Hubble a descoperit o gaură neagră misterioasă ce pune sub semnul întrebării Teoria Relativității a lui Einstein

0

Din momentul în care a fost publicată prima imagine a unei găuri negre, astronomii obțin tot mai multe informații despre aceste misterioase obiecte. Telescopul spațial Hubble a descoperit o altă gaură neagră super-masivă care este atât de unică încât oamenii de știință spun că nu ar trebui să existe.

Gaura neagră apare în centrul galaxiei NGC 3147, aflată la 130 de milioane de ani lumină de Pământ. Oamenii de știință au descris gaura neagră ca fiind unică din cauza ciudatului disc ce o înconjoară.

Asta din cauză că studiile anterioare sugerează că găurile negre din anumite galaxii precum NGC 3147 ar trebui să flămânzească din cauza lipsei de material atras de gravitația găurii negre. Cercetătorii spun că discul din jurul noii descoperite găuri negre nu ar trebui să fie acolo.

În plus, o altă descoperire senzațională este faptul că materialul subțire al discului seamănă extrem de mult cu discurile mai mari din alte galaxii. Însă oamenii de știință nu au continuat cu întrebările legate de ciudata gaură neagră din galaxia NGC 3147.

Studiul unicei găuri negre

Conform imaginilor produse de Hubble, discul subțire din jurul găurii negre pare a fi foarte atașat de câmpul gravitațional extrem de puternic. Acest lucru alterează lumina din disc.

Câmpul gravitațional al găurii negre, ce are o masă de aproximativ de 250 de milioane mai mare decât Soarele, face ca discul să se rotească la mai mult de 10% din viteza luminii. Această viteză face ca gazul să apară mai strălucitor, însă lumina se străduiește să scape.

„Aceasta este o perspectivă uimitoare a unui disc foarte apropiat de o gaură neagră, atât de apropiată încât viteza și intensitatea atracției gravitaționale afectează modul în care vedem fotonii”, a declarat Stefano Bianchi, autor al studiului de la Università degli Studi Roma Tre din Italia.

El a descris discul găurii negre ca pe un ”cuasar micșorat” despre care echipa sa nu bănuia că poate exista. Odată cu această descoperire, BIanchi a declarat că predicțiile făcute folosind modelele actuale pentru galaxiile cu luminozitate scăzută ”cu siguranță au picat”.

„Este același tip de disc pe care îl vedem în cazul obiectelor care sunt de la 1.000 de ori până la de 10.000 de ori mai luminoase”, a spus el.

Echipa continuă să studieze galaxia NGC 3147 și gaura sa neagră folosind telescopul spațial Hubble. Ei speră să descopere și alte discuri similare în jurul altor găuri negre din galaxii active de luminozitate scăzută.

O imagine generată de calculator al discului special de materie stelară din jurul găurii negre super-masive din inima galaxiei NGC 3147, aflată la130 de milioane de ani lumină distanță. ESA/Hubble, M. Kornmesser

sursa: https://www.medicaldaily.com/top-15-best-wrinkle-creams-women-2019-435110

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Încrederea

Încrederea în viață este ceva ce stă la baza întregii existențe chiar dacă nu ni se pare așa câteodată. Avem...

Închide