Fratele mai mare al lui Stonehenge

0

Durrington Walls face parte dintr-un sit arheologic situat la aproximativ 3,2 km nord-est de Stonehenge. Acest uimior monument antic face parte dintr-o așezare Neolitică foarte mare, cel mai mare ”henge” (monument circular antic construit din piatră sau lemn) măsurând aproximativ 500 metri în diametru. Săpăturile de la Durrington Walls arată că acesta este locul unde au locuit constructorii Stonehenge-ului.

Mai nou arheologii au descoperit o nouă structură antică ce ar putea să dezvăluie misterele scopului construcției de la Durrington Walls. A fost acesta un soi de rival al Stonehenge-ului? A fost Stonehenge-ul construit într-o perioadă de rivalitate politică și religioasă puternică?

Structura antică de la Durrington Walls este practic un cerc mare cu diametrul de 500 de metri, format din triliți uriași de lemn.

Acest cerc uriaș străvechi din piatră nu a fost niciodată completat. Din anumite motive constructorii s-au oprit din muncă în jurul anului 2460 îC, în ciuda faptului că era aproape finalizat. Cei 200 – 300 de bușteni de 6, 7 metri lungime și cu diametrul de 60 – 70 de centimetri, așezați vertical în niște gropi de 1,5 metri adâncime, probabil fiind folosiți pentru a extinde alte părți ale complexului.

Arheologii și istoricii cred că munca de construcție a fost întreruptă din cauza unor schimbări dramatice în religie și politică.

durringtonwalls2

Prima fază de construcție a monumentului de la Durringron Walls și linia sa de megaliți.

“În decurs de câteva luni, gropile pentru stâlpi au fost umplute în mod deliberat cu spărtură de calcar și apoi acoperite în marea lor majoritate cu un strat destul de gros de spărtură din același material. Două dintre gropile de susținere pentru stâlpi au fost excavate complet – iar pe fundul uneia dintre gropi, oamenii preistorici care au îngropat situl sub pietriș. și-au așezat uneltele (o sapă făcută dintr-un umăr de vacă) cu care lucraseră înainte aici. În mod sigur acesta este un semn al faptului că s-a făcut o mare schimbare de direcție religioasă.

durringtonwalls3

Săpăturile de la Durrington Walls.

Cercul antic, uriaș, neterminat descoperit lângă Durrington Walls este interesant și important pentru că exact în aceiași perioadă s-a extins un alt mare complex preistoric din Whiltshire – Avenbury – prin construirea uneui drum impresionant lung de 2,500 metri cu pietre verticale de o parte și de alta. Dealul artificial de 39 metri de la Silbury este cel mai mare monument din pământ din Europa construit în acele vremuri.

durringtonwalls4

Schimbările de la Durrington Walls și din alte locuri din Marea Britanie a avut loc datorită infuziei unei noi populații, cunoscute su numele de cultura Beaker.

“Noile descoperiri de la Durrington Walls dezvăluie complexitatea nebănuită până acum a evenimentelor din zonă din perioada când Stonhengeul a fost construit – și arată cum societatea politic și ideoloic dinamică a Britaniei se afla la un punct de răscruce în preisotir”, a declarat Dr Nick Snashall, arheolog sef la National Trust, conducător al lucrărilor la Stonehenge și Avebury.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Posibil cel mai vechi artefact de aur în Bulgaria

Micuțul inel a fost descoperit într-o așezare preistorică din sudul Bulgariei. El este datat în jurul anului 4,500 - 4,600...

Închide