Idiogloassia – limbajul secret al gemenilor

0

Gemenii au fost un subiect de mare interes pentru multe persoane. De fapt, chiar și familiile care au gemi sau cei care cunosc gemeni sunt uimiți de aceștia și de ceea ce îi face speciali. Unul dintre lucrurile de care sunt cei mai curioși oamenii este dacă există sau nu un limbaj secret al gemenilor, un limbaj pe care doar ei îi pot înțelege.

Idioglossia – Limbajul gemenilor

Idioglossia este un cuvânt care se referă la limbajul gemenilor. Acesta se mai numește și criptofazia. Oricum, o sumedenie de experți spun că acesta nu este ceea ce ai numi un limbaj diferit ci mai degrabă un soi de cod sau secvență de scurtături, ceva ce gemenii inventează între ei ca mod de comunicare între ei. Această tendință se dezvoltă mai mult în cazul gemenilor identici decât a celorlaltor tipuri de gemeni, pur și simplu din cauză că au ADN-ul identic.

Într-un studiu făcut în 1987, a devenit evident că idioglassia se întâmplă doar la 40% dintre gemeni. Totuși, limbajul gemenilor va dispărea frecvent pe măsură ce aceștia cresc. Întrebarea totuși este, de ce apre idioglassia? Una dintre teorii este că există o înclinație în cazul gemenilor de a se imita unul pe celălalt atunci când vine vorba despre a învăța să vorbească, chiar până în punctul în care copiază pronunțarea greșită a cuvintelor. O altă teorie subliniază ideea că părinții de gemeni nu au destul timp de petrecut învățându-și copiii să vorbească corect, având atât de multe de făcut pentru a avea grijă de mai mulți copii deodată. Din cazua acestui lucru, gemenii ar putea inventa un mod propriu de comunicare între ei.

Dezvoltare întârziată a limbajului

Gemenii au mult mai frecvent întârzieri în dezvoltarea limbajului decât copiii sinugri. Potrivit studiilor, gemenii, mai ales băieți, ar putea avea întârzieri de luni de zile până pot articula verbal ce vor să spună. Mai mulți factori cauzează aceste întârzieri. În afara părinților care nu au destul timp să se concentreze să îi învețe să vorbească corect, timpul pe care aceștia îl petrec împreună îi ajută să își dezvolte propria lor metodă de comunicare. Există și factorul unei posibile nașteri premature, ceea ce poate avea consecințe cognitive dar și fizice, care ar putea o cauză de bază în întârzierea dezvoltării limbajului. Cu toate acestea, marea majoritate a gemenilor ajung la aceleași performanțe lingvistice ca ceilalți copii atunci când ajung la școală. Acest lucru se întâmplă pentru ei petrec timp împreună cu ceilalți copii și învață să comunice la fel ca ei. Învățătorii pot fi și ei de ajutor pentru că aceștia sunt concentrați pe a-i ajuta pe copii să se exprime singuri. Există însă și câțiva care să aibă probleme de exprimare ce pot crea dificultăți în viață mai târziu, mai ales la citit și vorbit. Aceste probleme ar putea fi evitate prin terapii cât mai rapide.

Sfaturi pentru părinți de gemeni

În timp ce limbajul gemenilor poate fi fascinant și că oricine ar spune că este chiar drăguț, este la fel de important ca părinții să îi ajute să își dezvolte limbajul corect. Există anumite lucruri ce pot fi făcute pentru a-i ajuta să comunice corect, nu doar între ei ci și cu ceilalți membri ai familiei și eventual și cu alte persoane din afara casei. Cu toate că părinții pot fi chiar foarte aglomerați având grijă de nevoile de bază ale acestora, trebuie ca aceștia să petereacă și ceva timp ajutându-i să își dezvolte abilitățile lingvistice. Lasă ambii copii să vorbească, fiecare pentru el însuși în loc să lași ca unul dintre ei să fie ”purtător de cuvânt” pentru celăkalt, cum se întâmplă de obicei. Fă-ți timp să le citești. Cititul are nenumărate avantaje, unul dintre ele fiind articularea acelor lucruri pe care vrem să le spunem. Conversațiile cu ei și permiterea exprimării propriilor opinii sunt alte moduri bune de a le dezvolta calitățile lingvistice.

Să ai gemeni în familie poate să fie destul de dificil pentru părinți, dar și bucuria este dublă. Ei vor avea mereu micile lor secrete, ceva ce nu poate fi evitat. Există o legătură specială între ei, ce poate fi un mister pentru noi, dar acel lucru ei l-au împărtășit de la început. Atunci când vine vorba despre vorbit totuși, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să îi învățăm să comunice corect. Până la urmă, există o lume foarte mare cu care vor interacționa în cele din urmă. Învățând să se exprime le va ușura calea în viață mai târziu, în viitor.

sursa: https://www.daytranslations.com/blog/2013/05/idioglossia-the-secret-language-of-twins-1767/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Între “a visa” şi “a materializa” este un singur pas

Există nenumărate cărţi şi teorii care susţin că tot ceea ce mintea poate concepe, poate obţine. Cu alte cuvinte, dorinţele...

Închide