Dovada ca delfinii au o inteligenta asemanatoare oamenilor si un limbaj propriu

0

Delfinii sunt unele dintre mai inteligente si uimitoare animale de pe Pamant. Natura lor jucausa, comportamentul prietenos si inteligenta remarcabila au condus la adorarea lor pe intregul glob. Mai mult decat atat, se pare ca delfinii demonstreaza abilitati si constienta ce pana acum erau atribuite doar oamenilor.

INTELIGENTA ASEMANATOARE OAMENILOR

 de la Emory University, Atlanta, Georgia din SUA, au facut tomografii ale creierelor delfinilor si apoi au comparat datele rezultate cu cele obtinute de la alte mamifere inteligente, in principiu primate. Tomografiile au aratat ca delfinii au creiere de cinci ori mai mari decat alte animale, in comparatie cu dimensiunile lor. In acelasi timp, neocortexul lor, o parte din creier ce este responsabila pentru gandirea inalta si procesarea emotiilor, este in mod special mare. 

Daca folosim dimensiunea relativa a creierului ca o masura a ‘inteligentei’, atunci ar trebui sa concluzionam ca delfinii sunt pe locul doi la inteligenta, dupa omul modern”, spune Lori Marino, neurocercetator la Emory University, unul dintre cei mai renumiti experti care se ocupa de studiul delfinilor. 

Acelasi studiu a concluzionat ca delfinii manifesta o seri de abilitati asemanatoare oamenilor, precum intelegerea sistemelor de comunicare bazate pe simboluri, recunoasterea in oglinda si intelegerea conceptelor abstracte.

Delfinii sunt sofisticati, constienti de sine, fiinte extrem de inteligente cu personalitate individuala, autonoma si cu o viata interioara. Ei sunt vulnerabili la suferinta teribila si la traumele psihologice”, spune Marino.

Descoperirile studiului sugereaza ca este neetic sa folosim delfinii pentru distractia noastra, tinandu-i in captivitate in parcuri acvatice sau vanandu-i pentru hrana, dupa cum se intampla in unele tari din lume, cum ar fi Japonia, Peru, Insulele Solomon sau Feroe, acolo unde mii de delfini sunt ucisi in fiecare an. In legatura cu aceasta problema, Thomas White, filosof la Loyola Marymount University si autor al cartii , spune ca „ar trebui tratati ca ‘persoane non-umane’ si sa li se dea drepturi ca indivizi”. Avand India drept exemplu pentru o legislatie care tocmai a aprobat niste reguli in aceasta directie, incepem sa vedem o schimbare a paradigmei in legatura cu modul in care privim la aceste creaturi minunate.

DESCIFRAND LIMBAJUL DELFINILOR

Este bine cunoscut faptul ca delfinii folosesc sunetul pentru orientarea in spatiu (prin ecolocatie). Totusi, se pare ca au si un Delfinii folosesc un spectru larg de sunete si vocalize, dar si contactul fizic si posturi pentru a-si comunica starea fizica si emotionala. Ei pot de asemenea sa invete sa isi inteleaga unii altora comportamentele si semnalele pentru a isi coordona un numar mare de activitati precum prinderea pestilor sau inotul impreuna.

Cercetatorii incearca sa dezvolte un aparat care ar putea descifra sunetele produse de delfini. Jack Kassewitz, cercetator din Miami, a decis sa foloseasca  -ul, un aparat care face sunetele vizibile, pentru acest scop. El a inregistrat sunetele facute de un delfin atunci cand „vede” obiecte, apoi le-a transformat in imagini si le-a aratat aceluiasi delfin, acompaniat de sunetul care le-a creat.

Rezultatele au aratat ca delfinul a reusit sa recunoasca obiectele care corespund imaginii cu o acuratete de 86 %. Mai mult decat atat, atunci cand cercetatorul a aratat aceiasi imagine unui alt delfin, acesta a recunoascut imaginea cu aceiasi acuratete! Acest fapt sugereaza ca cetaceele folosesc sunete pentru a comunica intre ele intr-un mod similar in care noi folosim cuvintele. Acum, proiectul ambitios al lui Kassewitz,  este indreptat catre descifrarea „delfinezei” si inceperea comunicarii cu aceste animale uimitoare.

TRANSLATORUL DR. DENISE HERZING

( – ) Cercetatorii care testeaza traducerea limbajului delfinilor au raportat primul lor succes cu tehnologia lor in salbaticie, atunci cand un delfin cu bot turtit le-a aratat cerectatorilor o alga marina in apa. “Am tipat cu totii OAU! S-a potrivit perfect. Am ramas blocati“, a declarat Dr Denise Herzing, director al proiectului Wild Dolphin si creator al aparatului, pentru revista . continuare articol: http://noulpamant.ro/articole/stiri/prima-comunicare-cu-succes-intre-oameni-si-delfini/

Iata un videoclip despre munca Dr Herzing si uimitoarele vocalize ale delfinilor:

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Mirositul rozmarinului poate creste capacitatea de memorare cu 75%

Rozmarinul are multe beneficii cunoscute pentru sanatate, insa oamenii de stiinta studiaza acum efectele sale specifice in legatura cu memoria,...

Închide