Este materia neagră compusă majoritar din Găurile negre primordiale?

0

Astronomii care studiază mișcarea galaxiilor și caracteristicile fundalului cosmic de radiații de microunde au realizat în ultimul secol că majoritatea materiei din univers nu este vizibilă. Aproximativ 84% din materia cosmosului este materie neagră, majoritatea localizată în haloul din jurul galaxiilor. Ea a fost botezată materie neagră (sau întunecată) pentru că nu emite lumină, dar este în același timp și misterioasă.: ea nu este compusă din atomi sau din constituenții uzuali ai acestora precum electronii sau protonii.

Între timp, astronomii au observat efectele găurilor negre și recent au detectat chiar și undele gravitaționale dintr-o pereche de găuri negre care fuzionează. Găurile negre de obicei se formează în moartea explozivă a unei stele masive, un proces care poate să dureze sute de milioane de ani în care o stea fuzionează cu gazul ambient, evoluează și în cele din urmă moare. Unele găuri negre probabil că existau în universul timpuriu, deoarece aproape sigur că în acel mediu nu a fost destul timp pentru ca procesul de formare să aibă loc. Unele metode alternative au fost propuse, de la colapsarea directă a gazului primordial sau unele procese asociate cu inflația cosmică, pentru explicarea existenței găurilor negre primordiale.

Astronomul de la CfA Qirong Zhu a condus un grup de patru oameni de știință ce au investigat posibilitatea ca materia neagră este compusă din găuri negre primordiale, urmând unei sugestii făcute anterior. Dacă halourile galaxiilor sunt compuse din găuri negre, acestea ar trebui să aibă o densitate diferită a distribușiei lor față de niște halouri compuse din particule exotice. Mai exstă și alte diferențe de asemenea – se presupune că halourile din găuri negre s-au format mult mai rapid în evoluția galaxiei decât alte tipuri de halou. Oamenii de știință sugerează că studiul steleleor din haloul galaxiilor pitice și foarte puțin luminoase poate confirma aceste efecte pentru că galaxiile pitice sunt mici și puțin luminoase (ele strălucesc doar cu căteva mii de luminozități) și efectele subtile pot fi observate mult mai ușor. Echipa a rulat un set de simulări pe computer pentru a testa dacă haloul galaxiilor pitice ar putea dezvălui prezența găurilor negre primordiale, iar descoperirile arată că este posibil: interacțiunile dintre stele și găurile negre primordiale din halou ar trebui să modifice puțin distribuția stelară. Astronomii au concluzionat și că asemenea găuri negre ar trebui să aibă mase cuprinse undeva între 2 și 14 mase solare, exact în marja așteptată pentru obiecte exotice (cu toate că mai mici decât găurile negre detectate recent de detectoarele de unde gravitaționale) și în acord cu concluziile studiilor anterioare. Echipa a tras concluzia că, totuși, toate modelele sunt încă neconcludente iar natura materiei negre este încă eluzivă.

Referințe: „Primordial Black Holes as Dark Matter: Constraints from Compact Ultra-faint Dwarfs,” (tr: ”Găurile negre primordiale ca materie neagră: concluzii din studiul galaxiilor pitice slab luminoase”)Qirong Zhu, Eugene Vasiliev, Yuexing Li, and Yipeng Jing, MNRAS 476, 2, 2018.

sursa: https://www.cfa.harvard.edu/news/su201816Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Meditația poate reduce anxietatea și îmbunătăți sănătatea cardio-vasculară

În doar o oră, îți poți reduce nivelulde ancietate și elimina unii dintre factorii de boli cardio-vasculare. Un nou studiu...

Închide