Fantana in trepte Chand Baori: o spectaculoasa piramida antica inversata

0

Dedicata zeitei bucuriei si a fericirii, Harshat Mata, Chand Baori din India este una dintre cele mai mari si mai frumoase fantani in trepte din lume. Se poate spune cu usurinta despre Chand Baori ca este un loc spectaculos. Arata aproape ca o piramida antica inversata. Este cu adevarat o minune a ingineriei!

chandbaori

Din cauza lipsei apei, exista multe fantani in trepte, extrem de frumoase, in India. Totusi, Chand Baori este o constructie exceptionala din multe puncte de vedere. Aceasta este o constructie cu 13 etaje, are 30.5 m adancime si contine 3.500 de trepte aranjate intr-un model in zig-zag extrem de spectaculos. Aceasta fanata in trepte a fost construita acum 1.000 de ani in satul Abhaneri din Rajasthan.

Ea a fost realizata la ordinul Regelui Chanda din Dinastia Nikumbha, oferind zonei apa potabila pana in epoca in care s-au construit primele sisteme de alimentare cu apa. In ciuda arhitecturii deschise, temperaturile inregistrate pe fundul fantanii sunt in mod constant mai mici cu 5 pana 6 grade celsius. In timpul sezonului musonic fantana a fost plina chiar si pana aproape de varf. Acest monument istoric este plasat pe aceiasi treapta cu Tah Majal-ul, dezvaluind ochiului privitorului un labirint de trepte simetrice ce par sa deseneze o carare nesfarsita catre profunzimile pamantului.

chandbaori5

chandbaori3

Baori a fost construita folosind un model geometric precis, dificil de regasit in alte constructii ale epocii. Treptele formeaza un labirint magic, iar jocul luminii si al umbrelor ii confera o imagine extrem de captivanta.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Pestera lui Fingal: un loc invaluit in mister si legende

Structura ce seamana cu o catedrala - cel mai putin vizitat si unic din lume - este localizata pe o...

Închide