Drumul oaselor de balena: un var rus al Stonehenge-ului

0

Deci, imagineaza-ti urmatoarele, daca poti…

Esti marinar pe o barca de pescuit in Nordul Atlanticului. Te afli pe mare de mai multe luni, esti obosit, ti-e frig si incepi sa crezi ca restul echipajului planuieste sa te manance daca se termina mancarea. Apoi, intr-o zi, in timp ce esti pe punte, vezi ceva ciudat pe tarmul unei mici insule pe langa care tocmai trece vaporul. Vezi niste sulite inalte albe, aranjate intr-un sir dublu de-a lungul tarmului. Vezi gigantice cranii de balena ici si colo. Ceea ce nu stiai este ca aceasta imagine plina de oase uriase este chiar ceea ce credeai tu ca este… un cimitir al balenelor. Desigur, asta nu inseamna ca balenele si-au planuit sa fie inmormantate acolo.

Ceea ce tocmai am descris este exact scena pe care ati gasi-o daca ati naviga catre o mica insula din Marea Bering, numita Yttygran, situata langa Kape of Chaplino, in teritoriile Federatiei Ruse – zona cunoscuta ca Siberia. Probabil ca daca s-ar intampla sa treceti pe langa aceasta insula nestiind ce este acolo, ati reactiona exact ca un marinar nestiutor din povestea de mai sus. Insa voi, citind acest articol, ati sti ca priviti defapt Drumul Oaselor de Balena.

inside_eskimos_between_bones-570x690

Acesta este exact ceea ce exprima numele sau. O zona de coasta de circa 548 m lungime, care este desenata de o sumedenie de oase provenite de la niste beluga. La un moment dat, in jurul anului 1450 d.C., populatia inuita – cateva triburi diferite care traiau in zona in acel timp – a ridicat acest monument ciudat  din oase de balena cu un scop necunoscut. La o inspectie detaliata, veti descoperi ca nu este o colectie aleatorie de oase ci a fost construit in mod deliberat un drum delimitat de oase ale cutiei toracice (unele dintre ele mai mari de 5 m si cantarind 300 de kg) iar din cand in cand au fost asezate cranii uriase de balena si au fost sapate mari gropi patrate in zona de permafrost. Acestea creaza o imagine uimitoare.

Arheologii cred ca acest monument a fost construit ca un soi de altar central pentru diversele sate din regiune. Se speculeaza ca acest loc ar fi servit unor anumite ritualuri, poate chiar sa fi fost gazda a unor evenimente sportive sau rituri de initiere. Exista persoane care cred ca acesta marcheaza locul unde se facea comert in feuda tribala si este in acelasi timp un simbol al violentei cunoscute din zona. Marile gauri patrate se crede ca erau folosite drept „gauri pentru carne” – practic niste frigidere naturale – folosite de catre comercianti pentru a isi  mentine produsele proaspete.

inside_big_bones_lying-570x380

Arheologii moderni au descoperit drumul oaselor de balena in anul 1976, insa ceea ce se stie in legatura cu acest sit ramane in domeniul speculatiilor. Dupa cum am mai mentionat, au existat multe triburi diferite ale inutilor care au trait in regiune milenii intregi, asa ca nu exista nici o idee in legatura cu cei care au construit monumentul. Dar potrivit localnicilor care traiesc astazi in zona, povestea pe care noi o stim este gresita.

Regiunea este astazi locuita de catre populatia Yupik, un trib inuit care traieste de mult in Siberia, iar numele de Yttygran provine din limba acestora. Potrivit populatiei Yupik, acest loc a fost pur si simplu o mare baza pentru vanatoarea de balene. Aceasta a fost si continua sa fie modul principal de supravietuire al populatiei din aceasta regiune extrem-nordica. Majoritatea culturii inuite, atat din Siberia cat si din America de Nord, se invarte in jurul pescuitului de balene si este legata strans de obiceiurile migratorii ale speciilor de balene indigene in regiunea respectiva.

Inside_three_bones_stay_vertically-570x380

Asadar se intampla ca Yttygran sa fie chiar in mijlocul caii de migratie a belugilor si astfel sa devina zona principala de pescuit. In acest fel devine clar de ce populatia indigena a construit o baza centrala pentru prelucrarea si distributia produselor din balena. Defapt Yttygran inseamna depozit de carne in limba Yupik.

Pare putin amuzant ca arheologii sa nu fie de acord cu populatia indigena care este descendenta din cei care au construit acest sit, insa asa stau lucrurile.

Oricare ar fi adevarul si oricine ar fi construit acest monument, zona a devenit o atractie a ecoturismului.

sursa: http://mysteriousuniverse.org/2014/12/siberias-whale-bone-alley-stonehenges-eerie-russian-cousin/

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Incredibilele pesteri ale pustnicilor din Romania

Daca exista o natiune, tara sau grup de persoane care sa personifice ideea de a fi european, atunci Romania s-ar...

Închide