A fost descoperită cea de-a cincea misterioasă forță a universului?

0

Existența celei de-a cincea forțe misterioase a naturii i-a fascinat pe fizicieni de mulți ani. În ciuda multor încercări, cea de-a cincea forță fundamentală nu a fost descoperită încă. Oare nu ne uităm acolo unde trebuie, nu există cu adevărat sau am descoperit-o deja dar nu îi putem verifica existența?

Un grup de fizicieni din Ungaria a anunțat faptul că este posibil să fi descoperit cea de-a cincea forță misterioasă a naturii. Dacă descoperirea poate fi verificată, ar însemna că trebuie să regândim înțelegerea pe care o avem în legătură cu modul în care funcționează Universul.

Potrivit actualei înțelegeri pe care ne-o oferă fizica, există patru forțe fundamentale. Gravitația ține planetele și galaxiile la un loc, iar câmpul electromagnetic ne ține pe noi și moleculele la un loc. La cel mai mic nivel există alte două forțe: forța nucleară puternică, ce este ”lipiciul” pentru nucleul atomilor și forța nucleară slabă ce ajută unii atomi să treacă prin descompunerea radiocativă. Aceste forțe par să explice fizica pe care o putem observa, mai mult sau mai puțin.

Aceste patru forțe sunt partea fundamentală a modelului standard al fizicii, care explică toate comportamentele și particulele pe care le vedem în Univers.

fifthforceofnature2 (1)

Anul trecut, Attila Krasznahorkay și grupul său de la Academia ungară a Institutului de științe nucleare din Debrecen, Ungaria, a publicat o lucrare anunțând descoperirea acestei forțe misterioase, însă pentru motive necunoscute, descoperirea a fost trecută cu vederea.

Grupul de cerecetători unguri a descoperit noua forță atunci când încercau să găsească un ”proton întunecat”, o lumină ce impactează doar materia întunecată. Ei au tras protoni către o mostră de litiu-7, creând nuclee de beriliu-8, care, pe măsură ce se descompun, emit perechi de electroni și pozitroni. În mod surprinzător, pe măsură ce monitorizau perechile de particule emise, în locul unei scăderi consistente, a existat un salt brusc, pe care cerecetătorii l-au legat de crearea unei particule necunoscute cu o masă de aproximativ 17MeV.

Timp de aproximativ un an nu s-a întâmplat nimic, până când un grup de fizicieni teoreticieni condus de Jonathan Feng de la Universitatea din California, Irvine, a urmărit îndeaproape rezultatele grupului de studiu ungar, descoperind că noua forță nu pare să încalce niciuna dintre cele patru forțe existente. Cercatătorii sunt conștienți de faptul că o nouă forță nu ar fi ceva neașteptat. Dovada materiei întunecate se naște în primul rând din observarea vitezelor galaxiilor din clusterele de galaxii.

Cercetătorii știu despre existența acesteia și de faptul că nu există spațiu gol nicăieri în Univers.

Ceea ce putem să vedem și să atingem este aproximativ o cincime din masa Universului, în timp ce materia întunecată umple restul. Materia întunecată poate simți gravitația dar nu și electromagnetismul, de aceea nu putem să o vedem sau să o atingem, deoarece vederea, atingerea și majoritatea experiențelor științifice detectează lucruri folosind forța electromagnetică. Mulți cercetători cred că există o particulă numită ”proton întunecat”, ce ar putea să conducă o nouă forță care, la rândul ei, să poată să explice materia întunecată – acea substanță invizibilă ce este mai mult de 80% din masa Universului.

Nu este pentru prima dată când oamenii de știință au anunțat că au detectat o a cincea forță.

Dacă echipa ungară a descoperit sau nu cea de-a cincea forță a naturii nu putem să știm încă. Cercetători la nivel mondial conduc în acest moment teste pentru a verifica descoperirea ungarilor, iar rezultatele le putem aștepta în aproximativ un an de zile.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Paititi: Legendarul oraș de aur incaș

Tradițiile orale incașe povestesc despre un regat magic, ascuns adâncîn jungla amazoniană, în estul zonei Cusco din Anzi, Peru. Acest...

Închide