Gandurile pot declansa abilitati dincolo de limitele „normale”

1

Pare sa existe un mod simplu de a creste instantaneu de a imbunatati nivelul general de cunostinte al unei persoane. Psihologii Ulrich Weger si Stephen Loughnan au folosit recent doua grupuri de oameni pentru a raspunde la niste intrebari. Persoanelor din primul grup li s-a spus ca inaintea fiecarei intrebari, raspunsul va fi afisat fulgerator pe ecran – prea rapid pentru a il percepe constient, insa destul de incet pentru ca mintea constienta sa il inmagazineze. Celuilalt grup, i s-a spus ca flashurile semnaleaza pur si simplu urmatoarea intrebare. Defapt, pentru ambele grupuri s-a afisat un sir aleatoriu de litere si nu raspunsuri. Insa, in mod remarcabil, oamenii care au crezut ca li se afiseaza raspunsurile, au avut rezultate mai bune la test. A astepta sa stii raspunsurile a facut ca oamenii sa si ofere raspunsuri corecte. Abilitatile noastre fizice si cognitive sunt in genaral limitate insa conceptia noastra asupra naturii si a dimensiunilor acestor limite trebuie revizuite. In multe cazuri, faptul ca ne gandim ca suntem limitati devine in sine un factor restrictiv. Exista dovezi din ce in ce mai evidente ca gandurile noastre sunt deseori capabile sa ne extinda limitele cognitive si fizice.

Poate oare procesul vederii noastre sa ne imbunatateasca viziunea? Tindem sa credem ca un proces mecanic esential determina cat de bine vedem. Cercetari recente conduse de Ellen Langer sugereaza altceva. Faptul ca pilotii de vanatoare au o vedere foarte buna, este o credinta comuna. Cercetatorii au pus oameni in pielea pilotilor de la Airforce, asezandu-i intr-un simulator de zbor. Simulatorul era format dintr-un bord real cu toate instrumentele. Acesta era montat pe telescoape hidraulice care mimau miscarile si performanta avionului. Oamenilor li s-a oferit haine de militar, au stat pe locul pilotului si au facut manevre simple de zbor. Li s-a facut un test al acuratetii vizuale in timp ce „zburau” in simulator. Un grup de control a trecut prin acelasi test atunci cand simulatorul era inactiv. Capacitatile vizuale ale oamenilor s-a imbunatatit numai atunci cand au stat in simulatorul emotional. Pentru a elimina posibilul efect al motivatiei, cercetatorii au adus un alt grup de oameni in simulator rugandu-i sa scrie un scurt eseu despre motivatie. Dupa ce oamenii au terminat de citit, li s-a spus sa fie cat de motivati pot ei sa fie si sa incerce sa obtina rezultate cat mai bune in testul vizual. Testul a fost condus cu simulatorul inactiv. Imbunatatirile au fost nesemnificative.

La examenul vizual incepem sa avem probleme la cel de-al treilea rand de pe harta folosita pentru test, acolo unde literele devin foarte mici. Intr-un alt experiment, Ellen Langer a aratat oamenilor o harta inversata. In partea superioara ea includea litere echivalente dimensiunii medii pentru ochiul normal si mergea progresiv catre litere foarte mici in partea de jos. Pentru ca oamenii se asteptau sa citeasca sferturile superioare ale hartii au fost capabili sa citeasca litere mult mai mici decat in mod normal.

De asemenea, avem tendinta sa gandim ca intr-adevar corpurile noastre raspund la exercitiile fizice intr-un mod mecanic. Numaram caloriile pe care le introducem in corp, caloriile pe care le pierdem pe banda de alergat, etc… Totusi, simpla schimbare a gandurilor noastre in legatura cu activitatea fizica pare sa fie capabila de a produce modificari in corpurile noastre. Cameristele fac curat in general in 15 camere pe zi, fiecare durand intre 20 si 30 de minute (Activitatea fizica implicata este in concordanta cu minimul recomandat de cel putin 30 de min de exercitiu fizic pe zi, pentru o viata sanatoasa). Cu toate acestea, majoritatea cameristelor cred ca nu fac exercitiul fizic regulat, iar multe dintre ele cred ca nu fac deloc. Alia Crum si Ellen Langer le-au spus cameristelor ca munca lor inseamna exercitiile recomandate pentru o viata sanatoasa. Grupul a fost monitorizat timp de 4 saptamani. Un grup de control din randul cameristelor carora nu li s-a spus ca munca lor inseamna acele exercitii sanatoase, a fost de asemenea monitorizat. Oamenii din grupul de tratament au slabit procentul de grasimi, iar presiunea sistolica a sangelui si raportul dintre talie si solduri au scazut. Persoanele din grupul de control nu au aratat asemenea modificari. Aceste schimbari au avut loc in ciuda faptului ca toate cameristele testate au pastrat ritmul de munca, nivelul de exercitii din afara muncii si dieta.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Un comentariu

  1. mai bine zis credintele ne pot schimba performantele…in sensul depasirii celor autoimpuse… prin alte credinte
    🙂

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Rugaciunea – directionata sau non-directionata

Bill Sweet vorbeste despre controversa stiintifica a muncii luiBruce si John Klingbeil, cercetatori pionieri in studiul puterii rugaciunii; pozitiva si...

Închide