Intelegerea identitatii, a egoului si a supraegoului

2

Sigmund Freud ar fi fost un extraordinar scenarist la Hollywood. „Povestea” personalitatii sale este una legata de dorinta, putere, control si libertate. Intriga este complexa, iar personajele sunt complet definite. Personalitatile noastre reprezinta drama, care se joaca in mintea noastra. „Tu” esti un produs al fortelor mentale si al structurilor energetice ce se lupta pentru putere si interactioneaza. Vechii greci credeau ca toti oamenii sunt actori in drama zeilor din ceruri. Pentru freud, noi suntem simpli actori in drama mintilor noastre, controlati de dorinta, impinsi de constiinta. Sub suprafata, personalitatile noastre reprezinta lupta pentru putere ce are loc in profunzime.

Exista trei mari jucatori in aceasta drama:

 • Identitatea: Locul impulsurilor noastre
 • Egoul: Negociaza cu identitatea, face pe placere supraegoului
 • Supraegoul: Ne mentine pe linia subtire si dreapta, de plutire

Fiecare dintre aceste personaje are propria idee despre sfarsitul povestii. Lupta lor este alimentata de motive puternice, fiecare dintre ele luptand pe cont propriu.

Vreau, deci exist

Componenta structurala initiale si primul actor in drama personalitatii a lui Freud este identitatea. Are un impuls, o dorinta atat de puternica incat trebuie sa fie satisfacuta si care sa te faca sa te simti mult mai puternic decat de obicei? O noua masina, o dorinta sexuala, un serviciu ideal? Probabil ca raspunsul este un „Da” strigat! De unde vine o asemenea dorinta? Freud spune ca dorinta cine din acea parte a personalitatii tale numita identitate, localizata intr-o zona periferica a mintii noastre. Deci priveste in jur si cu atentie in interiorul tau. Uita-te la colegii de munca, la sefii tai. Este in fiecare din noi, chiar si in batranica tacuta din statia de autobuz. Sub acea mina de bunicuta tacuta este un fluviuinvolburat de dorinta.

Identitatea contine cele mai de baza impulsuri animalice si primitive care se cer a fi satisfacute. Este Mr. Hyde care tasneste din timidul Dr. Jekyll. Este micul dracusor ce iti sta pe umar si iti sopteste la ureche, tentandu-te si inlantuindu-te. De cate ori vezi un copil rasfatat in magazin cerand o noua jucarie si facand din asta un adevarat dezastru daca nu o primeste, poti sa realizezi ca aceasta este identitatea in actiune!

Identitatea este un fel de „container” ce contine dorintele noastre. Conduse de catre o forta neobosita pe care Freud a denumit-o libidou, o energie comuna a instinctelor vietii si dorinta de supravietuire, face ca identitatea sa trebuiasca sa fie satisfacuta! Suntem cu totii nascuti cu identitatea la capacitate maxima. Aceasta este neatinsa si nu se regleaza de catre constrangerile lumii din afara mintii noastre. Atunci cand unui bebelus ii este foame, sta linistit pana cand cineva isi aminteste sa il hraneasca? Oricine s-a trezit in mijlocul noptii pentru a hrani un bebelus stie raspunsul la aceasta intrebare.

Insa nu va grabiti sa etichetati identitatea ca fiind rea. Unde ati fi acum fara dorinte? Dorintele va imping inainte in viata; va conduc sa cautati lucrurile de care aveti nevoie pentru a supravietui. Fara ele, am muri sau cel putin ne-am plictisi de moarte! Deci aduceti-va mainte ca o mare parte a personalitatii voastre este formata din dorinte si incercarile voastre de a le satisface.

Poftiti in ego

Nu ar fi minunat daca am putea avea tot ceea ce ne dorim, oricand dorim si in modul in care ne dorim? Din pacate, majoritatea dintre noi traiesc opusul. Cu toii stim cat de frustrant poate sa fie cand o dorinta ramane nesatisfacuta sau se stinge. Ei bine, puteti da vina pe ego pentru asta. Egoul este cel de-al doilea instrument mental al personalitatii, dupa Freud. Functia principala a eoului este de a media intre cerintele identitatii si lumea exterioara din jurul nostru – realitatea cu alte cuvinte.

Pana in acest moment, se pare ca, daca nu ar fi existat realitatea, am fi fost mult mai satisfacuti. Chiar daca egoul se gaseste in conflict cu identitatea, satisfacerea dorintelor nu este abandonata. Egoul este ca un agent sportiv pentru un atlet extrem de talentat. Chiar daca atletul poate avea pretentia unui contract de multe milioane, agentul ii reaminteste ca pretul acela il poate lasa fara slujba. Asadar egoul negociaza cu identitatea pentru a obtine ceea ce doreste fara sa aiba prea multe pierderi pe termen lung. Egoul reuseste sa faca acest lucru extrem de important convertind, deviind si trasnformand fortele puternice ale identitatii in moduri mai realiste de satisfacere ale dorintelor. El incearca sa domesticeasca puterea identitatii, temperand-o, pentru a ajunge la satisfactie in ciuda limitelor realitatii.

Judecata finala

Ca si cum slujba egoului nu era destul de grea, jucand rolul de arbitru intre identitate si realitate, performantele sale sunt mereu sub judecata stricta si nebosita a supraegoului. In timp ce egoul negociaza cu identitatea, incercand sa evite „exploziile”, supraegoul judeca performanta. Supraegoul este un alt nume pentru constienta. El se asteapta ca egoul sa fie destul de puternic si eficient in lupta sa impotriva fortei libidoului.

De obicei, constiinta noastra provine de la parinti sau de la figurile paterne. Pe masura ce crestem, interiorizam standardele acestora, exact aceleasi standarde care ne-au facut sa ne simtim vinovati atunci cand spunem o minciuna sau inselam atunci cand vine vorba despre taxe. Insa au toti oamenii constiinta? Exista oameni in istorie care au comis crime atat de abominabile si violente inimaginabile incat ne putem intreba daca ei sunt goliti de constiinta. Cum pot criminali precum Ted Bundy say Wayne Williams sa comita crime atat de oribile? O ipoteza lar acceptata ar fi ca lor le lipseste capacitatea de a se simti vinovati si atunci nimic nu ii face sa se abtina de la a pune in practica fanteziile lor violente.

Un psihiatru faimos a spus la un moment dat ca oamenii rai fac ceea ce oamenii buni doar viseaza sa faca.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

2 comentarii

 1. In general imi place sa ma informez cu privire la anumite personalitati ce imi plac sau despre care chiar vreau sa stiu ceva. Aici n-am cautat, sincer. Din cate stiu, Sigmund Freud este un medic neuroghirurg renumit, despre care nu stiu foarte multe lucruri. Am vazut ca mai exista si un actor la Hollywood cu acelasi nume dar cred ca e mai putin cunoscut. Nu stiu la care sa ma gandesc.

 2. Buna Roxana
  Este vorba despre renumitul întemeietor al psihanalizei, așa cum bine ai bănuit.
  Dar ceea ce cred eu că este mai important, este aspectul identificării acestor părți din noi pentru a putea deveni connștienți de ele și apoi de a hotărâ dacă acționăm conform impulsului ”automat” sau nu. Această conștientizare este extrem de importantă pentru procesul de a deveni conștient. Iar o viață conștientă înseamnă o viață mai senină, mai pașnică, mai plină de iubire și curiozitate pentru tot ceea ce aduce viața în fața noastră, clipă de clipă.

  O zi minunată!

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Sa intelegem psihologia constientei de sine

Ai vazut vreodata un caine stand in fata unei oglinzi? Cateodata el latra la el insusi sau sta acolo cu...

Închide