In cautarea Materiei Intunecate

0

Echipa internationala ce foloseste  Alpha Magnetic Spectrometer (AMS1) a anuntat primele rezultate in legatura cu cautarea materiei intunecate. Rezultatele enuntate de catre purtatorul de cuvant AMS, profesor Samuel Ting, in cadrul unui seminar la CREN, vor fi publicate in revista Physical Review Letters. Raportul subliniaza observarea unui exces de pozitroni in fluxurile de raze cosmice. 

Rezultatele AMS se bazeaza pe 25 miliarde de evenimente inregistrate, incluzand 400 de mii de pozitroni cu energii intre  0.5 GeV (gigaelectronvolt) si 350 GeV, date inregistrate de-a lungul unui an si jumatate de studiu. Acestea reprezinta cea mai mare colectie de perticule de antimaterie inregistrate in spatiul cosmic. Proportia de pozitroni creste de la 10 GeV la 250 GeV, graficul indicand o curba a cresterii mai lenta dupa ce iese din gama cuprinsa intre 20-250 GeV. Datele nu prezinta modificari semnificative de-a lungul timpului sau in cazul schimbarii directiei. Rezultatele coincid cu pozitronii originari din procesul de anihilare a particulelor de materie intunecata in spatiu, insa nu intr-un mod definitiv pentru a putea exclude si alte explicatii.

„In cadrul celor mai precise masuratori ale fluxurilor de pozitroni continute in razele cosmice de pana acum, rezultatele de fata demonstreaza in mod clar puterea si capacitatile detectorului AMS”, spune purtatorul de cuvant MAS, Samuel Ting. „In decursul urmatoarelor luni, AMS ne va putea demonstra definitiv daca acesti pozitroni sunt un semnal provenit de la materia intunecata sau daca au o alta origine.”

Razele cosmice sunt incarcate cu particule intens energizate ce traverseaza spatiul. Experimentul AMS, instalat pe Statia Spatiala Internationala, este proiectat pentru a le studia inainte ca acestea sa interactioneze cu atmosfera Pamantului. Un exces de antimaterie in interiorul fluxului de raze cosmice a fost observat pentru prima data aproximativ cu doua decade in urma. Insa, originea acestui exces ramane inca ne explicata. Una dintre posibilitati prezisa de catre o teorie cunoscuta sub numele de supersimetrie, este aceea ca pozitronii s-ar putea produce atunci cand doua particule de materie intunecata se ciocnesc si se anihileaza. Daca pornim de la ipoteza unei distributii izotropice a particulelor de materie intunecata, atunci aceasta teorie prezice observatiile facute de catre AMS. Totusi, masuratorile AMS nu pot exclude inca explicatia alternativa prin care pozitronii sunt originari din pulsarii ce sunt distribuiti de-a lungul planului galactic. Teoriile supersimetriei prezic si scaderea energiilor puternice deasupra gamei medii a particulelor de materie intunecata, insa acest fapt nu a fost inca observat. In cursul anilor viitori, AMS va continua sa isi rafineze precizia masuratorilor si va putea clarifica comportamentul proportiilor de pozitroni in cazul unor energii peste 250 GeV.

„Atunci cand introduci un nou instrument de precizie intro zona noua, se intampla sa obtii multe rezultate, iar noi speram ca acesta sa fie primul dintre acestea”, spune Ting. „AMS reprezinta primul experiment ce poate masura cu acuratete de 1% in spatiul cosmic. Avem nevoie de acest nivel de precizie pentru a putea determina daca pozitronii pe care in detectam in prezent au ca origine materia intunecata sau pulsarii”.

Materia intunecata este unul dintre cele mai importante mistere ale fizicii de astazi. Reprezentand peste un sfert din echilibrul masa-energie  al Universului, ea poate fi observata indirect prin interactiunile sale cu materia vizibila, insa nu poate fi detectata in mod direct. Cautarile materiei intunecate au loc in cadrul unor experimente in spatiul cosmic, precum AMS, dar si pe Pamant, la Large Hadron Collider sau in cadrul unor alte experimente ce au loc adanc sub scoarta Pamantului.

„Rezultatele AMS sunt un exemplu extraordinar al complementaritatii experimentelor de pe Pamant si din spatiu”, spune directorul CERN, General Rolf Heuer. „Lucrand in tandem, cred ca putem fi siguri ca vom gasi un raspuns la enigma materiei intunecate undeva in urmatorii cativa ani”.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Glifele Kariong – Egipteni in Australia – partea 1

Aceasta poveste este despre egiptenii antici care au vizitat coasta stancoasa de langa Sydney, Australia cu circa 4,500 de ani...

Închide