Legenda Zeitei compasiunii – Quan Yin – partea 3

0

  • Nicio alta figura din panteonul chinezesc nu apare intr-o mai larga varietate de imagini, despre care se spune ca sunt mii de incarnari diferite sau manifestari. Quan Yin este de obicei prezentata ca o femeie gratioasa, desculta, imbracata in robe frumoase, albe, avand o boneta alba pe cap si purtand un mic vas plin de roua sfanta. (Totusi, in forma ei Lamaistica, reprezentarile in bronz din secolul 18 din China si Tibet, ea apare deseori complet goala). Ea este inalta si subtire, o figura a gratiei infinite, trasaturile ei gratioase insufland privitorului sublima lipsa a egoului si compasiunea, care au transformat-o in zeitatea favorita dintre toate figurile divine. Poate sa stea pe un elefant, pe un peste, ingrijind un copil, sa tina un cos, avand sase sau o mie de brate, unul sau opt capete, unul deasupra celuilalt, patru, optsprezece sau patru zeci de maini, cu care ea intotdeauna alunga suferinta celor nefericiti. Deseori este prezentata calarind un animal mitologic, numit Hou, care seamana intr-un fel cu un leu buddhist si simbolizeaza suprematia exercitata de catre Quan Yin asupra fortelor naturii. Picioarele ei goale reprezinta calitatea ei consistenta. Pe altarele publice, Quan Yin este frecvent flancata de catre doi acoliti, la piciorul ei drept un tanar fara camasa, cu bratele inclestate in rugaciune, cunoscut sub numele de Shan-ts’ai (Tanarul de Aur), iar la piciorul stang, o tanara tinandu-si cu sfiala mainile in interiorul manecilor, cunoscuta sub numele de Lung-nü (Fecioara de Jad). Principala sarbatoare a ei are loc in fiecare an in a 19 a zi al celei de-a doua luni selenare. Totusi, ea este fericita cu trei sarbatori, nouasprezece a celei de-a doua, celei de-a sasea si celei de-a noua luni. Sunt multe metamorfoze ale acestei zeite. Ea este un model de frumusete chineza, iar a spune unei femei sau unei tinere fete ca este o Kwan Yin este cel mai mare compliment care poate fi facut pe altarul gratiei si minunatiei.. continuare: http://noulpamant.ro/articole/maestri-spirituali/legenda-zeitei-compasiunii-quan-yin-partea-2/

Large wooden gilded Quan Yin plaque with altar.

O alta legenda despre Miao Shan este aceea in care fiul regelui dragon a luat forma unui crap si a fost prins de catre pescari si apoi scos la vanzare la piata. Miao Shan si-a trimis servitorul sa il cumpere si sa il elibereze. Dupa cum ni se relateaza si intr-o alta legenda, Quan Yin se spune ca era fata unui suveran din dinastia Chou, care s-a opus dorintei acestuia de a deveni mireasa, iar acesta a devenit atat de iritat de acest refuz al ei de a se marita incat a pus-o sa indeplineasca tot felul de sarcini umilitoare. Aceasta metoda coercitiva a esuat, asa incat tatal ei a ordonat sa fie executata pentru nesupunere la dorintele sale. Insa executorul, un om cu inima buna si cu o minte deschisa, a povestit ca sabia s-a rupt in mii de bucati in timp ce incerca sa execute ordinul. Dupa aceea tatal ei a ordonat sa fie spanzurata. Dupa cum spune povestea, ea a mers direct in Iad, insa la sosirea ei acolo, flacarile s-au stins si s-au transformat in flori. Yama, lordul tinutului, a privit cu disperare la ceea ce parea a fi incheierea carierei lui, asa ca ca a hotarat sa o trimita inapoi, in viata. Purtata in inima curata a unei flori de lotus, ea a fost condusa catre insula Putuo, langa Ningbo. Intr-o zi, tatal ei s-a imbolnavit si potrivit traditiilor chineze, ea si-a taiat bucati de carne de pe brate, pentru ca asta se credea ca poate vindeca boala tatalui. Vindecarea a avut loc, si in cinstea ei, tatal a ordonat sa fie ridicata o statuie care sa aiba „brate complet formate si ochi”. Datorita unei neintelegeri a ordinului, sculptorul a realizat o statuie cu multe capete si multe brate, ea fiind si in ziua de astazi in aceasta forma.

Imaginea acestei divinitati este, in general, plasata pe un altar special, pe spatele marelui Shakyamuni, in spatele unui ecran, cu fata catre usa de nord, in jumtatea a doua a manastirii buddhiste. Quan Yin este venerata si de catre taoisti, iar ei ii imita pe buddhisti atunci cand descriu aceasta zeitate, vorbind despre ea in aceiasi idee a metamorfozelor ei, a dorintei ei de a ii salva pe cei pierduti, a puritatii ei, a intelepciunii si a puterii de a infaptui miracole.

Inca din timpul dinastiei Ch’ing pana in prezent, multe mii de statui ale lui Quan Yin au fost sculptate in jad. Zeita Materna, Protectoarea Copiilor, Observatorul Sunetelor, Quan Yin este figura favorita in altarele personale. Intr-un mod asemenator, imaginea sa sculptata in bucati mici de jad este oferita de catre chinezoaice templelor dedicate ei. Ea este de asemenea, figura predominant sculptata in portelan alb chinezesc (), fiind in noua din zece reprezentari, in una dintre multiplele ei manifestari (Aceste statuete albe ale lui Quan Yin au fost descrise deseori de catre cumparatori din Europa ca „Sfanta Maria alba”, fiind extrem de atragatoare pentru piata crestina)

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Legenda Zeitei compasiunii – Quan Yin – partea 2

Nicio alta figura din panteonul chinezesc nu apare intr-o mai larga varietate de imagini, despre care se spune ca sunt...

Închide