Este materia neagră mai veche decât Big Bangul?

0

Materia neagră a scăpat cercetării astro-fizicienilor de ceva vreme. Existența sa a fost sugerată mai întâi în 1920 de un astronom danez pe nume Jacobus Kaptyen, în urma observării vitezelor stelare. Faimosul radio-astronom Jan Oort, mai târziu, a întărit ipoteza din spatele existenței materiei negre la începutul anilor 30 când a descoperit că există mai multă masă decât cea observată pentru a face vecinătatea noastră cosmică să se miște în felul în care se mișcă. În august 2016 NASA a descoperit primele dovezi directe ale existenței materiei negre.

Linia temporală a universului nostru, care datează din momentul Big Bangului. Este materia neagră mai veche de atât? – Imagine: N.R.Fuller, National Science Foundation

Materia neagră nu este în mod direct observabilă, însă existența ei este dedusă din efectele ciudate gravitaționale pe care le are asupra materiei și asupra distribuției în spațiu. Se estimează că materia neagră este aproximativ 80% din materia din Univers și, cu toate acestea, nu știm aproape nimic despre ea. Este unul dintre cele mai mari mistere ale existenței noastre.

Misterul devine și mai profund atunci când includem în ecuație și energia neagră. Combinat, universul nostru este compus din 27% materie neagră, 68% energie neagră și doar 5% energie ordinară. Este un fapt la care ar fi bine să contemplăm… Tot ceea ce știm despre lumea din jurul nostru este derivat din mica fracțiune de 5% a întregii mase-energie a universului.

Înapoi în ziua de astăzi: cercetători de la the Johns Hopkins University încearcă să descifreze originea materiei negre. Într-un studiu recent făcut public, ei au emis o nouă idee despre modul în care s-a născut materia neagră. În mod surprinzător cercetarea sugerează că materia neagră a existat chiar și înainte de Big Bang!

Felul în care Universul arată acum se datorează originilor sale de acum câteva miliarde de ani. Potrivit cercetărilor, materia neagră este o componentă cheie din spatele existenței galaxiilor (fără aceasta, ele s-ar dispersa) – Imagine: NASA/WMAP Science Team

POtrivit declarațiilor lui Tommi Tenkanen (autorul studiului), cercetarea dezvăluie o nouă conexiune dintre particulele fizice și astronomie. Se poate ca materia neagră să fie constituită dintr-un tip de particulă care să fi existat cu mult timp înaintea Big Bangului. Aceste particule ar putea explica extraordinarul mod în care sunt distribuite galaxiile în întregul cosmos, în acest moment.

În plus Tenkanen explică faptul că această conexiune descoperită ar putea fi folosită pentru a explora condițiile de dinaintea Big Bangului. Până în acest moment, cercetătorii credeau că materia neagră ar putea să fie o substanță rămasă în urma Big Bangului. Totuși, cercetările experimentale de până acum nu au reușit să descopere substanța mai sus menționată.

Studiul Johns Hopkins ne arată printr-o metodă nouă și directă că întregul cadru matematic prezice crearea materiei negre înaintea Big Bangului. Potrivit acestui cadru matematic, producția trebuie să fi avut loc în timpul unei ere de umflare cosmică. Expansiunea rapidă din timpul acestei perioade este de asemenea legată de producerea particulelor scalare.

În ziua de astăzi doar una dintre potențialele particule scalare a fost descoperită, bosonul HIggs. Tehkamen continuă în declarațiile sale spunând că încă nu știm dacă materia neagră are vreo legătură cu particulele scalare și că ar putea fi mai vechi chiar decât Big Bangul.

Nașterea materiei negre înaintea evenimentului Big Bangului în sine nu este o idee nouă. Totuși, ideea nu a fost până acum susținută și de un aparat matematic, studiul creând și calculele necesare. Tenkamen a comentat că oamenii de știință au lăsat deoparte cele mai simple scenarii matematice posibile legate de originile materiei negre.

Cu toate că nu este în totalitate similar principiului Briciului lui Occam, care spune că explicația pentru un fenomen ce conține cele mai puține speculații este de obicei cea mai bună, lucrurile stau aproximativ în acest fel, în cazul de față. În matematică, oamenii de știință caută eleganța și simplitatea. Acest nou model matematic ne oferă cea mai simplă și elegantă soluție potențială pentru misterul din spatele originii materiei negre.

sursa: https://www.universal-sci.com/headlines/2019/8/23/is-dark-matter-older-than-the-big-bang

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
O frântură din Dzogchen, de Sogyal Rinpoche

Următorul articol este din primăvara anului 1989 publicat în revista the Snow Lion Newsletter și este doar o referință istorică....

Închide