Mahavatar Babaji

0
„Legenda” vorbeşte despre Mahavatar Babaji că s-a născut în India, în anul 203 e.n, undeva lângă localitatea ce azi se cheamă Parangipettai, din Tamil Nadu şi este considerat un Avatar şi în acelaşi timp nemuritor, pentru că oamenii spun că apare din când în când pentru a mai oferi câte o lecţie. Printre urmaşii lui, cu toţii adepţi ai Kriya Yoga se numără: Paramahansa Yogananda, Paramahamsa Nithyananda, Adi Shankara, Shri Yukteswar Giri, Lahiri Mahasaya. Învăţătorii lui sunt cunoscuţi sub numele de Boganathar şi de Agastyar.
Practic Mahavatar Babaji este numele pe care Lahiti Mahasya şi câţiva dintre discipolii acestuia l-au dat unui sfânt indian. Câteva dintre aceste întâlniri au fost descrise de către Paramahansa Yogananda în cartea sa Autobiografia unui yoghin, inclusiv o întâlnire directă a acestuia cu Mahavatar Babaji. O altă întâlnire directă este povestită de către Sri Yukterwar Giri în cartea sa Ştiinţa sacră. Toate aceste întâlniri împreună cu celelalte întâlniri cu Mahavatar Babaji sunt descrise în diverse biografii, câteva dintre acestea fiind menţionate de către Paramahansa Yogananda.

Adevăratul nume şi data naşterii lui Mahavatar Babaji nu sunt cunoscute, toţi cei care l-au întâlnit au folosit numele dat de Lahiri Mahasya. „Mahavatar” înseamnă Mare Avatar şi Babaji înseamnă Tată Venerat. Câteva dintre întânirile cu el includ doi sau mai mulţi martori – discuţiile dintre aceştia şi Mahavatar Babaji indică faptul că e vorba despre aceiaşi persoană.

O versiune a vieţii lui de început

Babaji se crede că s-a născut pe 30 nioembrie 203 e.n., într-un sat cunoscut azi sub numele de Parangipettai, în regiunea Tamil Nadu din India, undeva lângă locul unde râul Cauvery se varsă în Oceanul Indian. I-a fost dat numele de „Nagaraj”, care înseamnă Regele Şarpe, referindu-se la Kundalini, marea noastră putere divină potenţială şi conştiinţă. Naşterea lui a coincis cu asecendentul (Nakshatra) stelei Rohini, aceialaşi cu cel sub care Krishna s-a născut. Naşterea a avut loc în timpul celebrării Kartikai Deepam, Festivalul Luminii, nopatea de dinainte de luna Tamil a Kartikai.

La vârsta de 5 ani a fost răpit de un negustor şi dus ca sclav în zona în care azi e oraşul Calcutta. Un comerciant bogat l-a cumpărat doar ca să îi redea libertatea. S-a alăturat unui grup mic de călugări nomazi şi aşa a devenit învăţat în religie şi literatură filozofică din India. Cu toate acestea nu era satisfăcut. Auzind de existenţa unui mare siddha, sau un maestru perfecţionat, cunoscut sub numele de Agastyar, în sudul ţării, a pornit către templul sacru din Kartirgama, lângă cea mai sudică zonă a Ceylonului, acea mare insulă din sudul Indiei peninsulare. Acolo l-a întâlnit pe Boganathar, discipolul lui Agastyar. A studiat „dhyana”, sau meditaţia intensiv şi „Siddhanatham”, adică filozofia Siddhaşilor pentru 4 ani împreună cu Boganathar. A experimentat „sarvihelpa samadhi”, sau absorbţia cognitivă şi a avut viziunea Lordului Muruga, zeitatea templului Kartigama.

La vârsta de 15 ani Boganathar l-a trimis la propriul său guru Agastyar, care trăia lângă Cortrallam, în Tamil Nadu. După exerciţii yoghine intesive la Courtrallam pentru 48 zile, însuşi Agastyar s-a arătat şi l-a iniţiat în Kryia Kundalini Pranayama, o tehnică foarte puternică de respiraţie. Băiatul a fost trimis către Badrinath, sus în Himalaia pentru a practica tot ceea ce a învăţat, intensiv pentru a deveni şi el siddha. În următoarele 18 luni Babaji a trăit singur în peşteri practicând tehnicile învăţate de la Boganathar şi Agastyar. Prin acestea şi-a eliberat ego-ul de la nivel celular până la Divin, şi atunci Acesta a coborât în el. A devenit un siddha, acela care s-a predat puterii şi conştiinţei Divinităţii! Corpul său nu mai era pradă bolilor şi morţii. Transformat, într-un Mah sau un mare Siddha, şi-a dedicat viaţa eliberării suferinţei umanităţii.

Longevitatea lui Babaji

De atunci, peste secole, Babaji a continuat să fie ghid şi inspiraţie pentru unii dintre cei mai mari sfinţi şi mulţi învăţători spirituali în drumul lor către îndeplinirea misiunii personale. Printre aceştia se numără şi Adi Shankaracharya, marele reformator din secolul 9 al Hinduismului şi Kabir, marele sfânt al secolului 15, iubit atât de hinduşi cât şi de musulmani. Amândoi se spune că au fost iniţiaţi personal de către Babaji şi se referă la el în scrierile lor. Şi-a menţinut un remarcabil aspect exterior al unui băiat de 16 ani. În secolul 19, Madame Balvatsky, fondatoare a Societăţii Teozofice, l-a identificat cu Maitreya, Buddha cel viu, sau Învăţătorul Mondial pentru era ce vine, descriere făcută în cartea „Maeştrii şi Calea” a lui C.W. Leadbetter.

Cu toate că Babaji preferă să rămână obscur şi invizibil celorlalţi, din când în când se arată discipolilor şi decotaţilor săi, cucerindu-le inimile prin diverse tipuri de relaţii de evlavie personală prin care îi ghidează în dezvoltarea lor.

Legendarele puteri ale lui Mahavatar Babaji

Paramahansa Yogananda scrie în autobiografia sa descriind rolul lui Mahatar Babaji pe pământ:

Mahavatarul este în comunicare neîntreruptă cu Cristos; împreună radiază vibraţia salvării şi au plănuit tehnica salvării pentru această epocă. Opera acestor doi maeştrii total iluminaţi – unul în corp şi unul fără corp – este aceea de a inspira naţiunile să uite de războaiele suicidare, de ura rasială, de sectantismul religios şi de răutatea de tip bumerang a materialismului. Babaji este foarte conştient de direcţia epocii moderne, în special de influenţa şi complexitatea civilizaţiei vestice şi realizezaă necesitatea împrăştierii auto-eliberatoarei yoga atât în vest cât şi în est.

În plus, Babaji se spune că este fără vârstă, conform unor mărturii şi că avea aproximativ 500 de ani prin 1800, conform lui Swami Pranabananda. Yogananda spune că, din mărturiile discipolilor lui Lahiri Mahasya, nimeni nu cunoaşte vârsta lui Babaji, familia, locul naşterii, numele adevărat sau alte detalii „dragi inimei analistului.”

Nepotul lui Lahiri Mahasya, pe nume Shibendu Lahiri, învăţător de Kryia Yoga şi el, ce trăieşte în templul familiei din Varanasi, de obicei refuză să vorbească despre Babaji cu excepţia unei dăţi când a povestit cum Babaji a vizitat templul familiei în urmă cu câţiva ani.

Aceasta este povestea nemuritorului Mahavatar Babaji şi în zilele următoare vom porni pe drumul pe care şi el a păşit către iluminare, în articolul ce se va chema: Kriya Yoga

Informaţiile au fost preluate de pe site-ul

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Exercitiu scurt de energizare

Pentru că săptămâna aceasta inspiraţia ne-a condus pe calea Kriya Yoga, studiind subiectul am dat peste un exerciţiu foarte scurt...

Închide