Cine sunt eu – Ramana Maharishi – partea 2

1

  •  Chintesenta invataturilor lui Ramana Maharshi se afla intr-o brosura foarte mica numita “Cine sunt eu?”. Aceasta brosura contine primul set de instructiuni oferite de catre Ramana Maharshi. Ele provin din experienta sa directa a Realizarii Sinelui. Setul original de intrebari a fost pus de catre Sivaprakasam Pillai care a fost mai tarziu prezentat de catre Ramana Maharshi in proza. continuare: http://noulpamant.ro/articole/maestri-spirituali/cine-sunt-eu-ramana-maharishi-partea-1/

Gandul ‘Cine sunt eu?’ va distruge toate celelalte ganduri si precum batul folosit la rugul funerar, va fi si el ars la final. Si atunci, se va intampla realizarea de Sine. Cand alte ganduri se nasc, nu ar trebui sa le urmam ci sa ne intrebam cu blandete: „cui i se intampla?”. Nu conteaza cate ganduri se nasc. De fiecare data cand un gand se naste, ar trebui sa ne intrebam cu vioiciune „cui i s-a nascut acest gand?”. Raspunsul ce se va naste va fi „mie”. In consecinta, daca cineva se intreaba „cine sunt eu?” mintea se va intoarce la sursa si gandurile ce  se nasc vor dispare.

Cu practica repetata in aceasta directie, mintea isi va dezvolta puterea de a sta in sursa sa. Atunci cand mintea care este subtila iese prin creier si prin organele de simt, apar numele si formele grosiere. Atunci cand ea sta in inima, numele si formele dispar. A nu lasa mintea sa plece si a o tine in inima, se cheama „interiorizare”. Lasand mintea sa iasa din inima se cheama „externalizare”. De aceea, cand mintea sta in inima, Eu-l care este sursa tuturor gandurilor va pleca si Sinele care este nemuritor va straluci. 

In afara intrebarii nu exista nici un alt mod adecvat de a face mintea sa dispara permanent. Daca mintea este controlata prin alte mijloace, va aprea sa fie controlata dar se va ridica din nou. Prin regularizarea respiratiei, mintea va deveni calma dar va ramane in acest calm doar cat timp respiratia ramane controlata. Cand respiratia nu mai este controlata, mintea va deveni activa si va incepe sa se perinde.

Practica controlului respiratiei, meditatia asupra formelor lui Dumnezeu, repetitia mantrelor sau restrictiile alimentare sunt ajutoare temporare pentru oprirea mintii. Prin practica meditatiei asupra formelor lui Dumnezeu si prin repetitia mantrelor, mintea atinge concentrarea intr-un punct. Pentru o asemenea minte concentrata, intrebarea in legatura cu sinele va deveni usoara. Prin observarea restrictiilor alimentare se imbunatateste calitatea mintii ce ajuta la intrebarea interioara.

Oricat de pacatoasa ar fi o persoana, daca mediteaza in continuu cu zel asupra Sinelui, cu siguranta se va transforma.

Mintii nu ar trebui sa i se permita sa se gandeasca la obiectele lumii si la ce ii intereseaza pe alti oameni.

Oricat de rai ar fi oamenii, nu ar trebui sa simtim nici o ura pentru ei.

Tot ceea ce oferiti celorlalti, va ofetiti voua.

Daca acest adevar este inteles, cine nu va oferi celorlalti?

Daca sufletul cuiva iese la suprafata, atunci toate ies la suprafata; cand sufletul cuiva devine calm, toti devin calmi.

Daca mintea devine nemiscata, puteti trai oriunde.

Ceea ce exista in adevar este numai Sinele. Lumea, sufletul individual si Dumnezeu sunt aparitii in el precum argintul in mama perlelor. Aceste trei lucruri apar in acelasi timp si dispar in acelasi timp. Sinele este acolo unde nu exista nici un gand „Eu”. Acesta se cheama „Tacere”. Sinele in sine este lumea; Sinele in sine este „Eu”; Sinele in sine este Dumnezeu.

Cel care se ofera Sinelui care este Dumnezeu este cel mai minunat discipol. Daruirea Sinelui lui Dumnezeu inseamna amintirea constanta a Sinelui. Orice greutati ii sunt predate lui Dumnezeu. El le duce pe toate. Deoarece puterea suprema a lui Dumnezeu face toate lcururile sa se miste, de ce ar trebui noi fara sa ne predam Lui, sa ne ingrijoram avand ganduri in legatura cu ce trebuie facut si cum si ce nu trebuie facut si cum sa nu facem? Stim ca trenul cara toate greutatile si dupa ce ne-am suit in el, de ce  ar trebui sa ne ducem micile bagaje pe cap spre propriul nostru disconfort, in loc sa le lesam jos, in tren si sa ne eliberam?

sursa: 

 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Un comentariu

  1. adevarat
    cum zicea alt om, intrebarea mai potrivita e „ce sunt eu?”,
    „cine sunt eu?” …parca te duce tot in zona ego ului

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Serile Noului Pamant – 03.07.2013 – SUFLETUL PERECHE

Am trecut si prin luna iunie, am trecut din semnul Gemenilor in semnul Racului, am asteptat si am primit cu...

Închide