Luna si paradoxul ei

0

Originea Lunii a fost atacata de multe ori, de fiecare data creandu-se un nou puzzle in legatura cu modul in care s-a format. Se crede ca aceasta a luat nastere acum 4,5 miliarde de ani dintr-o coliziune intre Pamant si un impactor de dimensiunile lui Marte cunoscut sub numele de „Theia”.

In ultimele decenii, cercetatorii au simulat acest proces reproducand multe dintre proprietatile sistemului Pamant-Luna; totusi, aceste simulari au dat nastere unor probleme serioase ce sunt cunoscute sub numele de Paradoxul Lunii: Luna pare sa fie facuta din materiale ce nu se incadreaza in teoria respectivei coliziuni.

 


Teoria spune ca al nostru companion din spatiu este compus din resturile unei coliziuni monstruoase ce a avut loc cum miliarde de ani intre nou nascutul Pamant si o planeta mai mica. Sursa: ESA
 

Un studiu recent, publicat in revista Icarus, propune o noua perspectiva asupra acestei teorii ca raspuns la paradox. Daca teoriile actuale sunt adevarate, analizele diverselor simulari ale coliziunii Pamant-Theia, duc la presupunerea ca Luna este compusa in marea ei majoritate din material de la Theia. Totusi, studiind materialele de pe Pamant si cele de pe Luna, regasim similaritati remarcabile. Defapt, materialele descoperite pe Luna au aceleasi proprietati izotopice precum cele descoperite pe Pamant. Tinand cont de faptul ca este foarte putin probabil ca atat Theia cat si Pamantul sa aiba compozitii izotopice identice (precum s-a descoperit in cazul tuturor planetelor din Sistemul Solar cu exceptia Lunii), acest paradox umbreste teoria dominanta ce explica formarea Lunii.

Mai mult decat atat, pentru unele dintre elemente precum siliconul, compozitia izotopica este rezultatul unui proces intern strans legat de dimensiunea corpului-mama. Tinand cont de faptul ca Theia era mai mica decat Pamantul, compozitia izotopica a siliconului ar fi trebuit sa fie cu adevarat diferita fata de cea regasita in mantaua Pamantului.

Un grup de cercetatori de la universitatea din Berna, Elvetia, au facut descoperiri semnificative in legatura cu povestea formarii Lunii sugerand un raspuns la acest Paradox Lunar. Ei au explorat o geometrie diferita a coliziunii decat cele care au fost anterior simulate, considerand si unele configuratii asa numite „lovit si fugit”, in care o cantitate importanta de material se pierde in spatiu pe orbite diferite de cea a Pamantului.

„Modelul nostru ia in considerare noi parametri de impact ce nu au fost testati anterior. In afara implicatiilor pentru sistemul Pamant-Luna, viteza considerabil mai mare a impactului deschide noi posibilitati in legatura cu originea impactatorului si in consecinta, pentru modelele de formare a planetelor”, explica conducatorul acestui studiu, Andreas Reufer.

„In timp ce niciuna dintre simularile prezentate in acest studiu nu ofera un model care se potriveste perfect sistemului actual Pamant-Luna, cateva se apropie foarte mult de acesta”, adauga Alessandro Morbidelli, unul dintre editorii rvistei Icarus.

„Acest studiu, in consecinta, sugereaza ca o explorare viitoare exhaustiva a multitudinii de parametri posibili pentru coliziune, poate conduce in cele din urma la o solutie pentru indelung cautata problema a paradoxului-Lunar”.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Max Theon – Ocultistul necunoscut

Théon a fost in multe feluri un gnostic, un ocultist enigmatic ale carui invataturi evolutionare si oculte au fost preluate...

Închide