Experimentul TELEPORTAREA continua: nou record de 143 km

0

O echipa internationala de cercetatori inclusiv oameni de stiinta de la University of Waterloo au reusit o teleportare cuantica pe o distanta record de 143 de km pe teren deschis.

Experimentul a inregistrat teleportarea cu succes a informatiei cuantice – in acest caz, starea particulelor luminoase sau a protonilor – intre insulele Canare, La Palma si Tenerife.

Aceasta realizare cruciala este un pas foarte important catre comunicarea cuantica prin intermediul satelitilor.

Spre diferenta de teleportarea obiectelor solide popularizata in cadrul SF-urilor, experimentul a implicat teleportarea unor stari cuantice, o cerinta esentiala pentru computerele cuantice, comunicarea cuantica si alte tehnologii de varf ce se afla in stadiul de dezvoltare la Institute for Quantum Computing (IQC) la Waterloo.

Proiectul, condus de cercetatori de la  Vienna’s Institute for Quantum Optics and Quantum Information, s-a bazat pe algoritmi si echipamente dezvoltate la Waterloo. Rezultatele acestora au fost publicate in revista .

Teleportarea pe distanta de 143 de km este o realizare cruciala in acest domeniu, deoarece aceasta este in mare distanta minima dintre pamant si satelitii geostationari. Aceasta realizare conduce la posibilitatea teleportarii cuantice intre statii aflate pe sol si satelitii de pe orbita, un scop cheie in cercetarile proferorului Thomas Jennewein, membru al facultatii IQC si colaborator la acest experiment ce a doborat toate recordurile. In cadrul acestui experiment, Jennewein a dezvoltat algoritmul coincidentei prin care s-au sincronizat si masurat transferurile de fotoni dintre cele doua locatii din insulele Canare.

 

Ceasurile ultra-precise necesare masuratorii teleportarii starii fotonilor au fost sincronizate la nanosecunda, sau milionimea unei secunde. O asemenea precizie este necesara pentru dezvoltarea retelei de comunicatii cuantice prin intermediul satelitilor.

„Experimentul deschide drumul catre teleportarea semnalelor prin spatiu deschis, sau folosind satelitii”, spune Jennewein, ale carui cercetari sunt concentrate pe crearea unei retele de comunicatii cuantice la scara larga. ” Aceasta este extrem de utila pentru aplicatii de comunicare sigura dar si in crearea unei retele de computere cuantice, odata cu aparitia lor”. Profesor asistent Vadim Makarov, impreuna cu student doctorand Elena Anisimova, au proiectat detectoarele extrem de sensibile de fotoni ce au permis teleportarea cu precizie extrema in ciuda conditiilor atmosferice neprielnice.

Makarov si Anisimova su fost recrutati in echipa pentru a depasi problema conditiilor atmosferice create de praful adus din desertul Sahara in vara lui 2011 ce a dus la esuarea primului experiment de teleportare. Detectorii de fotoni proiectati de Makarov si vremea putin mai favorabila au permis succesul experimentului realizat in aprilie. Deoarece exista mai putine interferente atmosferice atunci cand comunicarea se face in sus catre spatiu, decat intre insulele Canare, Makarov spune ca urmatorul pas logic este incercarea de teleportare intre Pamant si un satelit. Makarov s-a aflat in insulele Canare pe timpul experimentului insa Jennewein a ramas la Waterloo, colaborand cu echipa internationala prin skipe, oferindu-si experienta pentru rezolvarea problemelor si adaugandu-si experienta stiintifica la experiment.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Matricea cuantica in fotosinteza si evolutie

Recent, discutii in mediul academic s-au invartit in jurul existentei unui efect mecanic la nivel cuantic neobisnuit, in cadrul celor...

Închide