Universul nostru este conștient – sugerează Teoria Panpsihismului

0

Ai auzit vreodată de Teoria panpsihismului? Mulți nu au auzit, însă aceasta este o teorie extrem de interesantă ce sugerează că întregul Univers ar putea fi conștient. Teoria atrage tot mai mulți oameni de știință care spun că este foarte posibil ca Universul nostru să fie ”viu” în moduri la care nu ne-am gândit până acum.

Gânditorii antici au discutat teoria panpsihică

Cuvântul ”Panspsihism” a fost inventat de filosoful italian Francesco Patrizi în secolul 16 și este derivat din două cuvinte grecești pan (tot) și psyche (suflet sau minte). Cititorii interesați de religie, filosofie și spiritualitate vor descoperi că Teoria Panpsihismului este extrem de similară cu ceea ce hindușii și buddhiștii numesc Brahman și conceptele reflectă câteva dintre ideile spirituale de astăzi.

Susținători ai acestei teorii declară că însăși conștiința este o parte fundamentală a materiei. Acest lucru înseamnă întregul univers este locuit de conștiință.

Panpsihismul nu este o invenție nouă. Gânditori antici precum Platon, Thales din Milet, Leibnitz, Spinoza și geniul Gottfried Wilhelm Leibniz, care a pus fundațiile intelectuale ale Erei Iluminării, au susținut panpsihismul. Doar recent oamenii de știință moderni au redescoperit fascinante teorie și încearcă să o înțeleagă. Nu este ușor ținând cont că încă nu putem cădea de acord pe o definiție comună a conștiinței.

Cum poate fi Conștiința parte a Universului?

De milenii bune, filosofii au încercat să definească conștiința umană. Ce înseamnă să fii uman? Cum generează creierul uman experiența noastră subiectivă? Ce ne face să fim conștienți de existența noastră?

Explicarea naturii conștiinței este una dintre cele mai importante și misterioase arii ale filosofiei, iar localizarea regiunilor din creier care joacă un rol în menținerea ei este o sarcină extrem de complicată. Unii cercetători leagă conștiința de minte, confundând-o cu conștiența de sine, în timp ce alții recunosc faptul că aceste elemente sunt toate interconectate.

Există oameni de știință care au raportat că au localizat sursa fizică a conștiinței în creier. Alții au sugerat că mintea inconștientă este o umbră a ”adevăratei” minți conștiente și că am putea deține o inteligență ascunsă.

Problema științifică cu care ne confruntăm este faptul că nu știm cum generează conștiință materia cenușie. Au fost raportate multe cazuri ciudate. De exemplu teoria conștiinței a fost pusă sub semnul întrebării de un om căruia îi lipsește mare parte din creier și totuși are un comportament normal.

Conștiința rămâne un mister științific nerezolvat, însă putem specula.

Sir Arthur Stanley Eddington (1882-1944), un faimos astronom britanic și matematician a spus că toată materia conține o formă de ”materie mentală”. Potrivit lui Sir Eddington, ”materia mentală a lumii este, desigur, ceva mult mai general decât mintea noastră individuală conștientă… Materia mentală nu este răspândită în spațiu și timp; ea este parte din schema ciclică ce este ultima-mente derivată din ea…”

 

Este necesar să ne reamintim că toată cunoașterea mediului înconjurător din care este construită lumea fizicii, s-a născut sub forma mesajelor transmise de-a lungul nervilor către sediul conștiinței… Conștiința nu are formă însă se pierde în subconștient și dincolo de acesta, am putea spune că natura noastră mentală este ceva indefinit dar continuu… Este dificil pentru fizicianul get-beget să accepte că substratul oricărui lucru are un caracter mental. Ceea ce nimeni nu poate să nege este fatul că mintea este primul și cel mai direct lucru din experiența noastră și tot restul este o interverență.”

S-a sugerat de exemplu, de către Philip Goff, profesor de Filosofie la Central European University din Budapesta, autor al Consciousness and Fundamental Reality (Conștiința și realitatea fundamentală) că panpsihismul poate explica ”această conștiință complexă a oamenilor sau a altor animale în termeni ai unei forme de conștiință mai simplă ce este postulată ca existând deja în formele mai simple ale materiei”.

Sir Roger Penrose, fizician matematic, matematician și filosof de științe, a sugerat că ea, conștiința este prezentă la nievelul cuantic și se găsește în sinapsele creierului.

“Legile fizicii produc sisteme complexe, iar aceste sisteme complexe conduc spre conștiință, ceea ce produce matematică, care poate fi codificată într-un mod succint și inspirat prin chiar legile fundamentale ale fizicii care i-au dat naștere”, a explicat Sir Penrose.

Alți oameni de știință au propus că conștiința este o manifestare cu locație fizică reală, undeva în Univers. Doar că nu am găsit noi locația.

Dacă este într-adevăr o parte fundamentală a materiei, atunci Universul este conștiință. Acestea sunt gânduri interesante, dar, desigur că teoria este foarte dificil de demonstrat.

Scris de Cynthia McKanzie mambru al MessageToEagle.com

sursa: http://www.messagetoeagle.com/our-universe-is-conscious-panpsychism-theory-suggests/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Murind să fiu eu – Anita Moorjani

Anita Moorjani este în lumea spirituală binecunoscută pentru experiența ei de moarte clinică și pentru recuperarea ei miraculoasă, după această...

Închide