Cine sunt eu – Ramana Maharishi – partea 1

0

 Chintesenta invataturilor lui Ramana Maharshi se afla intr-o brosura foarte mica numita „Cine sunt eu?”. Aceasta brosura contine primul set de instructiuni oferite de catre Ramana Maharshi. Ele provin din experienta sa directa a Realizarii Sinelui. Setul original de intrebari a fost pus de catre Sivaprakasam Pillai care a fost mai tarziu prezentat de catre Ramana Maharshi in proza.

Puterea acestor invataturi poate fi simtita de oricine le pune in practica. In Talks with Sri Ramana Maharshi 80 (Conversatii cu Ramana Maharshi 80) citim „Lasati-l sa afle ce sunt gandurile. De unde se nasc acestea. Ele trebuie sa tasneasca din Sinele constient. Chiar si cea mai vaga intelegere a acestui fapt, ajuta la disparitia egoului. Apoi, devine posibila realizarea Existentei Infinite. In acea stare nu exista individualitati altele decat Existenta Eterna. De aceea, nu exista nici un gand de moarte sau de suferinta. Invataturile complete pot fi descarcate aici  

Cine sunt eu?

Fiecare fiinta isi doreste sa fie fericita, neatinsa de tristete si fiecare are cea mai mare iubire pentru sine, lucru care se intampla datorita faptului ca fericirea este natura sa reala. De aceea, pentru a realiza ca fericirea inerenta si continua pe care leexperimenteaza zilnic cand mintea este cufundata in somn profund, este esential sa se cunoasca pe sine. Pentru a obtine asemenea cunostinte, intrebarea „Cone sunt eu?” in cautarea Sinelui este cea mai buna metoda.

Cine sunt eu?’ Sunt constiinta pura. Aceasta Constiinta este prin propria ei natura, Fiintare – Constiinta – Extaz (Sat-Chit-Ananda).

Daca mintea, care este instrumentul cunoasterii si baza tuturor activitatilor dispare, perceptia lumii ca pe o realitate obiectiva inceteaza. Pana cand perceptia iluzorie a franghiei ca fiind un sarpe nu inceteaza, franghia care este obiectul iluziei este perceputa ca atare (aceasta analogie se bazeaza pe o poveste traditionala a unui om ce vede o franghie la apus si crede ca este un sarpe, astfel fiindu-i frica de aceasta, fara motiv). In mod similar, pana cand natura iluzorie a perceptiei asupra lumii ca o realitate obiectiva nu inceteaza, viziunea naturii adevarate a Sinelui pe care se bazeaza iluzia nu este obtinuta.

Mintea este o putere minunata ce se afla in Sine. Ea face ca toate gandurile sa se nasca. In afara gandurilor, nu exista un lucru precum mintea. De aceea, gandul este natura mintii. In afara gandurilor nu exista o entitate independenta numita lume. In somn profund nu exista ganduri si nu exista nici o lume. In starile de veghe si vis exista ganduri si de asemenea o lume.

La fel cum paianjenul tese panza (de paianjen) din sine si apoi o retrage inapoi in sine, la fel si mintea proiecteaza lumea afara din ea si apoi o resoarbe in sine. Cand mintea paraseste Sinele, lumea apare. De aceea, cand lumea apare, Sinele nu apare iar cand Sinele apare (straluceste), lumea nu apare.

Cand cineva cauta in mod persistent sa inteleaga natura mintii, mintea va parasi Sinele. Mintea exista numai ca dependenta a ceva palpabil (corpul fizic), ea neputand exista independent.

Ceea ce se naste ca „Eu” in corp este mintea. Daca cineva se intreaba unde in corp gandul „Eu” se naste, atunci va descoperi ca se naste in Inima. Acesta este locul originii mintii. Chiar daca cineva gandeste constant acelasi „Eu, Eu” va fi condus tot catre acel loc. Dintre toate gandurile ce se nasc in minte, gandul „Eu” este primul si doar dupa nasterea „gandului-Eu” se nasc celelalte ganduri.

 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum afecteaza mancarea mintea, corpul si spiritul – partea II

Mancare naturala, energie naturala In comparatie cu energia artificiala, cerealele integrale, legumele, nucile si semintele va aduc energie naturala si...

Închide