Iluminarea lui Zarathustra

0

 

Atunci cand avea 30 de ani, intr-o buna dimineata, a mers pana la rau ca sa aduca niste apa. Era in preajma rasaritului. Cerul tocmai isi schimbase culoarea si soarele era pe cale sa rasara. Atunci cand a intrat in apa raului, Vohu Mana (ingerul mintii bune) a aparut in fata lui si a deschis portalul catre lumina divina a lui Ahura Mazda. Aceasta a fost prima miscare de iluminare si prima revelatie a lui Zarathushtra.

In viziunea sa, l-a perceput pa Ahura Mazda ca pe Stapanul Intelept al Creatiei, iar cele sase emanatii ale lui Ahura Mazda, Amesha Spentas-urile, ca pe gardienii si artizanii lumii fizice. A perceput legile dupa care opereaza Universul si a inteles relatiile interne dintre Ahura Mazda, Amesha Spentas-urile si Creatia.

Poate ca incercam sa personificam imaginile si notiunile abstracte si incercam sa ne gandim la ele ca la ingeri dar defapt Zarathushtra le-a inteles ca pe niste notiuni abstracte, ceea ce in esenta si erau.

Propagarea

Dupa iluminarea sa, Zarathushtra a pornit sa impartaseasca intelepciunea primita cu intreaga lume, insa nu a stiut de unde sa inceapa, asa ca a luat decizia sa isi invite familia si rudele sa ii asculte invataturile. In cadrul acestei intalniri de familie, a explicat intelegerile sale acestora. Atunci cand a terminat, varul sau Maedyoimaha, a decis sa i se alature si a hotarat sa devina primul sau discipol. Sotia sa Hvovi, a imbratisat si ea invataturile sale si a devenit cel de-al doilea discipol. Copii sai, unul dupa altul, au decis sa accepte filosofia sa ca pe un mod de viata (conform unei alte inregistrari, i-a luat varului sau 10 ani pana sa accepte invataturile lui Zarathushtra si sa devina primul discipol)

Provocari

Atunci, Zarathushtra a decis sa impartaseasca invataturile sale apropiatilor sai. In momentul in care a inceput sa predice in strada, a intalnit o rezistenta puternica din partea preotilor care isi bazasera intreaga viata pe religia veche. Zarathushtra a incercat multe tehnici diferite si de fiecare data a fost intampinat de o pozitie si mai mar. Defapt, in decursul urmatorilor 12 ani, a reusit sa atraga numai 22 de oameni care sa ii urmeze invataturile, incluzandu-i pe sotia si copiii sai, dar si pe primul discipol, varul sau.

Din cauza frustrarilor si a opozitiei vehemente din partea conducatorilor si preotilor din tara sa, a decis sa isi paraseasca patria si sa mearga in alte locuri. Si-a strans discipolii si astfel, grupul de 23 de oameni si-a inceput migratia.

Oriunde au mers, si in orice oras au stat, el a incercat sa ii invete pe ceilalti despre filosofia sa, insa cu toate acestea, de fiecare data, au intalnit opozitia predictibila, partial datorita miscarilor preemtive si interesate ale conducatorilor si preotilor si partial datorita ignorantei oamenilor si dezinteresului lor de a se schimba.

In cele din urma, a aflat despre un rege dintr-o tara apropiata, Vishtaspa, un om intelept si poate singurul din lume care ar fi fost deschis sa asculte noile invataturi. In acea directie au pornit atunci.

© Shahriar Shahriari
Decembrie, 10, 1997
Vancouver, Canada

Si in final o completare a „povestii” descoperita pe Wikipedia: „În Bactriana, Vishtapa, „cel care are cai fricoși”, suveranul care domnea în Balch avea nevoie de preoți. Zoroastru, care împlinise 40 de ani, și-a oferit serviciile ca preot. Curând, Vishtaspa a dorit să asculte explicațiile lui Zoroastru cu privire la Buna Religie, deși îi venea greu să sprijine aceste principii. Astfel, împotriva lui Zoroastru s-a organizat un complot. În lipsa lui, spune legenda, preoți invidioși i-au pus în cameră un sac plin cu bucăți de cadavre, unghii tăiate, păr, un cap de câine, un cap de pisică, sânge. Aflând de aceasta, regele l-a aruncat pe Zoroastru în temniță. Supărat din cauza ciudatei boli a celui mai bun cal al său, regele a fost de acord ca Zoroastru să îi vindece calul. Acesta i-a cerut ca, în caz că se va produce vindecarea, regele să îmbrățișeze Buna Religie. Regele a acceptat, iar Zoroastru a realizat minunea. Vishtaspa a recunoscut supremația lui Ahura Mazda și a impus noul cult întregii sale curți. Noua doctrină a devenit de atunci cultul oficial al regatului Balch.

Devenit preot oficial și consilier intim al protectorului său, Zoroastru s-a instalat aici definitiv. Tradiția spune că ar fi avut mai multe soții și numeroși copii și că ar fi avut parte de o moarte violentă la vârsta de 77 de ani. Cauzele morții sale nu sunt prea bine cunoscute. Un război provocat de Vishtaspa ar fi cauzat invazia turanienilor, iar Zarathustra ar fi fost asasinat de un războinic dușman în palatul regal, unde el supraveghea un foc sacru. Tradiția precizează, scrie Jean Varenne, că „în momentul morții, Zoroastru și-a aruncat șiragul cu mătănii în fața asasinului și că acesta, în mod miraculos, a murit”.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
In cautarea Materiei Intunecate

Echipa internationala ce foloseste  Alpha Magnetic Spectrometer (AMS1) a anuntat primele rezultate in legatura cu cautarea materiei intunecate. Rezultatele enuntate...

Închide