Imaginatia poate schimba ceea ce vedem si auzim

0

Un studiu efectuat de catre Karolinska Institutet din Suedia arata ca imaginatia noastra poate afecta modul in care experimentam lumea, intr-o proportie mai mare decat ne-am putea imagina. Ceea ce ne imaginam ca auzim sau vedem „in capul nostru” poate schimba perceptia reala. Studiul, publicat in revista stiintifica Current Biology, dezvaluie noi informatii in legatura cu o intrebare clasica in psihologie si neurostiinte – in legatura cu modul in care creierul nostru combina informatiile provenite de la senzori diferiti.

„Deseori ne gandim la lucrurile pe care ni le imaginam si la cele pe care le percepem ca fiind in mod clar spearate”, spune Christopher Berger, student doctorand la the Department of Neuroscience si conducator al studiului. „Totusi, ceea ce demonstreaza acest studiu este faptul ca imaginarea unui sunet sau a unei forme schimba modul in care noi percepem lumea din jurul nostru in acelasi fel in care o face auzul efectiv al sunetului sau vederea acelei forme. Mai precis am descoperit ca ceea ce ne imaginam ca auzim poate schimba ceea ce practic vedem, iar ceea ce ne imaginam ca vedem poate schimba ceea ce practic auzim.”

Studiul este compus dintr-o serie de experimente care folosesc iluzii in care informatiile senzoriale de la unul dintre simturi schimba sau distorsioneaza perceptia unui alt simt. La acesta au participat 96 de voluntari sanatosi. In primul experiment, participantii au experimentat iluzia a doua obiecte care mai degraba se ciocneau decat treceau unul pe langa celalalt atunci cand si-au imaginat un sunet in momentul in care cele doua obiecte se intalneau. In al doilea experiment, perceptia spatiala a participantilor a unui sunet a fost indreptat catre o locatie unde acestia isi imaginau temporar aparitia unui cerc alb. In cel de-al treilea experiment, perceptia particpantilor asupra a ceea ce spune o alta persoana a fost schimbata prin imaginarea unui anumit sunet.

Potrivit cercetatorilor, rezultatele studiului pot fi folositoare pentru a intelege mecanismele prin care creierul este pacalit de la a discerne intre gand si realitate in cazul unor anumite dereglari psihiatrice precum schizofrenia. O alta zona de aplicatie ar fi cercetarea legata de interfata creier – computer, in care imaginatia unor persoane paralizate este folosita pentru a controla aparate in mod virtual.

„Acesta este primul set de experimente gandite pentru a stabili in mod definitiv faptul ca semnalele generate de imaginatia unei persoane sunt destul de puternice pentru a schimba perceptia cuiva asupra lumii reale printr-o alta modalitate senzoriala”, spune profesor Professor Henrik Ehrsson, omul din spatele acestui studiu.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Transformand ranile in intelepciune: Puterea de a transforma durerea in putere

“Prin suferinta s-au nascut cele mai puternice suflete; cele mai rezistente caractere sunt innobilate cu cicatrice.” ~ Kahlil Gibran Pe...

Închide