Este timpul sa fie armonie intre stiinta si spiritualitate

0

Intalnirea dintre stiinta si intelegerea spirituala a lumii ar putea reprezenta fundamentul unei vieti sustenabila pentru noi, scrie Paul Fletcher.

La sfarsitul verii anului 1983, oameni de stiinta precum fizicianul Fritjof Capra si biologul Francisco Varela s-au intalnit cu leaderi spirituali precum Preasfintia Sa Dalai Lama si maestrul zen Baker Roshi in cadrul unui eveniment unic in Austria.

La sfarsitul acestui sir de conferinte ce a durat 5 zile, care a avut loc sub numele de Alte Realitati si a fost gazduita de satul Alpbach, mi-a fost greu sa disting intre oamenii de stiinta si misticii care au luat cuvantul in cadrul acesteia. Concluzia intregii intelepciuni adusa la un loc aici a fost aceea ca spiritualitatea fara stiinta are tendinta de a fi exclusivista si slaba iar stiinta fara spiritualitate, mecanica si inumana. Este necesara o fuziune intre frumusetea stiintei si natura extatica a spiritualitatii.

2 (c) NASA, JPL-Caltech

In deceniile care au urmat, dialogul dintre cercetatorii stiintifici si persoanele care au o viziune spirituala asupra lumii a luat amploare pentru a crea impreuna o viziune a unei lumi mai bune. Acest fapt, a condus la dezvoltarea unor noi domenii de studiu si intelegere a naturii realitatii. Punctul central al acestei miscari a fost fondarea, in marea britanie, a Retelei Stiintifice si Medicale, in anul 1973, care a simtit ca stiinta era deseori vinovata de a exclude constiinta si scopul, motiv pentru care ei au incercat sa aplice rigoarea stiintifica in investigarea constiintei. De asemenea, s-au tinut o serie de conferinte pe aceeasi tema cu evenimentul din Austria, patronate de Trustul de caritate Wrekin.

Perspectiva istorica este importanta, pentru ca in ultimii 300 de ani, civilizatia vestica s-a indepartat tot mai mult de natural, devenind tot mai absorbita de latura materialista a lumii. Este un fapt general acceptat ca stiinta a adus imbunatatiri si avansuri majore in vietile noastre, insa, odata cu accelerarea tehnologica si explozia comunicatiilor, activitatea umana a devenit mult mai frenetica si are consecinte asupra sanatatii planetei.

Dar iata ca se naste o noua viziune a stiintei in care viata este parte dintr-un proces unic de o complexitate enorma, conducandu-ne catre intelegerea structurii vietii, nu numai pe planeta noastra ci si in armoniile extinse din Univers. Mintile noastre si constiinta sunt parte din aceasta armonie. In cadrul acestui model, materia, asa cum era ea inteleasa anterior, dispare ca si caracteristica fundamentala a realitatii, locul ei fiind luat de catre energie.

Unul dintre cei mai mari pasi pe care stiinta le-ar putea face ar fi sa accepte ca noi suntem mult mai mult decat corpul fizic. Cercetatorii admit acum realitatea materiei eterice, insa validarea suportului pe care „corpul eteric” il ofera lumii fizice ar insemna un pas urias pentru umanitate si pentru intelegerea locului nostru in cosmos.

In noua sa carte Harmony: A New Way of Looking At Our World (Armonia: Un nou mod de a ne privi lumea), Printul Tarii Galilor descrie un „filon continuu de aur” a unei filosofii permanente ce ne va reconecta cu natura si cu lumea spirituala. El il citeaza pe Marcus Aurelius: „Toate lucrurile sunt legate intre ele si conectate prin intermediul unei legaturi sacre”.

Aici trebuie stiinta sa se revolutioneze. In acelasi timp, cercetarea legata de constiinta si de concepte precum vindecarea trebuie sa devina stiintifica si riguroasa.

Una dintre vocile din cadrul conferintei austriece, biologul Rupert Sheldrake, scrie in ultima sa carte The Science Delusion (Iluzia stiintei), cum stiinta si-a indreptat atentia catre ideile neortodoxe si are o tendinta de a merge catre spiritul stiintific al interogarii. De asemenea el puncteaza ca „puterea descatusata de catre cunoasterea stiintifica are ca efect extinctia in masa a altor specii si o pune in pericol chiar si pe a noastra”. Exista o tendinta puternica din partea unor oameni din comunitatea stiintifica, precum Sheldrake, de a recunoaste o constiinta mult extinsa si transpersonala. Daca aceasta perspectiva intra complet in cercurile stiintifice, poate oferi un nou mod de a gandi in legatura cu lumea noastra, ceea ce ne-ar permite sa traim sustenabil cu adevarat.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Are Pamantul propria constiinta?

Poate ca deja sunteti constienti ca exista diferite niveluri de constiinta si ca exista o evolutie a constiintei de la...

Închide