Explorand tunerile fascinante din Galapagos – partea 2

0

  • Orice ati facut in vacanta de primavara, Aaron Addison si Bob Osburn au facut ceva si mai spectaculos. Ei au petrecut aceasta perioada cartografiind tuneluri de lava – gigantice tuneluri prin care odinioara a curs roca topita – in interiorul unui vulcan de pe insula Santa Cruz din Galàpagos. In ciuda faptului ca insulele Galàpagos sunt foarte faimoase, multe dintre tunelurile de lava ce adapostesc specii adaptate la intuneric, necunoscute cercetatorilor, nu au fost vreodata explorate. continuare: http://noulpamant.ro/articole/stiri/explorand-tunerile-fascinante-din-galapagos/
 

Lava Tube in Flood

“Cei mai multi dintre vulcani nu produc canale de lava”, spune Osburn. “Pentru a obtine un canal de lava, aceasta trebuie sa fie fluida (bazaltica) si extrem de fierbinte. Eruptia trebuie sa fie destul de voluminoasa astfel incat curgerea sa fie destul de lunga si sa se creeze canale peste care sa se formeze acoperisuri. Vulcanii ce erup lava bazaltica fluida, au tendinta de a acoperi vulcanii cu profile plate si pante moi care la randul lor favorizeaza formarea canalelor de lava”.

Expeditia WUSTL a avut loc pe latura sudica a  Sierra Negra pe insula Isabela si in Cerro Crocker pe Insula  Santa Cruz. Majoritatea oamenilor din Galàpagos traiesc pe insulele Santa Cruz si San Cristobal. Accesul pe toate insulele este controlat cu grija dar in special pe Fernandina, pe care se afla un vulcan activ – ultima eruptie a acestuia a avut loc in aprilie 2009 – si din cauza ca este singura insula fara specii invazive.

“Canalele de lava se formeaza pentru ca lava ce se raceste este un izolator extraordinar”, spune Addison. “Pe masura ce lava curge la vale pe pantele vulcanului, exteriorul se raceste mult mai rapid decat miezul. Insa, din cauza ca lava racita este un asa bun izolator termic, miezul ramane supraincalzit si poate curge pentru distante foarte lungi in unele cazuri, pe zeci de km”.

 

Agenda lui Addison.  
“Ecuatorul trece prin partea de nord a arhipelagului astfel incat este foarte caldsi zilele sunt foarte lungi. La inaltime, ploua aproape in fiecare zi. Asta te oboseste”.

Ei au localizat canalele vorbind cu un proprietar de ferma, local, care de multe ori i-a putut conduce catre deschiderile tunelurilor de la suprafata. Odata ce au gasit un canal, i-au marcat pe GPS intrarea, apoi au mers prin canal, au cartografiat directia, inaltimea si distanta dintre „statiile selectate” si au folosit aceste masuratori pentru a desena planuri si profile ale canalelor.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Sapte profetii ale lui Edgar Cayce care s-au adeverit – partea 2

Unirea companiilor de comunicatii Urmatoarea citire din 1929, este foarte interesanta si este despre unirea marilor companii de comunicatie. Aceste...

Închide