Dovezi ca egiptenii foloseau metale extraterestre

0

Este deja confirmat faptul ca vechii egipteni foloseau metale de origine extraterestra atunci cand isi produceau unele dintre artefactele lor. Aceste obiecte erau, pentru egiptenii antici, niste daruri celeste. Dovezile provin sub forma unor bare de metal excavate in 1911 la cimitirul Gerzeh, un loc de inmormantare aflat la circa 70 km de Cairo. Datate intre 3350 si 3600 i.C., cu mii de ani inaintea Epocii de Fier a Egiptului, minereul analizat s-a presupus a proveni dintr-un meteorit datorita compozitiei sale bogate in Nichel.

Insa, aceasta ipoteza a fost pusa sub semnul intrebarii in anii ’80, atunci cand academicienii au propus ca multe dintre bucatile de fier ce initial s-a crezut ca provin din meteoriti, erau defapt primele incercari de topire a metalelor. 

Diane Johnson, un cercetator al meteoritilor de la Open University din Milton Keynes din Marea Britanie si colegii ei, au folosit microscoape electronice si tomografie computerizata pentru a analiza una dintre mostrele pe care au imprumutat-o de la Manchester Museum.

„Aceasta cercetare subliniaza avantajele tehnologiei moderne in studierea materialelor antice nu numai pentru intelegerea mai buna a meteoritilor dar si pentru a ne ajuta sa intelegem de ce culturile antice considerau aceste materiale atat de importante”, spune Diane Johnson.

Fierul din meteoriti a avut implicatii profunde asupra egiptenilor antici, atat in perceptia asupra fierului in contextul originii sale celeste cat si in cadrul primelor incercari metalurgice.

„Astazi, noi vedem fierul, in primul rand ca un metal practic si oarecum banal. Pentru vechii egipteni, totusi, era un material frumos si rar care, deoarece picase din cer, avea cu siguranta unele proprietati magico-religioase. De aceea, ei au folosit acest metal remarcabil pentru a crea mici obiecte de podoaba si cu semnificatie relogioasa, care au fost atat de importante pentru ei, incat le-au inclus in mormintele lor, spune Dr. Joyce Tyldesley, conferentiar in egiptologie la University of Manchester

Mostra de la Gerzeh. Imagine: Open University

Primele dovezi in legatura cu topirea fierului in vechiul Egipt apar in manuscrisele arheologice in sec VI i.C. S-a descoperit numai o mana de artefacte de fier in regiune datate inainte de aceasta perioada: toate provin din mormintele personajelor importante precum cel al faraonului Tutankhamun.

„Fierul era puternic asociat cu regalitatea si puterea”, spune Johnson.

 

 Inima scribului Ani este cantarita de Anubis, zeul cu cap de sacal al imbalsamarilor, 1275 i.C., una dintre incercarile pe care spiritul unei persoane o avea de infruntat in calatoria de dupa viata, in vechiul Egipt. Fotografie: British Museum/PA

„Cerul era foarte important pentru vechii egipteni”, spune Joyce Tyldesley, un egiptolog de la University of Manchester, si co-autor al lucrarii. „Ceva ce pica din cer va fi intotdeauna considerat un dar de la zei”.

Se credea ca astfel de obiecte facute din materiale divine garanteaza decedatilor cale libera catre viata de apoi.

Sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Neale Donald Walsch – Teama, Spaima si Frica

Integrand tot mai multe concepte care ne poarta tot mai sus pe spirala nesfarsita a constiintei, ne trezim ca se...

Închide