Efectele trecerii unei comete asupra atmosferei de pe Marte

0

Doua navete spatiale ale NASA si una a European Space Agency, inclusiv misiunea MAVEN lansata de NASA, condusa de ctare University of Colorado Boulder, au strans noi informatii in legatura cu compozitia de baza a unei comete care a trecut in apropierea lui Marte in 19 octombrie, detectand in mod direct efectele acestei treceri asupra atomosferei de pe Marte.

Datele stranse din observatiile obtinute de catre MAVEN, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) al NASA si de catre nava spatiala Mars Express al European Space Agency, au dezvaluit faptul ca resturi ale cometei, cunoscuta oficial sub numele de C/2013 A1 Siding Spring, au creat o ploaie de meteoriti si au adaugat un nou strat de ioni, sau particule incarcate, in ionosfera. Ionosfera este regiunea incarcata electric din atmosfera ce ajunge pana la aproximativ 120 km distanta de suprafata martiana.

Folosindu-se de aceste observatii, cercetatorii au putut sa faca o legatura directa intre intrarea resturilor cometei in atmosfera si formarea ulterioara a stratului tranzitoriu de ioni – este prima data cand un asemenea eveniment a fost observat pe o planeta, inclusiv Pamantul, spune echipa de cercetari a MAVEN.

Cometa a calatorit dinspre cea mai indepartata regiune a sistemului nostru solar, numita Norul Oort si s-a apropiat la ora 2:27 pm la aproximatv 139.500 km de Planeta rosie. Aceasta este mai putin decat jumatatea distantei dintre Pamant si Luna si mai putin de 1/10 din cea mai apropiata trecere a unei comete fata de Pamant.

„MAVEN este foarte bine echipat pentru studiul efectelor prafului provenit de la cometa in atmosfera martiana, pentru ca face masuratori la altitudinile unde se astepta ca acesta sa aiba un efect”, spune Profesor Bruce Jakosky de la the Laboratory for Atmospheric and Space Physics. „De asemenea, ar trebui sa aflam daca exista efecte pe termen lung ale prafului cometei in aceleasi zone ale atmosferei”.

Praful provenit de la cometa s-a vaporizat sus in atmosfera martiana, producand ceva asemanator unei impresionante ploi de meteoriti. Resturile au produs schimbari semnificative, insa temporare, ale atmosferei superioare a planetei si posibil si cateva schimbari pe termen lung. Cateva telescopae de pe Pamant, dar si de pe orbita planetei au observat evenimentul unic.

Naveta MAVEN, care a ajuns recent pe Marte, a detectat sosirea cometei in doua moduri. Spectrograful in ultraviolete proiectat si construit la CU-Boulder a detectat emisiile provenite de la ionii de magneziu si fier prezenti dupa trecerea ploii de meteoriti. Nicio ploaie de meteoriti, oricat de puternica a fost, nu a produs un raspuns atat de puternic precum acesta: Emisiile au dominat spectrul ulraviolet al atmosferei de pe Marte pentru mai multe ore si s-au disipat in decursul urmatoarelor doua zile, potrivit echipei de cerectari MAVEN.

MAVEN a reusit sa obtina mostre si sa ajute in acest fel cercetatorii sa determine compozitia unor parti din praful vaporizat in atmosfera lui Marte. Analizele acestor mostre de catre Neutral Gas and Ion Mass Spectrometer, proiectat si dezvoltat de catre Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland, a condus la detectarea a opt tipuri de ioni metalici, inclusiv sodiu, magneziu si fier.

Acestea sunt primele masuratori directe ale compozitiei prafului provenit de la o cometa ce are care origine Norul Oort. Norul Oort, aflat mult dincolo de cele mai indepartate planete de Soare, este o regiune sferica compusa din obiecte de gheata, despre care se crede ca este format din materiale ramase dupa formarea sistemului solar.

„Se spune ca acest eveniment unic in viata, insa mai degraba este un eveniment ce are loc odata la un milion de ani”, spune Profesor asociat Nick Schneider la CU-Boulder, conducator al echipei de cercetare. „MAVEN a ajuns exact la timp si am fost pregatiti. Datele sugereaza ca un martian ar fi vazut un spectacol de mii de stele cazatoare pe ora – destul de multe ca sa fie numite ploaie de stele – deci cu siguranta ca ar fi trebuit sa fie un spectacol uimitor”.

Altundeva, deasupra lui Marte, o echipa mixta de aparaturi americane si italiene au observat o crestere imensa a densitatii electronilor din ionosfera martiana imediat dupa trecerea cometei.

„Acest eveniment istoric ne-a permis sa observam detaliile acestei comete extrem de rapide, provenite din Norul Oort , intr-un mod care nu a mai fost posibil pana acum”, spune Jim Green, director al Planetary Science Division NASA, de la sediul din Washington. „Observarea efectelor prafului cometei asupra atmosferei lui Marte ma bucura extrem de mult, pentru ca totul a pornit de la decizia de a aseza naveta pe partea opusa a lui Marte in momentul varfului trecerii cozii cometei si in concluzie intr-o zona de siguranta”.

sursa: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141107154730.htm

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Pranayama: Invatarea artei respiratiei balansate

„Viata este un echilibru intre ce tinem si ce eliberam” ~ Keith Urban Echilibrul este adevarul real al naturii si...

Închide