Extrem de sofisticatul subteran oras Derinkuyu – cine l-a construit?

0

Lumi subterane nerecunoscute, ascunse si vechi de milenii zac sub pamant. Nu cunoastem decat o foarte mica parte a acestei lumi, localizata chiar sub picioarele noastre, insa marea majoritate a acesteia a fost pana acum neatinsa, nevazuta si neexplorata de catre omul modern.

Exista o lume subterana cu tuneluri nesfarsite si grote masive sapate de oameni in vechime, despre care nu stim absolut nimic. Aceste tuneluri leaga orase localizate aproape la suprafata Pamantului.

derinkuyu01

In 1963, la aproximativ 30 km sud de Nevsehir, Cappadocia, Turcia, Omer Demir a dat peste o gaura adanca (in limba turca: derinkuyu) care l-a condus catre o carare in panta ce l-a condus catre pasaje subterane, nise si puturi sapte in stanca. Dupa excavari intense, a devenit clar ca Derinkuyu era un intreg oras complex construit sub pamant. Comunitatea respectiva a avut o infrastructura sofisticata iar constructiile executate acolo aveau menirea de a fi folosite pe termen lung.

derinkuyu001

Magazinele, depozitele, camerele de zi, dormitoarele si camerele in forma de sala, unde probabil ca functionau scolile, din Derinkuyu.

Derinkuyu nu era doar un adapost temporar sau in caz de necesitate, ci un oras in toata regula, alimentat cu apa, case, o biserica de aproximativ 65 m. lungime, magazine, depozite, camere de zi, drmitoare si sali mari care probabil ca functionau ca scoli. Orasul Derinkuyu are aproximativ 4 km patrati si cateva niveluri – pana acum au fost descoperite 13 niveluri – ce ajung adanc in pamant. Cel mai de jos nivel descoperit este la o adancime de 85 m. sub pamant si putea adaposti odinioara mai mult de 20.000 de oameni.

Fiecare nivel separat – conectat la celelalte adiacente prin puturi verticale – puteau fi sigilate din interior folosind cativa bolovani rotunzi ce functionau ca usi, care erau prinsi doar pe interior si nu puteau fi deschise din exterior.

S-au descoperit 52 de puturi adanci de ventilatie pana acum, prin acestea fiind adus aerul proaspat catre fiecare colt al orasului printr-un sistem sofisticat de circulatie al aerului, care permiea schimburile de aer. Observand modul aproape perect in care au fost construite tunelurile, in interiorul unei roci extrem de dure, pasajele dintr-o zona in alta executate cu o extraordinara maiestrie, putem spune cu certitudine ca cei care au construit orasul Derinkuyu erau maestrii.

derinkuyutechnol

In acelasi timp, complexitatea acestei structuri subtrane denota o planificare extrem de minutioasa si ingrijita. Faptul ca majoritatea camerelor au un sistem perfect functional de conditionare al aerului, fiind construite cu o maiestrie extraordinara pentru a indeplini exact functia aceasta, ridica multe semne de intrebare in legatura cu planificarea unei constructii de o asemenea complexitate.

derinkuyu02

Ce tip de unelte au folosit oare constructorii?

Daca presupunem ca intregul complex a fost realizat folosind doar unelte care depaseau posibilitatile turcilor din acea perioada, atunci unde au disparut constructorii complexului subteran de la Derinkuyu?

undergrcities001

Exacavarea unui sistem atat de gigantic de asezari subterane inseamna munti de nisip si pietris de scos la suprafata. Oamenii au planuit aceasta constructie probabil cateva decenii, daca nu secole. Atunci cand lucrarile au inceput, trebuie ca au fost la fata locului munti de deseuri, iar inamicii ar fi putut fi suspiciosi in legatura cu acestia, potrivit lui Erich von Däniken

Dupa descoperirea senzationala de la Derinkuyu, s-au mai descoperit in Cappadocia si alte orase suberane precum Kaymakli si Ozkonak. Exista pana acum treizeci de orase de acest fel descoperite, insa regiunea Cappadocia nu este singura regiune unde exista oase subterane!

Se estimeaza ca exista sau cel putin au existat undeva intre 300 sau 500  de Derinkuyu-ri peste tot pe glob.

sursa: www.messagetoeagle.com/undergrcities.php#.U9JBSPmSwrU

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Misteriosul idol Shigir – o sculptura din lemn cu sapte fete, veche de 9.500 de ani

Idolul Shigir este intr-adevar un artefact unic. Nu exista in Europa o sculptura de o asemenea vechime.  Statuia este inalta...

Închide