Sistemul limbic: amigdala, hipotalamusul și talamusul

1

SISTEMUL LIMBIC

Sistemul limbic este o serie de structuri cerebrale aflate deasupra fluxului cerebral și îngropate sub cortex. Structurile sistemului limbic sunt implicate în multe dintre emoțiile și motivațiile noastre, mai ales cele legate de supraviețuire. Asemenea emoții includ frica, furia și emoțiile legate de comportamentul sexual. Sisteml limbic este implicat și în senzațiile de plăcere legate de supraviețuire, precum cele legate de mâncat și sex.

Sistemul limbic influențează atât sistemul nervos periferic dar și sistemul endocrin.

Anumite structuri ale sistemului limbic sunt implicate și în procesul de memorare. Două sisteme mari, amogdala și hipocampul, joacă niște roluri importante în procesul memoriei. Amigdala este responsabilă de determinarea amintirilor care sunt stocate și unde se stochează acestea în creier. Se crede că determinarea este bazată pe cât de mare este răspunsul emoțional pe care îl evocă un anumit eveniment. Hipocampul trimite amintirile în partea potrivită a emisferei cerebrale pentru păstrare pe timp îndelungat și le extrage când este nevoie. Leziuni ale acestei zone din creier pot conduce la imposibilitatea de a avea noi amintiri.

Parte din zona prefrontală a creierului numită diencefal este de asemenea inclusă în sistemul limbic. Diencefalul este localizat sub emisfera cerebrală și conține talamusul și hipotalamusul. Talamusul este implicat în percepția senzorială și reglează funcțiile motorii (de exemplu mișcarea).

Ea se conectează la zone ale cortexului cerebral care sunt implicate în percepția senzorială și în mișcare împreună cu alte părți ale creierului și ale coloanei vertebrale, având un rol atât în senzații cât și în mișcare. Hipotalamusul este o componentă foarte mică dar extrem de importantă a diencefalului. Ea joacă un rol major în procesul de reglare al hormonilor, al funcționării glandei pituitare, a reglării temperaturii corpului, a funcționării galndelor adrenale și în multe alte activități vitale.

STRUCTURI ALE SSTEMULUI LIMBIC

Amigdala – o masă de nuclei de forma unei migdale, implicată în răspunsul emoțional, secreția hormonală și memorie. Amigdala este responsabilă de condiționarea fricilor sau de procesul de învățare asociativă prin care învățăm să ne temem de ceva.
Girusul cingulat – un pliu al creierului care este implicat în impulsul senzorial al emoțiilor și reglarea comportamentului agresiv.
Fornix – o bandă de axoni de materie albă în formă de arc (fibre nervoase) ce conectează hipocampul de hipotalamus.
Hipocampul – un mic miez ce acționează ca mototr de indexare al amintirilor – trimite amintirile către partea potrivită a emisferei cerebrale pentru stocarea pe termen lung a acestora și le accesează atunci când este nevoie de ele.
Hipotalamus – aproximatv de dimensiunea unei perle, această structură conduce o multitudine de funcții importante. Te trezește dimineața și pornește fluxul de adrenaină. Hipotalamusul este un important centru emoțional, controlând moleculele care te fac să te simți exaltat, furios sau nefericit.
Cortexul olfactiv – primește informații senzoriale de la bulbii olfactivi și este implicat în identificarea mirosurilor.
Talamus – o masă mare cu doi lobi, de materie cenușie ce funcționează ca un întrerupător trimițând semnale senzoriale către și de la șira spinării către cortexul cerebral și invers.

În concluzie, sistemul limbic este responsabil de controlarea mai multor funcții din corp. Unele dintre acestea includ interpretarea răspunsului emoțional, de păstrarea amintirilor și de relgarea hormonilor. Sistemul limbic este implicat și în percepția senzorială, funcțiile motorii și olfactive.

Sursa: *Porțiuni din acest material sunt adaptate din NIH Publication No.01-3440a și „Mind Over Matter” NIH Publication No. 00-3592.

sursa: https://www.thoughtco.com/limbic-system-anatomy-373200Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Un comentariu

  1. Stancu Simon on

    Ar merge puțin reevaluat acest articol și făcute câteva corectari, spre exemplu: în română se spune diencefal, nu diencefaon
    talamusul legătura între măduva spinării și cortexul cerebral, nu cerebel….

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Nivelul de afecțiune acordat bebelușilor le modifcă ADN-ul

Atunci când o mamă își ține în brațe copilul, nu știe cu exactitate motivele pentru care o face. Este instinct....

Închide