Flăcările eterne ale templului Jwala Ji

0

Templul hindus Jwala Ji se află în orașul himalayan Jawalamukhi din districtul Kangra din Himachal Pradesh. Dedicat zeului hindus Jwala, templul este probabil cel mai vechi din India. El este menționat în Mahabharata dar și în alte scripturi. Spre deosebire de alte temple, Jwala Ji nu are o statuie sau o imagine, ci o flacără albastră ce pare să iasă din stâncă. Flacăra poate fi văzută în diverse zone ale templului și arde constant de la prima mențiune istorică.

În ciuda multor studii științifice, cauza acestor flăcări naturale nu poate fi descoperită. Oamenii de știință spun că există un vulcan adormit sub templul Jwala Ji, iar gazul natural iese din vulcan sub forma unor flăcări, pe care hindușii le venerează ca pe niște zeițe.

În cursul anilor 70, o companie străină a fost aleasă de guvernul indian pentru a explora posibilitatea existenței unui rezervor imens de gaz natural acolo. Aceștia au lucrat mai mulți ani însă atunci când au plecat au declarat că nu au descoperit niciun gaz.

Împăratul Mughal Emperor Akbar a încercat o dată să le acopere cu un disc din fier și chiar a adus un râu ca să curgă pe ele. Flăcările, însă, au făcut eforturile zadarnice. Akbar a așezat apoi un acoperiș de aur peste altar.

Există cu siguranță și alte fenomene și o știință în spaele flăcărilor eterne Jwala Ji, însă acestea pot fi un indicator al gloriei strămoșilor noștri. Până acum niciun om de știință sau geolog nu a reușit să ofere un răspuns însă cu toții au eșuat.

Istoria flăcării eterne a lui Jwala Devi

Legenda templului Jwala Ji are legătură cu Sati – strănepoata Lordului Brahma și soția Lordului Shiva. Aici a căzut limba lui Sati, care astăzi poate fi văzută sub forma flăcării.

POtrivit legendelor, Sati s-a sacrificat după ce tatăl ei l-a insultat pe Lordul Shiva. În furia luidatorată pierderii soției sale, fruriosul Shiva a făcut un dans Tandava înfricoșător și inspirațional cu corpul carbonizat a lui Sati pe umerii săi. În timpul dansului, corpul lui Sati s-a rupt în bucăți, iar acestea au căzut în diverse locuri pe glob.

Potrivit unei alte versiuni, Shiva a așezat corpul lui Sati pe umerii săi și a alergat în întreaga lume, plin de amărăciune. Zeii l-au chemat pe Zeul Vishnu pentru a-l aduce la normal pe Shiva. Vishnu și-a folosit Chakra Sudarshana (o armă rotitoare sub fromă de disc) pentru a dezmembra corpul fără viață a lui Sati, după care Shiva și-a regăsit echilibrul. Amândouă versiunile spun că întregul corp a fost dezmembrat în 51 de piese care au căzut pe Pământ în diverse locuri. Aceste locuri au fost cunoscute apoi ca Shakti Peeth-uri. Limba lui Sati a căzut în locul unde se află templul Jwala Ji, iar zeița se manifestă sub forma unei flăcări aterne albastre printr-o fisură sin stânca antică.

Istoria templului Jwala Devi

Templul se spune că a fost inițial construit de regele Raja Bhumi Chandra, care, la plângerea unui văcar, a încercat să descopere femeia care a ieșit din pădure și a băut laptele vacii sale. Deoarece regele știa de legenda lui Sati, a continuat căutarea acestui loc și în cele din urmă a reușit. El a construit un templu acolo și a angajat un preot să facă puja (rugăciuni). Mai târziu, Pandavas a venit și a renovat templul.

Structura modernă a templului conține o cupolă aurie și niște turnulețe, având și o ușă pliantă minunată din argint, prezentate de Maharaja Kharak Singh. Tatăl său, Maharaja Ranjit Singh a prezentat acoperișul poleit în 1815 îC. Interiorul templului este o adâncitură pătrată de aproximativ 0,90 cm. cu un trotuar de jur împrejur.

Cuvântul ”Jwala” înseamnă ”flacără”, iar ”Ji” este un titlu onorific folosit în subcontinentul indian. Zeița Jwala mai este cunoscută ca Mata Jvala Ji și Mata Jwala Mukhi Ji.

sursa: http://www.mysteryofindia.com/2014/12/eternal-flames-jwala-ji-temple.htmlAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Creierul creativ este structural altfel

Se spune deseori că oamenii creativi văd lumea altfel decât restul - iar un cercetător de la Harvard ne spune...

Închide