Alan Watts – viata si lucrarile

0

Primii ani

Alan Watts s-a nascut la Londra in ianuarie 1915, la inceputul Primului Razboi Mondial. La o varsta frageda a devenit fascinat de Orientul indepartat, iar atunci cand a implinit zece sau unsprezece ani a inceput sa citeasca povesti de tip thriller scrise de catre Sax Rohmer despre misteriosii hoti din Orient. Acest interes l-a condus la lucrarile lui Lafacdio Hern, Christmas Humphreys si DT Suzuki, iar cand implinise paisprezece ani deja scria despre teme asiatice, publicand in Journal of the London Buddhist Lodge, inainte de a scoate pe piata primul booklet Zen in 1932. S-a mutat apoi la New York in 1938 si apoi la Chicago, unde a fost preot episcopal sase ani, inainte de a parasi Biserica. In 1950 s-a mutat in nordul statului New York, apoi spre sfarsitul anului s-a intalnit cu Joseph Campbell si cu compozitorul John Cage, dar si cu Luisa Commaraswamy la ferma sa Millbrook. Apoi, in 1951, la invitatia lui Frederic Spiegelberg s-a mutat la San Francisco pentru a preda la Academy of Asian Studies.
alanvallejo

Privire globala

Alan Watts a fost profund influentat de catre filosofii indieni ai Vedata si ai Buddhismului si de catre gandirea taoista, care se reflecta in poezia Zen si in artele din China si Japonia. Dupa ce a parasit Biserica, nu a mai intrat in nicio religie organizata, cu toate ca a scris si a vorbit foarte mult despre Buddhismul Zen, despre Hinduism si Taoism. Unii dintre Buddhistii americani l-au criticat pentru ca nu statea in mod regulat in zazen, in ciuda faptului ca a inregistrat mai multe meditatii ghidate prin care invata oamenii o sumedenie de tehnici de meditatie. Alan Watts a raspuns accestor acuze foarte simplu: „O pisica sta pana cand statul se termina, apoi se ridica, se intinde si pleaca”.

Anii ’50 si inceputul anilor ’60

Dupa ce a inceput sa predea la Academy of Asian Studies din San Francisco, a devenit Decan si a inceput sa vorbeasca regulat la radio KPFA, o statie de radio libera din Berkley. In 1957 a publicat bestseller-ul Way of Zen, iar in 1958 s-a intors in Europa unde l-a intalnit pe CG Jung. Acesta era un pionier in etapele psihedelice si dupa inregistrarea a doua sesiuni la televiziune publica a seriei “Eastern Wisdom and Modern Life”, a calatorit in Japonia de mai multe ori la inceputul anilor ’60.  Spre sfarsitul anilor ’60 a devenit un adversar al celebritatii culturale si a mers in multe locuri de pe glob pentru a vorbi la Universitati din SUA si Europa. Este in productie si un film despre viata si opera sa.
sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Nasterea noilor celule nervoase poate sterge amintirile din copilarie

Spre deosebire de proverbialii elefanti, copiii mereu uita. Amintirile copiilor pot fi sterse de catre procesul de nastere a noilor...

Închide