Diamante in Antarctica

0

O cercetare a guvernului australian a avut loc in Antarctica, in cadrul caruia s-a ajuns la concluzia ca aici s-ar putea gasi foarte multe diamante.

Pentru prima data, cercetatorii australieni au reusit sa gaseasca mostre dintr-o roca ce se numeste kimberlita, pe vaile muntelui Meredith din Prince Charles Mountains, Antarctica de est. Acest tip de roca – foarte rar gasita pe Pamant – se crede ca s-a format la mari adancimi (150 km) in mantaua planetara, acolo unde exista conditiile potrivite pentru producerea diamantelor.

Kimberlite diamantoferite

Kimberlitele sunt niste roci grele, inchise la culoare, desori alterate si fragmentate si care contin in interior diamante. Prezenta acestei roci a fost un indiciu puternic pentru depozitele de diamante in mai multe locuri de pe glob, inclusiv in Africa, Siberia si Australia, potrivit BBC.

„Faptul ca se raporteaza descoperirea kimberlitelor din grupa 1 este de importanta majora, pentru ca in acest tip de roca eruptiva este posibil sa se gaseasca diamante”, spune Dr Teal Riley, geolog la British Antarctic Survey.

Chiar daca diamantele ar fi din belsug in aceasta zona a globului, exista cateva bariere legale pentru exploatarea acestora. Pentru moment, mineritul este interzisin Antarctica, acesta fiind legiferat prin the Protocol on Environmental Protection to the Antarctic Treaty, in vigoare din 1991. Acest tratat – semnat de 50 de tari, inclusiv de catre marile puteri precum Statele Unite si China – interzice in mod clar orice activitate de extragere, cu exceptia cercetarilor stiintifice.

Roca de tip Kimberlita a fost descoperita pe toate continentele, exceptand Antarctica, pana acum.
Fotografie:Mike Beauregard

Totusi, tratatul este in vigoare pana in 2041, cand ar fi posibil sa fie modificat, scrie intr-un articol BBC.

„Nu stim ce perspective asupra mineritului vor avea partile semnatare dupa 2041 sau ce tehnologii vor exista in acel moment, ceea ce ar putea face mineritul in Antarctica viabil”, spune Dr Kevin Hughes de la Scientific Committee on Antarctic Research.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Biomaterialele – viitorul constructiilor

A fost inventat un supermaterial ecologic ce are rezistenta otelului, astfel incat are potentialul de a fi aplicat in cadrul...

Închide