Trecutul, prezentul și viitorul există toate deodată

0

Odată cu descoperirea legăturii cruciale, totuși neașteptate, dintre spațiu și timp, Einstein a realizat că aceste două lucruri nu mai pot fi privite ca fiind separate. Ele sunt legate împreună și formează continuumul spațiu-timpului, fiind văzute ca un vector spațial cu patru dimensiuni. Deodată, el a realizat ceva incredibil, și anume faptul că înțelegerea noastră legată de trecut, prezent și viitor și diferențele pregnante pe care le percepem în legătură cu acestea pot fi doar o iluzie.

“Diferențele dintre trecut, prezent și viitor sunt doar o iluzie persistentă încăpățânată”, adeclarat acesta.

La început, el nu a fost extraordinar de încântat de ideea spațiu-timpului unificat și a refuzat modelul cvadri-dimensional geometric propus de către , ca fiind o pedanterie”superfluă”, însă în cele din urmă el a acceptat ideea și este bine ca și noi să o facem.

pastpresentfutureal11

După cum a exprimat și , ”cel mai nesemnificativ prezent are avantajul realitații asupra celui mai seminificativ trecut”, iar o asemenea credință nu poate fi dată la o parte lesne. În mod natural, această iluzie – sau înțelegerea noastră în legătură cu trecutul – este extrem de convingătoare pentru noi, însă este tot o iluzie, pentru că noi ne trăim viața, fiecare moment, în mod continuu.

Cu secole în urmă, Sfântul Augustin din Hippo, unul dintre cei mai influență gânditori a fost și el preocupat de fenomenul spațiului și al timpului.

“Cum pot trecutul și viitorul să existe, dacă trecutul nu mai există, iar viitorul nu s-a întâmplat încă?” s-a întrebat el. În mod esențial și noi ne întrebăm același lucru, astăzi. Majoritatea oamenilor sunt convinși de faptul că realitatea înseamnă evenimentele din momentul prezent. Este credința noastră fundamentală de când eram mici copii, pentru că singurul lucru pe care îl putem înțelege este realitatea momentului prezent. Noi împărțim timpul în trecut, prezent și viitor și pare esențială această mișcare pentru modul în care experimentăm realitatea – realitatea proprie – ca orice altceva, declară Paul Davies, profesor de filosofie naturală la the University of Adelaide, Australia.

pastpresentfutureallatonce010

Dar ce ar fi dacă percepția noastră în legătură cu timpul și spațiul pur și simplu ne induce în eroare? Multe elemente pe care credeam că le cunoaștem în legătură cu Universul – acela că trecutul s-a întâmplat deja iar viitorul încă nu s-a întâmplat, că spațiul este un ”vid gol”, că universul este singurul univers care există – ar putea foarte bine să fie greșite, declară fizicianul Brian Greene. În viața de zi cu zi, experimentăm timpul ca pe o curgere continuă. Însă ar putea fi folositor să ne gândim la timp ca la o serie de imagini statice, sau momente, iar fiecare eveniment poate fi văzut ca desfășurarea momentului, după moment, după moment.

Și, ”dacă ne imaginăm aceste momente, sau imgini statice, le aliniem, fiecare moment aici pe Pământ, fiecare moment al Pământului orbitând în jurul Soarelui, fiecare moment în întregul Univers, am vedea fiecare eveniment care s-a întâmplat vreodată sau se va întâmpla, de la nașterea Universului la momentul Big Bang-ului, cu aproximativ 14 miliarde de ani în urmă; la formarea galaxiei Calea Lactee; la formarea Pământului, acum 4 miliarde și jumătate; la momentul existenței dinozaurilor; la evenimentele care se întâmplă pe Pământ azi, precum prezența mea aici în biroul meu”, explica Greene. Nu ai cumva o impresie stranie că cineva acolo este atât de avansat din punct de vedere tehnologic încât poate observa aceste momente (imagini statice) din întregul univers cum au loc în mod simultan?”

Iar atunci când luăm în considerare conceptul simplu dar esențial al lui ”acum începem să înțelegem faptul că atât trecutul cât și viitorul trebuie să fie reale pentru că ele ar putea acum tău, ceea ce înseamnă că trecutul, prezentul și viitorul sunt la fel de reale și toate există. Mai mult decât atât, ele există simultan”.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Misterul Anasazi

În sud-vestul Americii există rămășițe ale unor locuințe ce au aparținut cândva populației Anasazi, o civilizație care a luat naștere...

Închide