Puterea greșelilor tale

0

Trăim niște vremuri în care avem din ce în ce mai multe posibilități de a alege. Nu numai că putem comanda aproape orice online, dar suntem liberi să ne căsătorim cu cine dorim, să începem orice carieră ne dorim oriunde în lume și ne putem schimba alegerile deja făcute, mai târziu. Internetul ne-a oferit aproape o cantitate infinită de posibilități la îndemâna degetelor noastre. Oricâr de minunate ar fi aceste alegeri pe care le putem face și libertatea pe care ele ne-o oferă, prețul pentru acestea este anxietatea. În cartea sa Modern Love (IUbire modernă), Aziz Ansari punctează faptul că ”Acesta este adevărul în legătură cu internetul: pur și simplu nu ne ajută să luăm cea mai bună decizie existentă; a ajutat la nașterea ideii că există o alegere care este cea mai bună și, dacă vom căuta destul de mult timp, am putea-o găsi. În schimb există o sumedenie de alte lucruri mai puțin importante pe care am fi necugetați să le alegem”. Suntem mai liberi să ne modelăm viața în proprii noștri termeni – și să facem greșeli – decât oricând înainte.

Pe cât de puțin ne place ideea de alegeri infinite și libertate infinită, oamanii au limitări. Cu ajutorul a aproximatov șapte alegeri, Sheena Iyengar a descoprit în studiul ei că este ușor să descoperi care este alegerea corectă și să te simți încrezător în legătură cu faptul că am ales corect. Atunci când avem mai mult de șapte posibile alegeri, suntem paralizați: ”Avem limite mentale, emoționale și fizice în legătură cu numărul maxim de opțiuni pe care le putem stăpâni”, scrie Iyengar în cartea sa The Art of Choice“ (Arta alegerii), iar atunci când nu reușim să departajăm într-un fel sau altul alegerile, atunci acestea devin lipsite de sens sau un exercițiu imposibil. Sfârșim prin a amâna deciziile, chiar și cele importante, facem alegeri mai puțin inspirate și suntem mai puțin satisfăcuți de alegerile pe care le-am făcut.”

Alegerea este câteodată un exercițiu de identitate. vrem să alegem acel lucru care va fi acceptat și aprobat de oamenii din jurul nostru, putând să fie greu să discernem între ceea ce ne dorim cu adevărat și ceea ce credem că vrem. ”Alegerile legate de stilul nostru de viață ne dezvăluie ce valori avem, mai ales dacă alegerea nu este cea care este așteptată de către familie sau societate”.

Nu există nicio garanție că orice alegere în particular este alegerea ”corectă”. Cu adevărat nu există bine și rău; fiecare acțiune pur și simplu are o consecință, unele care pot fi negative și altele pozitive, în timp ce majoritatea sunt imposibil de prezis. Ceea ce putem face noi este să alegem. A rămâne vertical în alegerile pe care le facem înseamnă că până și consecințele negative, dacă apar, sunt tot ale tale. Ai ocazi să înveți din aceste greșeli și să îți asumi responsabilitatea pentru ele, acțiune care, deși incomfortabilă, poate fi extrem de plină de împuternicire. Este greu să înveți din greșelile pe care le-a făcut altcineva în locul tău.

Din acest motiv ai nevoie de o practică contemplativă. Fie că este vorba despre yoga, meditație, jurnalism, plimbări lungi, avem nevoie de puțin spațiu în care să putem cugeta, să neputem gândi la alegerile noastre și să le simțim în corp. În acest fel, putem decide în mod conștient de ce să ne legăm, în proprii noștri termeni. Orice se întâmplă apoi, vei știi că alegerea pe care ai făcut-o este cu siguranță a ta și la fel și consecințele.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Recunoașterea modului în care mintea modelează experiența

De multe ori, Buddha a spus că mintea crează, formează și experimentează tot ceea ce se întâmplă cu tine, fără...

Închide