Cum să oprești un atac de panică

0

Adânc în creierul tău este o structură micuță, de forma unei migdale, al cărei scop principal este să te mențină în siguranță. Scanând în continuu mediul după amenințări, ea declanșează o serie de schimbări bilogice care conduc la răspunsul de supraviețuire, amigdala îți poate salva viața – sau ți-o poate face mizerabilă făcându-te să reacționezi excesiv. Dacă te-ai întrebat vreodată cum să oprești un atac de panică, ai făcut deja un pas important către acest lucru: fiind conștient și vigilent, în același timp simulând un proces anti-panică te poate pune înapoi la conducere, chiar și în clipele în care simți că nu mai ai niciun control.

Un proces în 3 pași pentru a opri un atac de panică

Megan Ross, Coordonator al Centrului de terapii pentru traume de la Timberline Knolls Residential Treatment Center cunoaște în mod direct panica și senzația copleșitoare pe care o conferă experiența respectivă. Multă vreme, în adolescență, Ross a experimentat în mod constant atacuri de panică. În cele din urmă a descoperit un proces ărin care poate reduce și apoi elimina un ciclu de atacuri de panică. Acesta este un program cu trei pași în care se folosește știința creierului pentru a restaura (și păstra) balanța puterii către cortex (care este responsabil pentru logică, luarea deciziilor și acțiunile inhibitorii), permițăndu-i acestuia să domolească supra-activitatea creierului reptilian (orientat către supraviețuire și instinct).

  1. Dezvoltă o intenție conștientă. Pentru a fi în deplinătatea capacităților sale, cortexul trebuie să fie angajat, ceea ce se întâmplă atunci când te concentrezi. Trebuie să îți acorzi puțin timp pentru a observa de ce au loc atacurile de panică. Apoi observă declanașatorii și coportamentele care rezultă. Puneți intenția să deveii conștient de aceste circumstanțe potențial declanșatoare. Ross explică faptul că ”panica apare pentru că un gând a pompat cantități imense de adrenalină în sistemul corporal, ceea ce deformează informațiile senzoriale și emoțiile pe care corpul le primește… în acest fel declanșând acel gând din nou, ceea ce conduce la și mai multă adrenalină, ceea ce crează emoția. Este un ciclu pe care corpul îl oprește intrînd în acel lucru ce afectează mintea, gândul și toate informațiile senzoriale”.
  2. Devino conștient. Extindeți concentrarea în mod intenționat, în așa fel încât să observi cât mai des momentul în care te afli: Observă-ți gândurile, emoțiile, senzațiile și schimbările fizice. Fii conștient de ceea ce se întâmplă în mediul înconjurător și care este răspunsul tău la acesta. Cu cât ești mai conștient de interacțiunile cu stimulii exteriori (chiar și senzorial) cu atât mai ușor îți vei putea întrerupe fluxul gândurilor, al răspunsurilor fizice și al panicii. Ross explică: ”Întreruperea atacurilor de panică are loc atunci când te orientezi înapoi către mediul din jurul tău”. Cu cât ești mai orientat către mediul înconjurător, cu atât mai ușor îți va fi în momentele de panică.
  3. Încetinește, pune pauză și imaginează-ți. Oricare dintre cele cinci simțuri poate fi folosit pentru a-ți încetini răspunsurile de panică. Pur și simplu observă ce vezi, ce simți, ce miroși, ce auzi sau guști, în acest fel ajutând la reorientarea procesului. Procedând în acest fel, încetinești răspunsul de panică și perimiți o pauză în ciclurile de gânduri/emoții. De aici, în mod intenționat, poți să alegi să te concentrezi pe ceva care este plăcut pentru tine, fie că acesta se afla efectiv în mediul în care te afli ori în imaginația ta. Acest proces crează spații în ciclul de panică și îi permite cortexului să activeze procesele inhibitorii. Ross spune că ”scopul este să îți concentrezi atenția pe componente plăcute ale momentului prezent maim ult decât pe gândurile prezente, pe adrenalină și pe emoțiile ce vcrează panica”.

Învătând cum să oprim un atac de panică durează

Ross sfătuiește să ne dezvoltăm abilitatea de a fi conștient (mindful) la fel cum am lucra cu mușchii: repetiția întărește procesul, care la rândul său începe să producă rezultate. Astăzi, Ross a scăpat de atacurile de panică și povestește cum a învățat ea să oprească un atac de panică printr-un simplu proces: ”Mă concentrez pe simplitatea plăcerii pe care o pot descoperi într-o ceașcă de ceai. Când simțeam panica că apare, îmi imaginam cum îmi aleg ceaiul, cana, cum umplu ceainicul cu apă, cum fierbe apa, cum pun pliculețul de ceai în ceașcă, cum îmi așez ceașca, cum curge apa fierbinte peste marginea curbată a ceștii. Mă concentram să fiu extrem de atentă pe fiecare pas al procesului și am făcut asta în timpul tuturor fazelor atacurilor de panică, iar acestea se opreau pentru că eu cream o experiență conștientă care dura destul de mult și care încetinea sistemul destul de mult, încât în cele din urmă a condus la ruperea ciclurilor nesfârșite de atacuri de panică.”

Fiecare dintre noi poate învăța să fie mai puternic decât acea veche reptilă ce trăiește la baza creierului. Este nevoie de muncă, bunăvoință, credință și dedicare, însă porțiunile mult mai dezvoltate ale creierului pot triumfa atunci când folosim una dintre cele mai evoluate calități umane: puterea de a face o alegere deliberată și de a face o acțiune formulată pentru un anumit rezultat.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum ne face admirația generoși

Ce au în comun Marele Canion, Capela Sixtină și privitul la stele? Acestea ne pot aprofunda recunoștința pentru lumea din...

Închide