Gravitația călătorește cu viteza luminii

0

Pentru prima dată, oamenii de știință pot confirma faptul că gravitația călătorește cu viteza luminii. Este un moment de mult timp așteptat de astronimi și fizicieni.

Lumina se supune unei reguli de viteză de maxim 186,000 mile (300.000 km) pe secundă. Potrivit relativității speciale a lui Einstein, nimic nu poate călători cu o viteză mai mare dcât viteza luminii.

Două stele neutronice se ciocnesc; undele gravitaționale rezultate se împrăștie cu viteza luminii. (Credit: National Science Foundation/LIGO/Sonoma State University/A. Simonne)

Călătoria cu o viteză mai mare decât cea a luminii este un subiect science fiction extrem de popular pentru că, dacă depășești viteza luminii, ai călători înapoi în timp.

Dacă mergi cu o viteză apropiată de cea a luminii, experimentezi un fenomen numit dilatarea timpului.

Dilatarea timpului este un concept fizic ce se bazează pe ideea că, pe măsură ce te miști prin spațiu, timpul însuși se măsoară diferit pentru obiectul în mișcare față de cel nemișcat.

În octombrie s-au observat două stele moarte care se ciocnesc la o distanță de 130 de milioane de ani lumină într-o galaxie îndepărtată, iar oamenii de știință au putut observa pentru prima dată undele gravitaționale și lumina din cadrul aceluiași eveniment.

Observarea aceasta a deschis un nou capitol fascinant în știință și a fost în același timp și prima confirmare directă a faptului că gravitația călătorește cu viteza luminii.

O ilustrare pe calculator ce arată două stele neutronice (cele două puncte albastre strălucitoare din mijlocul imaginii) unindu-se și creând jeturi de materie și lumină. Evenimentul a fost observat mai întâi de observatoare de unde gravitaționale și apoi studiat cu observatoare bazate pe lumină. Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center/CI Lab

Teoria lui Einstein se bazează pe faptul că timpul este relativ și se schimbă odată cu viteza și în prezența gravitației. Aceasta înseamnă că orice fel de informație are o viteză finită. Nu contează dacă este vorba despre un foton – particula ce poartă lumina – sau de un graviton – ce poartă forța gravitației.

“În relativitate, există o viteză a informației – viteza maximă cu care poți trimite informație dintr-un punct în altul”, spune fizicianul de la University of Wisconsin-Milwaukee, Jolien Creighton, expert în relativitate generală și membru al echipei LIGO, care a observat pentru prima dată undele gravitaționale.

Creighton explică faptul că în electromagnetism, atunci când scuturi un electron, el crează o schimbare în câmpul electric ce se întinde cu viteza luminii. Gravitația funcționează în același fel. Scutură o masă iar schimbarea în câmpul gravitațional – unda gravitațională – se propagă cu aceiași viteză.

“Deci, faptul că viteza undelor gravitaționale este egală cu cea a undelor electromagnetice se datorează pur și simplu faptului că ambele clătoresc cu viteza informației”, spune Creighton.

Unul dintre modurile prin ne putem imagina acest lucru este să presuunem că Soare dispare chiar acum. Dacă acest lucru se întâmplă, planeta noastră nu ar porni aleatoriu prin spațiu imediat. Ar dura opt minute până în omentul în care Pământul s-ar întuneca și în mod simultan ar continua să se miște pe o traiectorie în linie dreaptă.

Pământul nu ar porni haotic prin spațiu instantaneu. După opt minute, Pământul, în mod simultan, s-ar întuneca și ar porni pe o traiectorie în linie dreaptă.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/gravity-travels-speed-light-confirmed-first-time-ever/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Muzica favorită îți schimbă creierul

Ni se înalță sufletul atunci când ascultăm muzică. Este cu adevărat un limbaj universal, dar și unul spiritual. Putem simți...

Închide