Gravitația călătorește cu viteza luminii

0

Pentru prima dată, oamenii de știință pot confirma că gravitația călătorește cu viteza luminii. Este un moment măreț, așteptat îndelung de comunitatea astronomilor și a fizicienilor.

Lumina are o limită de viteză de aproximativ 384.400 kilometri pe secundă. Potrivit Relativității speciale a lui Einstein, nimic nu poate călători mai rapid decât viteza luminii.

Două stele neutronicefuzionează; unda gravitaționalpă care rezultă se împrăștie cu viteza luminii. (Imagine: National Science Foundation/LIGO/Sonoma State University/A. Simonne)

Călătoria cu o viteză mai mare decât viteza luminii este o temă populară în Science Fiction pentru că, dacă depășești viteza luminii, ai călători înapoi în timp.

Dacă mergi cu o viteză apropiată de cea a luminii, experimentezi un fenomen cunoscut sub numele de dilatare temporală.

Dilatarea temporală este un concept din fizică care se bazează pe ideea că, pe măsură ce călătorești prin spațiu, timpul se măsoară diferit pentru obiectul în mișcare decât pentru un obiect nemișcat.

Așa cum a fost descoperit în octombrie, nucleele moarte a două stele au fuzionat cu 130 de milioane de ani în urmă într-o galaxie extrem de îndepărtată iar oamenii de știință au putut, pentru prima dată, să observe undele gravitaționale și fluxurile luminoase în același timp, provenind de la același eveniment.

Observația a deschis un nou capitol fascinant în știință și totodată a fost prima confirmare a faptului că gravitația călătorește cu viteza luminii.

O randare pe computer a două stele neutronice (punctele albastre strălucitoare din imagine) cum fuzionează și crează jeturi de materie și lumină.Evenimentul a fost observat pentru prima dată de observatoarele de unde gravitaționale și apoi studiat de observatoare a spectrului luminos. Imagine: NASA’s Goddard Space Flight Center/CI Lab

Teoria lui Einstein se bazează pe faptul că timpul este relativ și se schimbă odată cu viteza, în prezența gravitației. Asta înseamnă că orice fel de informație are o viteză finită. Nu contează dacă este vorba despre un foton – particula ce poartă lumina – sau de un graviton, ce poartă forța gravitațională.

“În relativitate, există ”o viteză a informației” – viteza maximă cu care poți trimite informații de la un punct la altul”, spune fizicianul Jolien Creighton de la University of Wisconsin-Milwaukee, expert în relativitate generalizată și membru al echipei LIGO care a observat pentru prima dată undele gravitaționale.

Creighton explică faptul că în electro-magnetism, atunci când agiți un electron, acesta crează o sarcină în câmpul electric ce se propagă cu viteza luminii. Gravitația funcționează în același fel. Scutură o masă și sarcina din câmpul gravitațional – unda gravitațională – se propagă cu aceiași viteză.

“Deci, faptul că viteza undelor gravitaționale este egală cu viteza undelor electro-magnetice este o chestiune simplă, pentru că ambele călătoresc la viteza de propagare a informației”, spune Creighton.

Un mod de a ne imagina acest fenomen este să pretindem că Soarele dispare chiar în această clipă. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, planeta noastră nu ar zbura haotic prin spațiu imediat. Ar dura opt minute până când Pământul s-ar întuneca și simultan să pornească într-o direcție liniară.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/gravity-travels-speed-light-confirmed-first-time-ever/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Trei judecători te așteaptă pe Podul Chinvat – poarta către tărâmurile necunoscute în Zoroastrism

Conceptul de moarte, suflet și viață de după moarte ne-au fascinat din totdeauna. La fel cum oamenii de știință speculează...

Închide