Furnicile de foc – un super-organism ce formeaza poduri vii

0

Uimitoarele furnici de foc, Solenopsis invicta, se prind impreuna intr-o formatie ce se asemana unei plute, care creaza o suprafata care nu permite infiltratiile, functionand precum un material activ, coagulat, ce poate schimba proprietatile unui lichid intr-un solid. Aceste observatii au fost facute de catre cercetatori in timp ce studiau capacitatile remarcabile ale furnicilor de foc, mai ales in medii dificile.

Atunci cand aceste furnici sunt in pericol, ele se organizeaza intr-un super-organism foarte puternic, ce poate explica formarea acestor poduri auto-regenerante. 

O pluta formata din furnici refugiate din cauza inundatiilor, ce formeaza o punte peste apa.

Proprietatile neobisnuite ale plutei furnicilor de foc nu se opresc aici, conform unui nou studiu prezentat in cadrul unei conferinte gazduite de catre  (DFD), ce a avut loc in Pittsburgh, Pa. Oamenii de stiinta au descoperit ca aceste „plute” se reorganizeaza dinamic din punct de vedere structural, o caracteristica ce le permite furnicilor sa se adaposteasca mai eficient de fortele exterioare aplicate, precum miscarii valurilor sau al loviturilor picaturilor de ploaie.

„Furnicile de foc formeaza plute prinzandu-se unele de celelalte cu picioarele si falcile”, potrivit cercetatorilor de la , condusi de catre biologii David Hu si studentul Zhongyang Liu.

„Structura pe care ele o formeaza, asemanatoare unui ciorchine, este elestica si astfel poate contracara efectele fortelor exterioare”.

Totusi, structura unei plute de furnici este departe de a fi imobila. Intr-adevar, ea este intr-o miscare continua pentru ca furnicile se prind, se despart si reformeaza structura din aceasta miscare continua.

Un grup de furnici plutitoare

Prin aceste rearanjari, au observat cercetatorii, pluta isi conserva energia (functionand ca un material elastic) si sa disipeze energia (ca un material vascos) in proportii egale – o situatie nemaintalnita pana acum in cazul materialelor active, precum filmele de bacterii sau al cristalelor lichide. In plus, cercetatorii au descoperit ca plute formate din furnici moarte nu au aceste caracteristici, ci ele se comporta ca un material visco-elatic.

„Aceasta este cea mai importanta descoperire pe care am facut-o”, spune Liu, care a subliniat faptul ca inteligenta furnicarului, pe care furnicile o aplica pentru a-si crea acel material de constructie, ar putea fi aplicata in robotica de exemplu. „Structurile speciale formate de catre furnici ar putea inspira noi cercetari in cadrul stiintei materialelor”.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
A fost descoperit un al doilea cod in ADN

O echipa condusa de catre Dr. John Stamatoyannopoulos, de la , profesor asociat si cercetator in stiinta genelor si a medicinei...

Închide