete. In aceasta perioada, Ueshiba a devenit tot mai puternic si a descoperit ca are multe talente. De asemenea, a devenit interesat de afacerile externe. In primavara lui 1912, la varsta de 29 de ani, s-a mutat impreuna cu familia in salbaticia din Hokkaido. Dupa cativa ani de lupta, micutul oras a inceput sa prospere. Ueshiba si-a construit o masa musculara impresionanta, intr-atat de mult, incat puterea pe care o avea in brate a devenit aproape legendara.

In timpul in care a stat in Hokkaido l-a intalnit pe Sokaku Takeda, mare maestru in Daito-ryu Aiki Jutsu. Dupa ce l-a intalnit pe Takeda, a aflat ca nu se poate compara cu acesta, asa ca Ueshiba a parut ca uita de toate celelalte si si-a reluat antrenamentul. Dupa aproximativ o luna, s-a intors la Shirataki, a construit un dojo si l-a invitat pe Takeda sa locuiasca acolo, ceea ce s-a si intamplat. Dupa ce a aflat de imbolnavirea tatalui sau, Ueshiba a vandut majoritatea proprietatilor si i-a lasat dojo-ul lui Takeda. Nu si-a dorit sa se intoarca la Hokkaido. Cand s-a intors acasa, a aflat ca a fost plecat prea mult timp si ca tatal lui murise. Lui Ueshiba i-a picat foarte greu moartea tatlui sau. A decis sa vanda si aceasta proprietate si sa se mute la Ayabe. 

Pe la varsta de 40 de ani ( in jurul anului 1925), Ueshiba (care era un om religios) a avut cateva experiente spirituale care l-au impresionat atat de mult, incat atat viata cat si antrenamentele sale s-au schimbat pentru totdeauna. A realizat ca adevaratul scop a Budo era iubirea care infloreste si hraneste toate lucrurile. Multe persoane au cautat invatatura lui Ueshiba, printre care si Tomiki Kenji (care a realizat la randul lui propriul stil de Aikido), dar si faimosul Amiral Takeshita. In 1927, Deguchi Onisaburo l-a incurajat pe Ueshiba sa se desprinda de Omoto-kyo si sa isi creeze propriul stil. Si asa a si facut, apoi mutandu-se la Tokyo. Succesul lui Ueshiba a fost atat de mare incat a trebuit sa construiasca un dojo special in districtul Ushigome (in prezent locatia Sediului Central Aikido). In timp ce acesta se construia, multi instructori faimosi de arte martiale, precum Kano Jigoro, au venit in vizita. Acestia au fost atat de impresionati, incat si-au trimis proprii studenti la Ueshiba.

In 1931, „Kobukan” (dojo-ul special) a fost terminat. In 1932 s-a fondat„Budo Enhancement Society”, avandu-l pe Ueshiba ca Instructor Sef. Venise timpul ca studenti precum Shioda Gozo, Shirata Rinjiro si altii, sa se alature. Pana la inceputul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, Ueshiba a fost extrem de ocupat la Kobukan, dar si din cauza claselor speciale pentru academiile militare si de politie. In urmatorii 10 ani, Ueshiba a devenit din ce in ce mai faimos si au inceput sa apara si povesti scrise despre el. Singurul sau fiu, Kisshomaru a facut munca de scriere si documentare a evenimentelor vietii lui.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Citește articolul precedent:
Uimitoare cercuri perfecte de gheata in Dakota de Nord

Un cerc de gheata enorm si ciudat, cu diametrul de aproximativ 16.5 m. a fost descoperit in North Dakota. Persoana care...

Închide