Situatia dificila a „parentingului”

0

Fiul meu a deprins un obicei nevrotic ce ma ingrijoreaza atat pe mine cat si pe sotia mea. Ce ar trebui sa facem?

Daca reusesti sa te detasezi de atasamentul in legatura cu modul in care lucrurile ar trebui sa fie si de identitatea ta ca si tata, de ideea de a fi un tata perfect – nu vorbesc despre renuntarea la responsabilitatea de a sustine supravietuirea si siguranta, doar despre a nu te pierde in a fi tata – iti poti vedea copilul ca traind o incarnare in care se manifesta acest obicei nevrotic. Daca poti contacta fiinta din spatele acestui obicei, o poti ajuta sa scape de el, atunci cand este gata sa renunte la el.

Intelegerea mea in legatura cu modul in care creste un copil seamana cu ideea ca tu creezi gradina, nu ca ai creste floarea.

Poti doar sa fertilizezi pamantul si sa il pastrezi moale si umed, iar atunci floarea creste cat mai bine posibil. Creezi un spatiu cu propria constiinta ce determina daca obiceiul nevrotic se aprofundeaza in copil sau daca este vazut ca ceva ce poate sa dispara atunci cand trebuie. Daca definesti aceasta fiinta ca fiind „copilul meu care acest obicei” si aceasta este realitatea relatiei dintre tine si copilul tau, asta il prinde pe el in obicei. In clipa in care il vezi ca pe un suflet care s-a incarnat in aceasta situatie in care el lucreaza ca sa treaca prin aceste lucruri, este liber sa renunte la el oricand are nevoie sa o faca, pentru ca tu nu esti atasat de ideea de a avea sau nu acest obicei.

Aceasta punctare este indeobste interesanta pentru ca oamenii de obicei se simt vinovati pentru ca nu fac destul pentru copii lor si incep sa fie prinsi in aceasta situatie dificila. Nu iti poti schimba sotia sau copilul. Doar continui sa lucrezi asupra ta pana in momentul in care esti o oglinda curata ce reflecta, pana cand devii o stanca de iubire pentru toate fiintele, in asa fel incat oricine este gata sa renunte la propriile probleme atunci cand doresc – sotia, anxietatea; copilul, acel obicei. Tu creezi spatiul in care oamenii pot creste, atunci cand sunt gata sa creasca.

Situatia dificila este aceea ca un copil si un parinte pot fi la niveluri diferite de evolutie in ceea ce priveste varsta fiintei lor.

Un copil poate fi mult mai batran decat parintele lui, sau mult mai tanar decat acesta, intr-o perspectiva evolutionara. Exista multe fiinte batrane ce s-au nascut in aceasta cultura, in acest moment. Ei au ales sa se nasca intr-un mediu constient, astfel incat unii dintre copii vostri nici macar nu au vrut in mod special sa se incarneze pentru ca sunt aproape dincolo de realitate. Ei doar fac o operatiune de curatare in acest moment.

In clipa in care nu mai vedem fiintele ca fiind personalitati sau corpuri si le vedem ca suflete, nu ne mai atasam atat de puternic de incarnarea respectiva. Ii intelegem functia si nu cerem ca aceasta sa fie altfel decat este. Intelegem ca nasterile sunt alese in mod constient pentru a lucra cu anumite aspecte karmice si nu ne pierdem in melodrama acestui plan de manifestare.

Este foarte interesant cum iti rezolvi problemele si suferinta in functie de planul constiintei in care este tema dominanta, cu toate ca niciodata nu uiti celalalt plan. O constiinta puternica mentine toate lucrurile prezente in acelasi timp. Faci tot ceea ce poti ca fiul tau sa se simta iubit, plin de calm, sustinut si gata sa scape de obiceiul nevrotic – si in acelasi moment, nu esti atatsat si intelegi ca aceasta este karma pe care o traieste si atunci lucrezi asupra ta pana devii un mediu perfect pentru ca acea fiinta sa faca ceea ce trebuie sa faca.

Ram Dass, extras din  (Boabe de macinat: Trezirea la Unime)

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Trecutul misterios al Braziliei

Brazilia, cea mai mare tara din America de Sud, are granite comune cu toate celelalte tari de pe continent, mai putin...

Închide