Legatura lingvistica dintre cultura si religie – partea 1

1


Tu spui Chist… Eu spun Khristos…

Zeita Vaishnavite se cheama Mahalaxmi in majoritatea regiunilor din India, in timp ce in sudul Indiei este deseori denumita Magalaxmi. Consoana H din Mahalaxmi este inlocuita de consoana G in Magalaxmi atunci cand cuvantul ajunge in sud. Asta inseamna ca cele doua nume se refera la cele doua zeite separate? Cele doua nume se refera la aceeasi zeita cu toate ca exista o diferenta de o consoana intre cele doua cuvinte. Dar de ce a fost inlocuit H-ul de catre G in sud? Pentru ca atat H cat si G sunt sunete guturale emise din gat si sunt pronuntate in mod similar.

Fiul lui Siva e numit Vinayak in toata India, dar se cheama Vinayagar in India de sud – G inlocuieste K. Adjectivul pentru prostanac  este Mooka intr-un stat din India in timp ce intr-un alt stat este Mooga – K inlocuieste G. H, G, K – toate trei sunt sunete guturale ce tind sa se inlocuiasca unul pe celalalt in cuvinte atunci cand acesta trec de la o regiune la alta.

Cand cuvintele trec dintr-o regiune in alta, de la o limba la alta, de la o religie la alta, au tendinta sa se schimbe. Primele care se schimba in cuvant sunt vocalele. Acestea fie sunt adaugate, fie sunt scoase – Iisus este numit Yuz  (Yuz Asaf) in literatura Islamica – Vocala I din Iisus s-a schimbat in vocala U in Yuz.

A doua schimbare uzuala este adaugarea sau eliminarea prefxelor – oameni numiti dupa Krishna, sunt deseori numiti Krishnan in sudul Indiei – un sufix N este adaugat lui Krishna pentru a deveni Krishnan.

Inafara acestor doua schimbari uzuale, cea mai importanta schimbare ce are loc este inlocuirea conoanelor cu sunetel pronuntate similar atunci cand cuvintele trec in alte regiuni. Cand Mahalaxmi a trecut din nord in sud, a devenit Magalaxmi; H a fost inlocuit de G, pentru ca atat H cat si G au pronuntari similare, amandoua fiind emise din gat. Ati fi surprinsi sa observati cum calatoresc cuvintele de-a lungul intregii lumi, dintr-un colt in altul. Pentru a verifica daca doua cuvinte ce au intelesuri similare deriva din aceeasi sursa sau nu, trebuie sa eliminam sufixele sau prefixele, sa ignoram schimbarile de vocale dintre cele doua cuvinte si apoi sa observam daca cele doua cuvinte au doar consoane pronuntate similar.

Grupuri de consoane

Exista un mare numar de consoane, insa nu exista decat cateva grupuri de consoane. H, G, K reprezinta un grup compus din trei consoane ce au tendinta de a se inlocui una pe cealalta atunci cand cuvintele trec intr-o alta regiune. Exista si alte astfel de grupuri. Daca aveti cunostinta de acesta si cunoasteti mai multe limbi sau religii, veti fi uimiti sa vedeti ce conexiuni pot fi extrase intre religii, limbaje sau regiuni.

Cuvantul Canon, similar cuvantului ivrit Canon, este considerat de catre lingvisti ca fiind derivat din grecescul Kanon, care inseamna bat de masurat. Deoarece literatura religioasa nu este altceva decat un set de reguli si standarde. lingvistii considera cuvantul Canon ca fiind derivat din grecescul Kanon. Eu cred altceva. Canon este derivat din cuvantul sanscrit Gnan, ce inseamna cunoastere, in special cunoasterea divinului. Aceasta derivatie a cuvantului se potriveste mult mai bine decat in cazul in care ar fi insemnat acel bat de masurat. G i-a lasat locul lui K, o consoana pronuntata similar si prin ajustarile de vocale, Gnan a devenit Canon. Kanon, a deschis drumul catre Coran, corpul divin de cunoastere al Islamului – de ce? Pentru ca N si R fac parte din acelasi grup de consoane.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Agenda SERILOR NOULUI PAMANT

Prieten drag, OM, suflet frumos, daca privesti in profunzimea vietii, la esenta, ai sa gasesti inevitabil aceiasi lumina si culoare...

Închide