Explorand tunerile fascinante din Galapagos – partea 1

1

Orice ati facut in vacanta de primavara, Aaron Addison si Bob Osburn au facut ceva si mai spectaculos. Ei au petrecut aceasta perioada cartografiind tuneluri de lava – gigantice tuneluri prin care odinioara a curs roca topita – in interiorul unui vulcan de pe insula Santa Cruz din Galàpagos. In ciuda faptului ca insulele Galàpagos sunt foarte faimoase, multe dintre tunelurile de lava ce adapostesc specii adaptate la intuneric, necunoscute cercetatorilor, nu au fost vreodata explorate.

Osburn intr-o camera din care s-a scurs magma pe aripa sudica a Sierra Negra, cel mai mare vulcan din Galàpagos. Pe insula Isabela, Sierra Negra a erupt pentru ultima data in octombrie 2005. Osburn spune ca extraordinarele culori se datoreaza oxidarii fierului din lava, cel mai probabil datorita gazelor ejectate din magma de dedesubt. paleta coloristica este ceva mai larga decat de obicei, spune el, probabil datorita conditiilor mult mai variate si mai dificile decat cele uzuale. 

Anul acesta, Addison, Osburn si o echipa de 9 speologi au pornit sa cartorafieze cat mai multe canale pe Santa Cruz, pentru cea de-a 16-a intrunire internationala a vulcano-speologilor ce va avea loc intre 15-22 martie 2014.

Addison si Osburn au vazut primul canal de lava din Galàpagos in timpul unei excursii organizata de Earth and Planetary Sciences in primavara lui 2006. Addison, director al Geographical Information Systems and Data Services, iar Osburn, laborant la  Department of Earth and Planetary Sciences in Arts & Sciences — amandoi speologi – au facut o scurta calatorie pana la un canal de lava numit Cueva de Gallardo, pentru a vedea cum arata pe dinauntru.

A fost de ajuns o singura privire si amandoi au stiut ca se vor intoarce pe insula.

 

Un canal de lava ce odinioara era umplut cu magma fierbinte si rosie, explorat de doi speologi. Profilul de tip gaura cheii al acestui canal de pe insula vulcanica Santa Cruz, sugereaza ca podeaua unui canal superior sa se fi prabusit intr-unul inferior dintr-o eruptie anterioara. „Franghia” ce atarna in acest canal este defapt o radacina de copac. Insulele nu au apa proaspata si plantele din jungla cauta apa peste tot – sau macar destula umiditate pentru a supravietui sezonului uscat. Fotografie: Aaron Addison

 

Sa primesti permisiunea de a lucra in Galàpagos, din a carei suprafata  97% este protejata prin lege, este extrem de dificil. Din fericire, cei doi au cunoscut un prieten in decursul aceleiasi excursii: Theofilos Toulkeridis, un membru al facultatii Escuela Politécnica del Ejército ce face cercetari geologice in Galàpagos.

Cu ajutorul lui Toukeridis acestia au putu organiza excursii in cursul anului 2009, 20011 si in anul curent.

Insulele Galàpagos reprezinta un punct fierbinte vulcanic, formate printr-o umflare a mantalei sau o iesire la suprafata a unor roci anormal de fierbinti in Oceanul Pacific, langa Ecuator. Pe masura ce placa tectonica trece peste punctul fierbinte, magma ce urca din adancime, topeste, segregheaza roci si erupe pentru a forma un vulcan.

Un lant de vulcani este format pe masura ce placa crustala trece peste punctul fierbinte. Intr-un lant vulcanic normal, precum Insulele Hawayi, insulele dintr-un capat al lantului sunt mai batrane si inactive decat cele din celalalt capat, care sunt mai tinere si inca active.

Insa, teoria nu prea functioneaza pentru insulele Galàpagos. Punctul fierbinte din Galàpagos este aproape in centru, intr-o crevasa din mijlocul oceanului, unde crusta este smulsa si genereaza volume imense de lava care umplu mereu punctul fierbinte. Chimia lavei sugereaza ca exista cel putin 4 rezervoare de magma care alimenteaza punctul fierbinte.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cimatica – stiinta viitorului – partea 3

Trinitatea In capitolul de incheiere al cartii Cymatics, Jenny insumeaza aceste fenomene ca fiind o unitate din trei parti. Puterea...

Închide